Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Denne løsningen hjelper landets største forsknings- og utdanningsinstitusjoner

Del

Midt oppi stadig strengere krav, strammere budsjetter, og en teknologisk utvikling som kan ta pusten fra de fleste, står norske utdanningsinstitusjoner. Universitetene og høyskolene over det ganske land holder høy kvalitet, men for å henge med i tiden må også de fornye seg. Skyen har gjort sitt inntog, men hvilke løsninger skal man velge? Dette er en stor diskusjon i mange IT-miljøer.

– Gjennom GÉANT-avtalen er det et poeng at disse institusjonene får direkte tilgang til Microsofts skytjenester gjennom sine egne nett, kombinert med en 15 prosents rabatt på bruken av Azure. De fleste vet at som en regel får man ikke rabatt på Azure-konsumet sitt. Færre vet at forskning og høyere utdanning er unntatt fra den regelen, smiler skyrådgiver Amit Sharma hos Atea.

Bruk tiden på forskning, ikke på drift

GÉANT-avtalen

GÉANT-avtalen innebærer at europeisk forskning og høyere utdanning får direkte tilgang til Microsofts skytjenester, som for eksempel Microsoft Azure, Office 365 og CRM Online, via sine forskningsnett.

Selv om Amazon og Google var tidlig ute, er Microsoft i dag noen av de som har kommet lengst med komplette skyløsninger for forskning og høyere utdanning. Selskapet har erfaring fra flere av verdens største datasentre. Det er også et sikkerhetsaspekt som må vurderes.

– Vi samarbeider med flere av de fremste institusjonene i Norge, og de velger gjerne Azure for å gjøre seg litt fri til andre ting. Da kan de bruke tiden sin på forskning, i stedet for på drift av IT. Skyløsninger er ikke den billigste måten å håndtere IT på, men den sparer veldig mye tid. Skal du ha 30 servere å drifte, med strøm, konsulenter, implementering, oppdateringer og så videre er det heller ikke billig, men i tillegg tidkrevende, sier Sharma.

– Når du legger mer i skyen slipper du alt det. På toppen kommer mulighetene til skalering. Ved å velge selv når ting skal opp, og når det skal slås av eller på, får du mer frihet. Dette er et hett tema for tiden, men vi merker at mange kunder sliter med å finne ut hvor og hvordan de skal komme i gang.

Start enkelt med Azure

Amit Sharma, skyrådgiver i Atea og spesialist på Microsoft Azure.
Amit Sharma, skyrådgiver i Atea og spesialist på Microsoft Azure.

I denne sektoren er det gjerne veldig mye data og store datasentre som råder grunnen. For å hjelpe aktørene få grep om situasjonen har Atea laget standardiserte rammeverk for å komme i gang. Her starter kundene med det grunnleggende – før de får kartlagt behovet sitt.

– Mange tror at skal man bruke Azure må man kaste alt ut i skyen, men det er ikke vårt mål. Det beste er om kundene går steg for steg, og finner ut hvor de skal starte. Da er det viktigste å begynne å kartlegge og gjøre analyser. Finn svar på hva man skal ta ut i skyen, og hvor skal man begynne. Hvor brenner det mest, kort sagt. Vi prøver alltid å vise kundene hele kost-nyttebildet tidlig, og ønsker at kundene skal forstå best mulig hvordan teknologien fungerer.

Sharma forklarer at dette gjøres gjennom at Ateas arkitekter og prosjektledere setter seg ned med kunden, og finner ut mest mulig om dem og deres behov gjennom en intervjuprosess. Derfra kan de gå videre til konkrete løsninger, og bli flinkere på selve teknologien.

– Det er én ting at vi naturligvis bistår og stiller opp med personlig rådgivning. Vi har jo et team med «svart belte» i Azure gjennom vårt ekspertsenter. Samtidig er det viktig å øke kundenes forståelse slik at de kan få mest mulig nytte fra sin investering, sier han.

Ta steget allerede i sommer

Atea og Microsoft Azure

Atea har en ekspertgruppe på Azure som bistår med både kartlegging, oppstart, drift, overvåkning, backup og servicedesk, avhengig av kundenes ønsker og behov.

Azure er teknologi hvor du betaler for hvert minutt du bruker. Det gir stor fleksibilitet, men fordrer også forsiktighet. Å ta det i bruk på egen hånd for å forstå litt av teknologien er ikke alltid optimalt – for hvis du bare setter opp en maskin i skyen og lar den rulle og gå kan det bli store summer av det.

– Det er slikt som ikke bør skje, og som vi hjelper til med å unngå gjennom vår rådgivning. Samtidig er modellen med å betale kun for det du bruker veldig gunstig, kanskje særlig for studiesteder. Det ville vært sant selv uten rabatten de får gjennom GÉANT-avtalen, sier Sharma.

– En institusjon vi jobber med skal for eksempel sette opp nærmere 150 Wordpress-servere i Azure for mediestudentene sine, som gjør det enklere for studentene å ta i bruk når som helst – samtidig som det blir lett å skalere opp og ned, og for eksempel slå helt av i sommerferien, forklarer han.

Apropos sommerferien er det vanlig at utdanningsinstitusjoner sitter med servere som går ut nettopp i løpet av sommeren. For mange er det en gyllen anledning til å ta i bruk skyløsninger som Azure, og Atea kan levere året rundt.