Zombie-gjeter hyrt inn for råd om IT-sikkerhet

«Akill» ble dømt for sitt botnett på 1,3 millioner pc-er. Nå er han konsulent i Telstra.

Zombie-gjeter hyrt inn for råd om IT-sikkerhet

«Akill» ble dømt for sitt botnett på 1,3 millioner pc-er. Nå er han konsulent i Telstra.

19 år gamle Owen Thor Walker fra Hamilton i New Zealand er hyrt inn som IT-sikkerhetsekspert av TelstraClear, den lokale avdelingen av Australias største teleoperatør Telstra. PR-sjef Chris Mirams sa til Radio New Zealand i går at Walker gir store kunder råd om hvordan de skal redusere risikoen for datainnbrudd.

Ifølge Mirams har Walker spesiell kompetanse innen hva som tenner kriminelle hackere, og hva slags motiver de er drevet av.

Denne kompetansen hviler på solid erfaring.

I november 2007 ble Walker arrestert etter internasjonal etterforskning av et globalt zombie-nett på 1,3 millioner pc-er som ble brukt til å fange opp identiteter. Disse identitetene ble så misbrukt til å tappe ofrenes konti for til sammen 20 millioner dollar. Særlig nederlandsk og amerikansk politi samarbeidet om etterforskningen.

Walker ble identifisert som «Akill», hovedmannen bak selve botnettet, og siktet for datainnbrudd og besittelse av kriminelle programvareverktøy. Hans bidrag var selve programmet som infiserte ofrenes pc-er og gjorde dem delaktige i zombie-nettet. Hans del av bandens utbytte skal ha vært 30 000 dollar.

Strafferammen etter siktelsen var 10 års fengsel. Walker erklærte seg skyldig på alle punkter, og slapp unna med en bot på 10 000 dollar.

Walker skal ha arbeidet for Telstra allerede i flere måneder, og kontrakten hans skal vare til sent på høsten. Det spekuleres i at det er jobben som har gjort det mulig for ham å betale boten. Ifølge Mirams er han nå fram for alt opptatt av å rehabilitere seg.

Kontrakten med Telstra hindrer ham fra å ta oppdrag fra annet hold. Arbeidet er lagt opp i samsvar med domsbetingelsene. Det innebærer at Walker blant annet ikke har tilgang til noe datamaskin på TelstraClears nettverk.

    Les også:

Til toppen