Zombie-gjeter innrømmet skyld

En zombie-gjeter sier seg delvis skyldig etter tiltalen og risikerer seks års fengsel.

En zombie-gjeter sier seg delvis skyldig etter tiltalen og risikerer seks års fengsel.

Påtalemakten i California meldte i går at den har inngått en avtale med en 20-åring som ble arrestert i fjor høst, mistenkt for datainnbrudd.

Jeanson James Ancheta erklærer seg skyldig etter fire av opprinnelig 17 tiltalepunkter, og vil derfor dømmes for to tilfeller av sammensvergelse, ett tilfelle av ødeleggelse av det amerikanske forsvarets datasystemer, og ett tilfelle av innbrudd i datasystemer.

Ancheta innrømmer å ha kontrollert et zombie-nettverk (også kalt «botnet») på 400 000 PC-er, og at han tjente 61 000 dollar på å leie ut nettet til spammere og til poppopp-annonsering. Zombie-gjetingen skal ha begynt i juni 2004 og varte i 14 måneder. Den fortsatte etter en FBI-razzia hjemme hos Ancheta i desember 2004.

Etter avtalen må Ancheta oppgi de 61 000 dollar som han tjente på virksomheten, dekke omkostninger på nærmere 15 000 dollar, og oppgi både privatbil og datautstyr. Avtalen må godkjennes av en dommer, som også skal måle ut lengden på fengselsstraffen. Teoretisk kvalifiserer de fire tiltalepunktene til opptil 25 års fengsel, men etter avtalen skal maksimalstraffen være seks år. Dommerens kjennelse faller 1. mai.

Saken mot Ancheta skal være den første som gjelder finansiell gevinst fra zombie-nettverk, og ikke bare ødeleggelse av datautstyr.

Ancheta skal ikke ha operert alene, men hans partnere er verken tiltalt eller identifisert.

    Les også:

Til toppen