Zombie-nett utklasser supermaskinene

Storm-botnettet har nå større ressurser enn verdens ti kraftigste supermaskiner til sammen.

Zombie-nett utklasser supermaskinene

Storm-botnettet har nå større ressurser enn verdens ti kraftigste supermaskiner til sammen.

Professor i informatikk Peter Gutmann ved University of Auckland i New Zealand, advarte fredag at botnettet som kontrolleres av opphavene til Storm-ormen må antas å disponere større ressurser i maskinvare enn verdens ti største supermaskiner til sammen.

Advarselen kan leses her: World's most powerful supercomputer goes online.

Gutmanns beregninger tar utgangspunkt i IT-eksperters anslag om at botnettet til Storm-ormen kan omfatte alt fra én til ti millioner PC-er.

Storm-botnettet er et peer-to-peer-nett, uten synlig kommandosentral. Det har gjort det svært vanskelig å bekjempe det. Det utvides ved å spamme folk med svært varierte meldinger: De kan appellere til ensomme mennesker, og de kan også påstå at man er infisert med ondsinnet kode, slik at PC-en sender ut spam. For å kvitte seg med infeksjonen, anbefales man å installere en fiks – som selvfølgelig inneholder Storm-ormen.

Gutmann peker på Storm-botnettet må antas å utgjøre en klynge på fra én til ti millioner prosessorer, mens IBMs Blue Gene/L som topper Top 500-listen, bare har 128.000 prosessorer. Minneoverlegenheten til Storm er enda mer overveldende: 1 til 10 petabytes – gitt at hver PC har rundt 1 gigabyte – mot 32 terabytes for verdens kraftigste supermaskin.

Sikkerhetsekspert Lawrence Baldwin i myNetWatchman.com sier til Washington Post at det burde vekke større oppmerksomhet og kraftigere mottiltak at kriminelle elementer disponerer et så omfattende nettverk av zombie-PC-er. Han mener at en grunn til at Storm-ormen er så lite påaktet, er at de som kontrollerer botnettet hittil har avholdt seg fra spektakulære angrep, selv om de ser ut til å ha gjennomført flere omfattende øvelser.

    Les også:

Til toppen