Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Droner er ikke lenger leketøy. De skaper verdier

Del

Det er fort gjort å anta at droner omtrent bare brukes av ekstremsportutøvere eller musikkvideoregissører til å lage stilige overflyvnings-effekter. Men med riktig bruk og riktig programvare kan droner være svært nyttige verktøy i veldig mange aspekter av samfunnet.

En drone med kamera og GPS har tross alt potensiale til å samle inn enorme mengder data, og det som trengs er en strømlinjeformet applikasjon som kan håndtere denne dataen, behandle den og gjøre det enkelt å dele den videre.

Stadig flere vil bruke droner

Droner brukes stadig oftere til avanserte, samfunnsmessig relevante oppgaver. Det kan Stian Heid, rådgiver hos Asplan Viak, gå god for. Han benytter seg av droner svært ofte i prosjektene sine, i likhet med mange av sine kolleger.

– Det er en økende etterspørsel etter dronebruk, og i Asplan Viak har vi nå ti sertifiserte dronepiloter, og er i ferd med å sertifisere fire til. Vi bruker droner til en rekke oppgaver, forteller han.

– Det mest innlysende er eiendomsfoto, der vi rett og slett tar bilder av bakken i en skrå vinkel. Dette brukes vanligvis til illustrasjoner i rapporter, fotomontasjer eller dokumentasjon. For eksempel for å vise hvordan ting så ut før man begynner å jobbe med et prosjekt.

– De mer avanserte bruksområdene er når vi skal lage et nytt flyfoto for å oppdatere bakgrunnskartene med dagsferske bilder. Da flyr vi dronen i et spesielt mønster som dronen programmeres for. Et annet aspekt, som kanskje er det mest spennende, er når vi skal skanne et område for bruk i 3D-løsninger. Da flyr vi også i et spesielt mønster, og vinkler kameraet slik at bildene blir mer skrå.

Vil du lære mer om mulighetene med droner? Meld deg på gratis webinar.

Trenger verktøy som gjør jobben raskt

Her kombineres både bildene fra dronen og hvor i kartet dronen flyr. Programvaren syr bildene sammen og knytter dem geografisk med bakkenivå. <i>Foto:  Geodata</i>
Her kombineres både bildene fra dronen og hvor i kartet dronen flyr. Programvaren syr bildene sammen og knytter dem geografisk med bakkenivå. Foto:  Geodata

Enten det er snakk om flyfotoer eller 3D-modell, mates data inn i avansert programvare som leveres av Geodata. Programvaren kan, enkelt forklart, sy bildene sammen og knytte dem geografisk med bakkenivå. Eller prosessere dem til en høyoppløselig terrengmodell over området.

– 3D-modeller begynner å bli veldig populært å bruke. Enten det er små eller store reguleringsplaner, eller store byggeprosjekter. Vi kan lage 3D-«timelapse», slik at man kan dokumentere hele byggeprosessen. Eller bruke det til kvalitetssikring.

Tore Jensen og Inge Anundskås jobber i Geodata og kjenner programvaren ut og inn. De forklarer gjerne nærmere hvordan det hele fungerer, og hva potensialet er:

– Vårt verktøy lar deg kontrollere droner, hvordan de skal ta bilder og video, og tar seg av prosesseringen, når bildene er tatt. Det er to muligheter: Prosesseringen kan gjøres i skyen, eller for de som ikke ønsker det, kan den gjøres lokalt, sier Tore Jensen.

– Å kartlegge områder har tradisjonelt sett vært veldig dyrt. Mange av kartene oppdateres sjelden, spesielt i mer avsidesliggende strøk. Med droner kan du på en enkel måte få en tilnærmet sanntidsbilde av virkeligheten. Og siden det kan gjennomføres i skyen, trenger du ikke din egen infrastruktur. Du kan fly, selv med en rimelig drone, over det samme området ofte. Følge med på endringer og alltid ha fersk data. Dette er banebrytende, sammenlignet med bare noen få år siden.

Hjelper med hele prosessen

Denne 3D-modellen ble brukt til å måle volumer av masse og bart fjell som må sprenges/pigges. <i>Foto:  Asplan Viak AS</i>
Denne 3D-modellen ble brukt til å måle volumer av masse og bart fjell som må sprenges/pigges. Foto:  Asplan Viak AS

– Det finnes mange verktøy der ute som hjelper pilotene, men det som er unikt med vårt, er hvordan vi integrerer det i en større helhet. Alt fra å planlegge flyturen, se på et kart som gir deg oversikt over hindringer og begrensninger, til å sende dataene ut til fagpersoner som skal bruke dem. Det er en sømløs prosess fra planlegging til evaluering av effekter. Det er der vi skiller oss ut fra andre løsninger, forteller Inge Anundskås.

Et veldig viktig aspekt av å gjennomføre slike droneflyvninger er faktisk planleggingen. Regelverket for bruk av droner blir strengere og strengere, og verktøyet til Geodata inneholder muligheter til å sette opp og digitalisere sjekklister som piloter må gjennomføre før de i det hele tatt kan ta av. Ikke minst inneholder verktøyene flere kartlag man kan bruke for å planlegge en flight. Det er til og med mulig å sette opp flyvningen slik at den følger terrenget, ikke bare holder seg til fastsatt høyde, nevner Tore.

– Utfordringen med denne type kartlegging er at man tar bilder av et lite område om gangen. Derfor er det viktig å få mest mulig verdi ut av dataene, slik at flest mulig får noe ut av det. Du må ha kontroll på dataene, og vi setter det i system, sier han.

Derfor er det essensielt at ferdig prosessert data kan deles så enkelt som mulig, og i Geodatas løsning gjøres det med én knapp. Ett trykk, så har alle som har behov for et kart, tilgang til det.

Svært mange muligheter med droner

En visualisering gjort på Majorstuen, der dronefoto legges til grunn for montasje med forslag til tiltak. <i>Foto:  Asplan Viak AS</i>
En visualisering gjort på Majorstuen, der dronefoto legges til grunn for montasje med forslag til tiltak. Foto:  Asplan Viak AS

Bruksområdene er nesten uendelige, og Tore og Inge ramser gledelig opp. Sanntidsvideo fra en drone kan for eksempel brukes til søk og redning. Man kan guide politi til riktig sted ved en hendelse. Søke etter skredofre i farlig terreng. Overvåke skogbranner og dirigere ressurser. Kartlegge farlige fenomener som flom, ras eller oljeutslipp, uten at det er nødvendig å sende inn folk og utsette dem for risiko.

Andre bruksområder kan like gjerne være å overvåke uønsket plantevekst, trafikkutvikling i en kommune eller parkeringsplasser. 3D-modeller og punktskyer kan brukes til å følge med på volumendringer ved utgravinger eller større byggeprosjekter, å kartlegge ledningsnett eller varmeutslipp. Bare fantasien setter grenser.

– Det er ikke lenge siden at vi fløy i to dager for et tettsted, der det skal utarbeides en omfattende «masterplan». Aktører fra flere land er involvert, og nå har de massevis av dronebilder og en full 3D-modell de kan få tilgang til fra hele verden, forteller Stian Heid.

– Løsningene fra Geodata lar deg gjøre veldig mye i samme applikasjon. For vår del er det viktig å bruke resultatene fra dronene videre i analyser og visualiseringer, og at data flyter mest mulig sømløst mellom applikasjonene. At prosesseringen skjer gjennom skyen, gjør at vi ikke låser en maskin til å jobbe med det en hel dag. Det sparer oss for masse tid og gjør jobben veldig behagelig, avslutter rådgiveren.

Les flere artikler fra Geodata