JUSS OG SAMFUNN

Zuckerberg: Jeg forklarer meg gjerne for Kongressen

I et intervju med CNN beklager Facebook-sjef Mark Zuckerberg og sier han gjerne går i vitneboksen hos Kongressen «hvis det er det riktige å gjøre».

I et intervju med CNN beklager Facebook-sjef Mark Zuckerberg og sier han gjerne går i vitneboksen hos Kongressen «hvis det er det riktige å gjøre».
I et intervju med CNN beklager Facebook-sjef Mark Zuckerberg og sier han gjerne går i vitneboksen hos Kongressen «hvis det er det riktige å gjøre». Foto: Manu Fernadez / AP / NTB scanpix

– Det korte svaret er at jeg gjerne gjør det om det er det riktige å gjøre, sier Facebook-direktøren i et eksklusivt TV-intervju med CNN.

– Dette var et stort tillitsbrudd, og jeg beklager for at dette har skjedd, sier Zuckerberg.

Facebook-sjefen har vært under hardt press etter avsløringene om at det britiske kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) har samlet inn personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere og solgt analyser av materialet til blant andre Donald Trumps valgkampstab.

Zuckerberg har blitt avkrevd svar både fra EU-parlamentet, Parlamentet i Storbritannia og ledende demokrater i den amerikanske Kongressen.

Ansvar

– Vi vil sende den personen i Facebook som har mest kunnskap. Om det er meg, drar jeg gjerne, sier Zuckerberg.

Direktøren har allerede innrømmet at selskapet har begått feil i forbindelse med saken.

– Vi har et ansvar for å beskytte informasjonen deres. Hvis vi ikke kan gjøre det, så fortjener vi ikke å tjene dere, skrev han på sin Facebook-side onsdag.

Facebook-aksjen har falt 9 prosent denne uken, og onsdagens fall kom etter meldinger om at det amerikanske forbruker- og konkurransetilsynet Federal Trade Commission (FTC) skal granske Facebooks håndtering av personopplysninger. Torsdag endte aksjekursen med en liten oppgang.

Til EU

EUs ledere i Brussel vil denne uka diskutere saken, inkludert de større truslene som inkluderer innblanding i en valgkamp, har EU-president Donald Tusk bekreftet.

Ifølge en kilde i unionen vil EUs ledere komme med en kort uttalelse når møtet er over.

– I dette tilfellet vil vi ta opp behovet for å garantere åpenhet og full beskyttelse av folks personvern og -opplysninger av sosiale nettverk og digitale plattformer, sa Tusk.

– Bedratt

Facebook hevder å ha tatt flere grep for å sikre brukernes personopplysninger siden skandalen ble kjent. Selskapet skrev også i en melding tidligere denne uka at det var opprørt over å ha blitt «bedratt».

Facebook har suspendert kontoene tilhørende CA og CAs morselskap Strategic Communication Laboratories (SCL).

Kontoene til to personer som var med på å utvikle CAs app, en personlighetstest, som 320.000 Facebook-brukere tok, er også stengt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.