– Zuckerberg tok feil om HTML5

Facebook var problemet – ikke webappen, mener utviklere.

Utviklere klonet Facebook på mobilen med HTML5 for å bevise at Mark Zuckerberg tok feil.
Utviklere klonet Facebook på mobilen med HTML5 for å bevise at Mark Zuckerberg tok feil.

Facebook var problemet – ikke webappen, mener utviklere.

Mark Zuckerberg la ikke fingrene imellom da han i høst utbasunerte at satsingen Facebook tidligere gjorde på HTML5 var deres største tabbe noen sinne.

Han mente de hadde kastet bort to år i forsøket på å skape en mobilapplikasjon med webstandarder. Dette ga en «grufull» app som var treg og ustabil, ifølge ham.

De valgte derfor å begynne på nytt med skreddersydde (native) mobilapplikasjoner, laget for å kjøre direkte i mobile operativsystem i stedet for nettleseren, noe de hevder gir en langt bedre brukeropplevelse.

Ikke alle er enige. En gruppe utviklere ble så provosert over uttalelsene til Zuckerberg at de bestemte seg for å motbevise påstandene.

Programvarehuset Sencha har nå laget sin egen implementasjon av Facebook kalt Fastbook, som et konseptbevis på at Zuckerberg tar feil.

- HTML5 kan da virkelig ikke være årsaken til at mobilappen til Facebook var treg. Vi visste hva nettlesere på moderne smarttelefoner er i stand til og hva HTML5 byr på av rike muligheter, skriver selskapet i en kunngjøring.

Resultatet er en webutgave som ifølge Sencha fungerer minst like godt som Facebook sine egne apper til iOS og Android. De redegjør for dette nærmere i en videodemonstrasjon:

Sencha Fastbook from Sencha on Vimeo.Selskapet sier de har gjenskapt noen av de mest utfordrende delene av Facebook-appen, inkludert aktivitetsstrømmen og menyene. Videre gjør de et poeng ut av at webutgaven på noen områder er bedre egnet enn native-apper, ettersom de unngår å måtte laste inn skjermbilder på nytt etter navigasjon.

- Vi har utviklet et rammeverk som gjør dette mulig og mener at HTML5 er den rette tilnærmingen. HTML5 er egnet allerede nå, ikke bare i framtiden som Zuckerberg har gitt uttrykk for, sier sjefsutvikler Jamie Avins i Sencha.

Mandag denne uken lanserte de også en HTML5-konkurranse med 20.000 dollar i premiepotten. For å delta må man lage en overbevisende webapplikasjon med hjelp av rammeverket deres.

    Les også:
Til toppen