KARRIERE

Zuckerberg inn i politikken

Bak tverrpolitisk initiativ for innvandringsreform.

Mark Zuckerberg engasjerer seg for å trekke høyt utdannede utlendinger til USAs IT-bransje, og for at IT skal få større plass i landets utdanningssystem.
Mark Zuckerberg engasjerer seg for å trekke høyt utdannede utlendinger til USAs IT-bransje, og for at IT skal få større plass i landets utdanningssystem. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
26. mars 2013 - 15:10

Gründer og toppsjef Mark Zuckerberg forbereder et politisk initiativ i form av en «SuperPAC» («political action committee») heter det hos både San Francisco Chronicler og Politico. (San Francisco Chronicler var først ute med nyheten, som uavhengige kilder bekrefter overfor Politico.) Nyheten er ikke offisielt bekreftet.

Hensikten med initiativet er å sørge for det amerikanerne kaller innvandringsreform («immigration reform»).

Teknologibransjen i USA trenger bedre tilgang på kvalifisert arbeidskraft i andre land. Kildene til lekkasjene sier at aksjonskomiteen også vil kreve nye regler slik at folk uten dokumenter og oppholdstillatelse kan lettere bli amerikanske statsborgere.

Dette er et svært hett tema i USA. Under både George W. Bush og Barack Obama har konservative republikanere sørget for å hindre innvandringsreform, trass i at begge presidentene ville myke opp regelverket.

Med på det nye laget til Zuckerberg er kjente strateger fra begge USAs store partier, demokratene og republikanerne.

Aksjonskomiteen skal ledes av Joe Green, Zuckerbergs tidligere romkamerat fra studietiden. Green er medgründer og tidligere sjef for NationBuilder, en sosial tjeneste for ledere. Han er kjent for sine sympatier for det republikanske partiet, og har en gang latterliggjort det amerikanerne kaller «liberalere» som «latte-drinking, sushi-eating, Volvo-driving, New York Times-reading» frikere.

Kjente navn som skal være med i gruppen er Joe Lockhart, tidligere kommunikasjonssekretær i Det hvite hus for Bill Clinton, den republikanske strategen Jon Lerner og Rob Jesmer, tidligere sjef for National Republican Senate Committee.

Gruppen har finansieringen i orden: Zuckerberg skal selv ha bidratt med 20 millioner dollar. Venner av ham skal ha gitt fra 2 til 5 millioner dollar hver.

Det er ikke kjent hvem andre av IT-ledere er med. Tidligere har Zuckerberg gått sammen med blant annet HP-sjef (og kjent republikaner) Meg Whitman, investor John Doerr, Googles styreformann Eric Schmidt, Cisco-sjef John Chambers, Intel-sjef Paul Otelliini og Yahoo-sjef Marissa Mayer om et åpent brev til kongressen med krav om innvandringsreform for å tiltrekke «en arbeidsstyrke av høyt utdannede innvandrere». Av disse har Doerr, Schmidt og Mayer gitt valgkampbidrag til demokratene.

Det fortelles videre at gruppen også er opptatt av utdanningsreform. Zuckerberg er kjent for sitt engasjement i den ideelle organisasjonen Code.org som arbeider for at barn og unge skal lære seg å programmere, blant annet med henvisning til at USA om noen år vil måtte importere 7 av 10 unge dataingeniører fra utlandet med mindre noe drastisk skjer. (Se artikkelen – Lær dere å programmere!.)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.