JUSS OG SAMFUNN

Zuckerberg slår tilbake mot Facebook-varsler: Avviser anklagene

Facebook-direktør Mark Zuckerberg avviser at selskapet prioriterer profitt framfor trygghet og at de med vilje fremmer polariserende innhold.

Frances Haugen, tidligere Facebook-ansatt, møtte i Kongressen tirsdag.
Frances Haugen, tidligere Facebook-ansatt, møtte i Kongressen tirsdag. Foto: Drew Angerer / Pool via AP / NTB
6. okt. 2021 - 07:19

Frances Haugen vitnet i Kongressen etter at hun lekket store mengder dokumenter til myndighetene og avisen Wall Street Journal som blant annet viste hvordan Facebook visste at produktene deres er skadelig for unge jenter.

– Jeg er her i dag fordi jeg mener at produktene til Facebook skader barn, fører til splid og svekker demokratiet vårt, sa Haugen da hun fikk ordet, ifølge The Guardian.

– Handling fra Kongressen må skje. De kommer ikke til å løse denne krisen uten deres hjelp, fastslo hun.

Haugen er en 37 år gammel IT-spesialist fra Iowa som også har jobbet for Google og Pinterest.

Vil ha åpenhet

I høringen refset Haugen Facebook for hemmelighold. Hun sa at myndighetene sliter med å regulere selskapet fordi de ikke har nok informasjon.

– Vi må ha full åpenhet. Så lenge Facebook opererer i mørket og skjuler forskningen sin for offentligheten, kan de ikke holdes ansvarlig. Inntil insentivene endres, kommer ikke Facebook til å forandre seg, sa Haugen.

Haugen møtte til høring i Senatet mindre enn et døgn etter at Facebook og underproduktene Instagram og WhatsApp var nede i rundt sju timer, noe som berørte milliarder av brukere.

For stor makt hos få

I høringen ble hun spurt om strukturene innad i Facebook og hvordan avgjørelser blir tatt, noe som fikk Haugen til å forklare hvordan direktøren Mark Zuckerberg har uforholdsmessig stor makt.

– Det er ingen andre enn Zuckerberg selv som holder ham ansvarlig, sa varsleren.

Da hun fikk spørsmål om konkrete beviser på at Facebook er skadelig for barn, viste hun til at 6 prosent av spurte barn har vedgått at de er så avhengige av Instagram at det går ut over skole og helse, ifølge selskapets egne undersøkelser.

Les også

Norske banker ble svindlet for nesten en milliard i fjor

Refset av senatorer

Den demokratiske senatoren Richard Blumenthal sparket i gang høringen med et åpningsinnlegg der han refset Facebook for å sette profitt foran alt.

Senere tok senatoren Ed Markey ordet. Han var ikke nådig da han uttalte seg om Facebook.

– Dette er min beskjed til Mark Zuckerberg: Tiden er over for at du invaderer privatlivet vårt, fremmer giftig innhold og lever på barn og tenåringer, sa demokraten. Han lovet at Kongressen vil ta grep.

Senatoren Amy Klobuchar, også hun fra Demokratene, sa hun tror Haugens varsel er det som skal til for at Kongressen foretar seg noe.

– Jeg tror det er tid for handling, og jeg tror du er katalysatoren for det, sa hun.

Sto fram

Søndag sa Haugen på CBS-programmet «60 Minutes» at Facebook er mye verre enn noe hun har sett før.

– Stadig vekk viser Facebook at de velger profitt framfor trygghet. De subsidierer og betaler for sin profitt med vår trygghet, sa Haugen.

– Da vi skjønte at tobakksprodusenter skjulte skadene de forårsaket, tok myndighetene affære. Da det gikk opp for oss at biler var tryggere med bilbelter, gikk myndighetene til aksjon. Jeg trygler dere om å gjøre det samme her, sa hun i utdrag som var gjengitt i forkant av høringen.

Zuckerberg: Usanne anklager

På sin Facebook-side skriver Mark Zuckerberg at mange av Haugens anklager «ikke gir mening».

– Kjernen i disse anklagene er en oppfatning av at vi prioriterer profitt over sikkerhet og velvære, skriver Zuckerberg.

– Det er rett og slett ikke sant, heter det videre.

Han legger til at «argumentet om at vi med vilje fremmer innhold som gjør folk sinte, for profitt, er svært ulogisk».

Videre heter det at Zuckerberg syntes det var «ekstra vanskelig å lese karakteristikken» av forskningen om hvordan Instagram påvirker barn, men han legger til at «hver negative opplevelse teller».

Forbrukerrådet og Datatilsynet gir tommel ned til alderssjekk i sosiale medier.
Les også

Forbrukerrådet og Datatilsynet gir tommel ned til alderssjekk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.