Canadas statsminister: Handelssamtalene med USA i gang igjen
Canada har droppet en skatt på på digitale tjenester. Dermed er handelssamtalene med USA i gang igjen, ifølge statsminister Mark Carney.
Det canadiske finansdepartementet opplyser i en uttalelse søndag at landet går vekk fra den aktuelle skatten.
Canadas statsminister Mark Carney og USAs president Donald Trump vil gjenoppta handelsforhandlingene med sikte på å bli enige om en avtale innen 21. juli, heter det i en uttalelse fra departementet.
Fredag i forrige uke sa Trump at han hadde stanset handelssamtalene med Canada – og skyldte på at landet har innført en ny skatt på amerikanske selskaper.
– Vi har nettopp blitt informert om at Canada, et land som er svært vanskelig å handle med, har kunngjort at de vil innføre en skatt på digitale tjenester for våre amerikanske teknologiselskaper, skrev Trump på Truth Social.
To av fem foreldre kan ikke beskytte barna på nett
Skjermtiden øker kraftig når sommerferien begynner, og med det risiko for nettmobbing og ubehagelige kontaktforsøk. Samtidig kjenner to av fem foreldre (43 prosent) seg ikke tilstrekkelig rustet for å beskytte sine barn online. Det til tross for at nesten alle – 98 prosent – mener at de har ansvaret. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Verian på oppdrag fra Telenor Sverige og Plan International Sverige.
For å møte dette behovet har Telenor, innenfor rammen av Nätprat-initiativet, utviklet en sommerutfordring. Nätprat-utfordringen skal gjøre det enklere og morsommere for familier å snakke om både de positive og de vanskelige sidene ved livet på nett.
– Mange foreldre sier at de vil snakke med barna sine om internett, men ikke vet hvordan de skal begynne. Vi vil senke terskelen og vise at det ikke trenger å være vanskelig. Noen ganger er det nok å starte i hverdagen for å skape en dypere samtale, sier Nina Freye, ansvarlig for sosial bærekraft i Telenor. (hf)
Cyviz fikk forsvarskontrakt til 16 millioner kroner
Norske Cyviz AS, som leverer teknologi og plattformløsninger for samhandling, er tildelt en kontrakt verdt 16 millioner kroner for leveranse og oppgradering av et kommando- og kontrollmiljø for en forsvarsrelatert organisasjon i Mellom-Europa.
Prosjektet omfatter en fullstendig AV-basert kommando- og kontrollsentral, oppgradering av en eksisterende installasjon samt etablering av et dedikert videokonferanserom i et miljø med flere sikkerhetsnivåer (såkalt "multi-classified").
– Kontrakten styrker vår posisjon som en troverdig leverandør av sikre og standardiserte løsninger for forsvarssektoren, sier Espen Gylvik, CEO i Cyviz. (hf)
Vil gjøre 6G til et omgivelses-oppmerksomt nettverk
Organisasjonen 5G Americas har laget en rapport som undersøker hvordan integrert sensorikk og kommunikasjon (ISAC) vil forbedre framtidas mobilnett. Det mener de bør skje ved å sette 6G-nettene i stand til samtidig å kommunisere og forstå/oppleve sine omgivelser.
ISAC gjør det mulig for mobilnett å oppdage passive objekter ved bruk av de samme eller andre radiosignaler enn de som brukes til kommunikasjon. Ved å bygge sensorikk inn i mobilinfrastruktur, kan mobilnett få muligheter som gir nye bruksområder og nye områder å tjene penger. (hf)
Frp, Ap og Høyre har brukt mest på Meta-annonser
De siste 90 dagene har norske partier brukt 1,9 millioner kroner på annonser hos Meta, som eier Facebook og Instagram. Frp har brukt mest.
Klassekampen har hentet tallene fra Metas annonsebibliotek.
De tre partiene som har brukt mest, er Frp (786.000 kroner for 66 annonser), Ap (428.000 kroner for 114 annonser) og Høyre (221.000 kroner for 60 annonser).
Ingen av de tre vil opplyse hvor mye de til sammen vil bruke i sosiale medier i løpet av valgkampen.
– Det er ikke naturlig å gi nærmere opplysninger om bruk av våre midler midt i en kampanjeperiode, skriver Frps assisterende generalsekretær Helge Fossum til Klassekampen.
KrF er det eneste partiet som ikke har brukt penger på Meta-annonser de siste 90 dagene. De har ikke hatt annonser på Facebook eller Instagram siden 2023, men skal i løpet av valgkampen igjen ha det.
HPE får kjøpe Juniper Networks
Etter lang tids behandling har Hewlett Packard Enterprise (HPE) fått tillatelse fra USAs justisdepartement for å kjøpe Juniper Networks for 14 milliarder dollar. I Norge har dette betydning for Juniper-forhandlerne.
Blant tiltakene som HPE har måttet gjøre, er å selge ut wlan-virksomheten Instant On wireless LAN og deler av svitsje-forretningen. Inkludert i dette er intellektuell eiendom, forskning og utvikling, ansatte og kunderelasjoner. Alt sammen må selges til en kjøper som departementet godkjenner – innen 180 dager, skriver SDX Central. (hf)
Interpol advarer om økning i menneskehandel knyttet til nettsvindel
Stadig flere land rammes av menneskehandel knyttet til tvangsarbeid i nettsvindelsentre drevet av profesjonelle, advarer Interpol.
Ofrene for slik menneskehandel og tvangsarbeid kommer fra 66 ulike land og alle kontinenter, opplyser Interpol mandag, som beskriver situasjonen som en global krise med hundretusener av ofre.
Svindelsentrene befant seg først i noen få land i Sørøst-Asia, og Interpol sier at tre firedeler av ofrene har blitt smuglet til denne regionen i løpet av de siste fem årene. Men Interpols etterforskere har også i økende grad avdekket svindelsentre i Vest-Afrika, Mellom-Amerika og Midtøsten.
Ifølge Interpol lokkes ofrene vanligvis inn med falske jobbtilbud. Deretter holdes de fanget i leirer hvor de utpresses og mishandles, i noen tilfeller med tortur eller voldtekt. På sentrene tvinges ofrene til å utføre nettsvindel, først og fremst med formål om å stjele penger fra andre, sier Interpol.
Interpol advarer om at denne formen for organisert kriminalitet sprer seg raskt, og etterlyser en global koordinert respons.
KI-lov sendes på høring
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet sendte mandag utkast til KI-lov på høring. Loven skal sørge for trygg og etisk bruk av KI.
– Norge skal bli verdens mest digitaliserte land innen 2030 og vi skal være i front på etisk og trygg bruk av KI. Derfor skal Norge nå få sin egen lov som regulerer kunstig intelligens. Loven gjennomfører EUs AI Act, og vil gjøre det mulig for norsk næringsliv og offentlige virksomheter å utnytte mulighetene som ligger i utvikling og bruk av kunstig intelligens, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Forslaget bidrar til harmonisering mellom reguleringen av KI i Norge og EU, ettersom regjeringen foreslår å gjennomføre EUs KI-forordningen i norsk rett.
Arbeiderpartiregjeringen legger nå til rette for at loven vil tre i kraft i Norge fra sensommeren 2026.
Fra før av har regjeringen besluttet å opprette KI Norge – en ny nasjonal arena for innovativ og ansvarlig KI og en KI-sandkasse hos Digitaliseringsdirektoratet. Det er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som skal være koordinerende KI-tilsyn.
Aker Solutions fornyer med Cognizant
Aker Solutions og Cognizant forlenger sitt samarbeid gjennom en ny flerårig avtale som skal modernisere IT-infrastrukturen til energiselskapet, blant annet ved hjelp av kunstig intelligens.
Avtalen bygger på et samarbeid etablert i 2016. Cognizant skal modernisere kundens IT-drift, inkludert skytjenester, nettverk, cybersikkerhet og applikasjonsforvaltning, uten å forstyrre stabile operasjoner, ifølge en pressemelding.
Transformasjonen skal gi bedre sluttbrukeropplevelse og styrke datasikkerheten med hjelp av maskinlæring. Verken kontraktverdi eller detaljer om avtalens lengde er oppgitt i meldingen.
Aker Solutions er et norsk industrikonsern som leverer energiløsninger globalt, mens Cognizant er en teknologileverandør med hovedkvarter i USA, grunnlagt i India, som bistår kunder med digital transformasjon og IT-tjenester.
Berec vil høre bransjen om gigabitinfrastruktur
Det europeiske organet for elektronisk kommunikasjon, Berec, har startet et arbeid med EU-kommisjonen for å utvikle en veiledning for forordningen for gigabitinfrastruktur. Arbeidet tar spesifikt sikte på å utvikle veiledning om hvordan artikkel 3 i forordningen skal anvendes.
Berec og Kommisjonen ønsker nå å samle inn bransjens synspunkter på veiledningen i en undersøkelse. Interessenter må svare på undersøkelsen innen 17. september.
Formålet med forordningen er å legge til rette for kostnadseffektiv og rask utrulling av nettverk med svært høy kapasitet i EU for å møte økende tilkoblingsbehov, skriver Telekomnyheterna. (hf)
EUs kartlegging av kabelsikkerhet kommer i høst
EU-kommisjonens ekspertgruppe for undervannsinfrastruktur har blitt enige om felles kartlegging av risikoer. Kartleggingen skal ferdigstilles og publiseres i høst.
Arbeidet er en del av et større EU-prosjekt og en tiltaksplan for sjøkabelsikkerhet. Sjøkabler bærer 99 prosent av den interkontinentale internettrafikken og er dessuten kritisk for energisikkerhet, skriver Telekomnyheterna. (hf)