- ZTE rappet norsk teknologi

Eltek varsler søksmål mot kineserne.

- ZTE rappet norsk teknologi
Drammensbaserte Eltek beskylder kinesiske teknologiselskaper for å ha brutt deres patenter. I en annen sak mener de seg utsatt for industrispionasje og rent tyveri. Bilde: Eltek

Eltek varsler søksmål mot en av sine argeste konkurrenter: den kinesiske teleutstyrsleverandøren ZTE.

– Vi er helt klare på at ZTE har brutt et patent som inngår i vår kjerneteknologi, sier markedsdirektør Morten Schøyen til digi.no.

Saken dreier seg om et designelement i Elteks såkalte HE-teknologi (High Efficiency), som er brukt i kraftsystemer for telekom, les energieffektive mobilnett.

- ZTE er en aggressiv konkurrent som tråkker inn på områdene der vi virkelig har vår styrke, og da med vår egen teknologi. Vi er villige til å gå langt for å stanse dem, fortsetter Schøyen.

Ifølge ham skal saken opp for Asker og Bærum tingrett, antakelig i løpet av 4-6 måneder.

Målet er først og fremst å stanse ZTE fra fortsatt salg og markedsføring av et produkt Eltek oppfatter som veldig likt deres eget. Dersom de vinner frem kan det også bli snakk om erstatning.

- Det finnes flere veier ut, men det er klart at dette koster oss mange penger. Så vi ønsker en kompensasjon, sier Schøyen. Han vil ikke nærmere angi hva den kan bli på.

Ifølge Morten Schøyen har de har en åpen, og for så vidt god dialog med ZTE om det angivelige patentbruddet. Men det kinesiske selskapet avviser at de har gjort noe galt.

– Utsatt for industrispionasje

Eltek har også en annen rettsvist med et annet kinesiske teknologifirma, East UPS. Denne saken er helt annerledes, og skal også føres for en domstol i Kina.

– Med East UPS dreier det seg om tyveri av programvare og våre produksjonsdokumenter. Det var vår kinesiske produksjonspartner som oppdaget og varslet oss om forholdet, slik at vi kunne gå til sak, sier markedsdirektør Schøyen.

Eltek er notert på Oslo børs og fikk i 2011 en årsomsetning på 3,6 milliarderkroner. Teknologibedriften har 2.400 ansatte i nær 40 land.

Les mer om: