ZigBee kan erobre den siste nisjen til Bluetooth

ZigBee-standarden angriper Bluetooths siste skanse: Den har større rekkevidde, langt lavere strømforbruk, og mer tilpasset fart.

ZigBee-standarden angriper Bluetooths siste skanse: Den har større rekkevidde, langt lavere strømforbruk, og mer tilpasset fart.

ZigBee Alliance arbeider for en standard for trådløs dataoverføring tilpasset nisjen der hastighet ikke er så viktig, og lavt strømforbruk er avgjørende. Blant de 50 medlemmene er ABB, Atmel, France Telecom, Hewlett-Packard, Intel, Mitsubishi, Motorola, OKI, Philips, Samsung og SPS. I mai ble ZigBee-standarden formelt godkjent under betegnelsen IEEE 802.15.4. Motorola demonstrerte den under et møte i Berlin i forrige uke.

ZigBee er definert for tre frekvensområder. I 2,4 GHz-båndet, som det deler med andre teknologier, blant annet Bluetooth og Wi-Fi, kan det oppnå en hastighet på opptil 250 kb/s. I 915 MHz-båndet, beregnet på Amerika, er dataoverføringen begrenset til 40 kb/s, mens i det europeiske 868 MHz-båndet må nøye seg med 20 kb/s. Avhengig av utstrålt effekt og miljøet, kan rekkevidden variere mellom 10 meter og 75 meter. Strømforbruket skal gjøres så lavt at batterier skal kunne vare i mange måneder, for ikke å si flere år.

Spesifikasjonene svarer til behov innen industriautomasjon og kontroll, logistikkstyring, energiovervåkning, motorkontroll, lyssystemer, sikkerhetssystemer, fjernkontroller med mer.

Først ved årsskiftet vil det bli klart om ZigBee teknisk sett er i stand til å innfri forventningene. De første produktene ventes i løpet av 2004.

Hvis ZigBee lykkes, spøker det uten tvil for Bluetooth. Datanettverk med Bluetooth er helt uinteressante gitt prisnivået og de øvrige egenskapene til Wi-Fi. Begrepet "personal area network" der Bluetooth skulle erstatte kabelvirvaret stiller ofte så store krav til overføringshastighet, at Bluetooth ikke strekker til. Trådløse headset til mobiltelefoner krever ikke Bluetooths hastighet, og vil antakelig kunne tjene på ZigBees reduserte strømforbruk. Det samme gjelder trådløse tastaturer og mus til PC, der for øvrig Wireless USB er et alternativ fra flere leverandører. I ZigBees forhåndsdefinerte nisje er det sannsynlig at Bluetooth ikke vil kunne konkurrere.

Til toppen