×
Annonse fra TUM Studio for

Edge Computing: Når skyen ikke strekker til

Schneider Electrics lokale Edge-løsninger får fint plass på kontoret ditt
Schneider Electrics lokale Edge-løsninger får fint plass på kontoret ditt (MATT BRANSCOMBE, New Haven, CT)
  • TUM Studio Dette er en annonse. Journalistene i Digi.no er ikke involvert i produksjonen.

– Det som ble gjort for fem år siden var riktig da, men verden endrer seg. Å samle all data i skyen var en liten hype, og det er ikke en feil strategi, men når det har gått litt tid må man finjustere kursen, sier Ole Andreas Båtnes, salgssjef for Schneider Electrics datasenterløsninger.

Avbruddsfri strømtilførsel er en nødvendighet! Det får du med Smart-UPS C 1500 fra APC by Schneider Electric. Foto: MATT BRANSCOMBE, New Haven, CT

Den lille analysen av endringene er enkel: I starten av sky-hypen var det bare snakk om å flytte alle dataene inn i et slags abstrakt konsept, en «sky» av datamaskiner som bare var der og ikke hadde et fast tilholdssted. I årene som har gikk mellom da og nå, tok stadig flere aktører turen ut i skyen og fikk smake på de mer praktiske utfordringene.

– Fortrinnsvis er det snakk om et nytt behov for raskere tilgang til en større mengde data enn det vi så for selv få år siden. Vi ser at antallet enheter som kobler seg på nettet vokser behovet, det er ikke uventet. Det som er en litt større overraskelse er det behovet de har for å kommunisere med sentrale tjenester raskt, sier Båtnes.

Samtidig er det ikke mange som lengter tilbake til tiden der bedriften måtte vedlikeholde og overvåke et serverrom med en hel masse utstyr med behov for nøye overvåkning og oppdatering.

På kanten av nettverket

– Ikke som i gamle dager

– Det var slik man måtte gjøre det i gamle dager. De nye løsningene er enklere og lettere å implementere. Dagens løsninger er mikrodatasenter som man kan plassere enten i eget bygg eller hos en kunde, og få i gang ganske raskt, sier Båtnes.

Et slikt mikrodatasenter trenger ikke å være store greiene. Schneider Electrics datasenterløsninger kommer i ulike former og størrelser. Fra et serverskap i tre-finish som utad ligner et vanlig kontorskap, til mer permanente løsninger som gjenspeiler størrelsen til et serverrom slik man kjenner det fra før.

Kjappere å regne lokalt enn i skyen

Ole Andreas Båtnes, salgssjef for Schneider Electrics datasenterløsninger.

På disse mindre, lokale maskinene kan man for eksempel kjøre applikasjoner som må gi rask respons og ulike tjenester, mens selve databasen fremdeles kjører i skyen. Det kan gi raskere responstid på enkelte kritiske oppgaver, for eksempel en elbil som må rekalkulere en online rute til nærmeste ladepunkt.

– Dette er det vi kaller Local Edge, og det er egentlig akkurat det ordet beskriver. En løsning som ligger på siden av skyen, lokalt. En slik løsning er veldig godt egnet for bedrifter som har valgt å ta alle sine løsninger ut i skyen, og etterhvert finner ut at noe av løsningene nok ikke fungerer optimalt på den måten, forklarer Båtnes.

– Et tilfelle kan være et advokatkontor som har flyttet hele dokumentsystemet sitt ut i skyen, men finner ut at det kanskje ikke ble så responsivt som man hadde håpet på. Eller kanskje en fabrikk som legger opp til massiv digitalisering, og dermed får en hel mengde data å måtte håndtere lokalt. 

Det er ikke nødvendigvis bare kundene av skyleverandører som kan tjene på tilbud av lokale Edge-løsninger, det kan like gjerne bli et produkt som datasentrene selv tilbyr som et supplement til sine datasenterløsninger.

– Behovet må være der, et konkret behov man kan peke på samtidig som man ivaretar forretningsfordelene. Ta en hvilken som helst leverandør av datasenterløsninger og skyløsninger. Litt avhengig av hva kunden deres trenger, kan det fort lønne seg å tilby et mikrodatasenter inne hos kunden, som leveres og vedlikeholdes av deg som skyleverandør.

NetShelter CX er plassbesparende og lydtette serverrom kamuflert som kontorskap.

Dette må du passe på

For den som kjøper skytjenester i dag, har det vært veldig greit å kunne overføre ansvaret for dataene til noen andre.

De som velger å ta skyen litt nærmere til seg og etablere en lokal Edge-løsning, må børste støvet av noe kunnskap fra den tiden man hadde datarom.

– Når man går i gang med en lokal  Edge-løsning, så må man se på den like kritisk som en skyløsning eller et datasenter. Går datasystemet ned lokalt, så står du der uten tilgang. 

– Først og fremst handler det jo om sikkerhet. En liten eller mellomstor bedrift som finner ut at fordelene er verdt utfordringen bør tenke litt i forkant. Det er viktig å huske at det er like stort behov for sikkerhet ved bruk av lokale Edge-løsninger som når man baserer seg kun på skyen. Går løsningen ned, eller du har et innbrudd er det samme om det er i skyen eller annet sted, sier Båtnes.

Har firmaet kvittet seg med serverrommet? Da er kan SmartShelter være løsningen.

Utfordringene med Edge Computing har Schneider Electric tatt på strak arm. Det er ikke lett å presse et lite datasenter inn i en løsning som skal kunne gli diskret inn i kontormiljøet, men smart design gjør det mulig.

– Det første man må se på, er om det finnes et eget rom som kan brukes til å huse den lokale Edge-løsningen. Da kan man bruke våre løsninger for serverrom. Dersom firmaet har rasjonalisert driften litt, og kvittet seg med serverrommet, kan det løses med skapløsningen som heter SmartShelter.

 

Lær mer i gratis rapport »

Lær mer om hva Edge Computing er og fordelene med lokale Edge-løsninger

Last ned rapporten »

Ikke alt hører hjemme i skyen

Schneider Electric leverer effektiv infrastruktur som behandler tung, kritisk informasjon lokalt.

Se video »

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen