Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Abonner
Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Nyheter
TelekomSikkerhetDigitalisering og offentlig ITIT-BransjenKunstig intelligensJuss og samfunn
Meninger
DebattKommentar
Tjenester
TUDigieBladTekjobbKonferanser
Info og kontakt
Om ossBedriftsabonnementAnnonseinfoTa kontaktKundeserviceDebatt retningslinjer
Tips oss
Abonner
Min konto
Nyhetsbrev
Kundeservice
07:18:02Nyhetsstudio
SisteMest lest
26. mars 2025, 09:06Redaksjonen

EOS-utvalget kritiserer NSM for fortsatt lang saksbehandling i klareringssaker

Stortingets EOS-utvalg gjentar med styrke kritikken mot Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) for den lange saksbehandlingstiden i klareringssaker.

Også Sivil klareringsmyndighet (SKM) og Forsvarets sikkerhetsavdeling kritiseres i årets årsmelding.

– Utvalget har i 15 år pekt på problemet med lang saksbehandlingstid i klareringssaker. Utvalget mener Stortinget bør behandle en sak som tar opp denne problemstillingen, som etter utvalgets vurdering kan bidra til å undergrave tilliten til klareringssystemet, skriver EOS-utvalget.

Nyutnevnt leder av EOS-utvalget, Grete Faremo, overleverte årsmeldingen til Stortingets første visepresident Svein Harberg onsdag morgen. Faremo har bare sittet i rollen i en drøy uke etter at hun overtok for justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen.

Inngripende metoder

Utvalget har også undersøkt forhold hos E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og kommenterer flere forhold knyttet til innhenting, rekruttering og bruk av kilder.

Blant annet skal E-tjenesten ha brutt loven da de vurderte å rekruttere en utenlandsk person som kilde og benyttet det som EOS-utvalget omtaler som en «inngripende metode».

Kildemetoder

Også PST får kritikk for måten de gikk fram på for rekruttere en kilde, og for metode knyttet til å avvikle gamle registreringer. Dette gjelder særlig personer som PST på et tidspunkt har funnet grunn til å tro at kan bli utsatt for fremmed etterretning i Norge.

Etter at utvalget påpekte at flere av disse personene ikke var blitt revurdert innenfor fristen på fem år, slettet PST fire slike registreringer.

– Utvalget kritiserte PST for hvordan en kilderekrutteringsprosess hadde foregått i en sak. Det gjaldt blant annet juridiske og etiske vurderinger, risikovurdering og vurdering av forholdet til kildens arbeidsgiver, skriver EOS-utvalget.

07:08NTB

Pakistan hevder regjeringskonto på X ble hacket

Natt til fredag la Pakistans næringsdepartement ut en tweet der de ba om lån fra verdenssamfunnet på grunn av konflikten med India. Nå sier de at de ble hacket.

Meldingen på X handlet om at Pakistan trengte lån fra landets internasjonale partnere på grunn av den spente situasjonen med India.

– Vi jobber med å få deaktivert kontoen, sier næringsdepartementet nå til nyhetsbyrået Reuters.

Det er ikke kjent hvem som har lurt til seg tilgang til X-kontoen

Reuters trakk en sak om tweeten da det ble kjent at den var falsk.

06:55Redaksjonen

Strand Consult: USA-lov vil avslutte Big Techs gratisreise på bredbånd

Eksplosiv vekst i internett-trafikk gir stor belastning på bredbåndsleverandører globalt. Det er vanskelig å få tilbakebetalt investeringer i nettverk. I USA ønsker den politiske ledelsen å øke investeringene i bredbånd, samtidig som prisene holdes lave. Men Big Tech (Google, Meta, Amazon, Microsoft, Apple, Tiktok og Netflix) tjener på økende nettverkskapasitet uten å bidra til å dekke kostnadene de skaper.

«Lowering Broadband Costs for Consumers Act of 2025» foreslår foreslår endringer i et fond for universelle tjenester på ni milliarder dollar. Det foreslås her at universelle tjenester også skal inkludere bredbånd- og tilbydere i randsoner i nettene. Dette inkluderer Big Tech.

I dag omsetter Big Tech-selskaper rundt 200 milliarder dollar årlig fra regioner som er finansiert av universelle tjenester, uten å bidra til programmet på ni milliarder dollar, ifølge Strand Consult.

I går, 15:48NTB

Bill Gates vil gi bort 200 milliarder dollar de neste 20 årene

Stiftelsen til Microsoft-gründer Bill Gates planlegger å bruke over 200 milliarder dollar over de neste 20 årene, før den legges ned i 2045.

Tidligere var planen at Gates Foundation skulle holde på i 20 år etter Bill Gates' død, men nå fremskyndes altså oppløsningen av stiftelsen.

200 milliarder dollar, som i dag tilsvarer rundt 2200 milliarder kroner, utgjør 99 prosent av formuen til Gates.

Pengene skal blant annet gå til globalt helsearbeid og utdanning i USA.

Fremskyndingen kommer som følge av at stiftelsen ser mulighetene som ligger i kunstig intelligens for at mennesker skal få det bedre, samtidig som flere land reduserer bevilgningene til bistand.

I går, 09:16NTB

WP: USA presser land til å godkjenne Musks Starlink

I forhandlingene om handelsavtaler legger USA press på andre land for å få dem til å godkjenne Elon Musks satellittnettverk Starlink, ifølge Washington Post.

Under to uker etter at president Donald Trump kunngjorde 50 prosent toll på Lesotho, holdt landets kommunikasjonsmyndighet et møte med representanter for Starlink.

Musks selskap ble da tildelt landets første lisens for satellittbaserte internettjenester, skriver Washington Post.

Intern kommunikasjon som avisen har fått tilgang til fra USAs utenriksdepartementet og amerikanske ambassader, viser hvordan det legges press på flere land for å få dem til å anerkjenne amerikanske satellittselskaper, særlig Starlink, selv om dette ikke eksplisitt er nevnt som et krav.

I forbindelse med slike forhandlinger har Starlink inngått avtaler med flere land, blant annet India, Somalia, Kongo, Bangladesh, Pakistan og Vietnam.

USAs utenriksdepartement understreker i en uttalelse at konkurransen med kinesiske selskaper er viktig og at «enhver patriotisk amerikaner bør ønske at et amerikansk selskap lykkes globalt».

Starlink er et prosjekt i regi av det amerikanske romfartsselskapet Space X, der mangemilliardær og Trumps rådgiver Elon Musk er største aksjonær.

I går, 07:56Redaksjonen

Onecall til topps innen kundetilfredshet

Telia-eide Onecall vinner i år som i fjor bransjekategorien «mobilabonnement» i Norsk Kundebarometer, og havner på en svært sterk femteplass totalt sett. Telia mobil klatrer til pallplass på bransjelisten, ifølge en pressemelding fra Telia.

– Hos Onecall skal du kunne bruke mobilen som du vil, uten å betale mer enn du må. Det har vært vår filosofi i over 20 år, og det at vi nå har vunnet denne prisen syv av de siste åtte årene viser at vi lykkes. Vi er utrolig glade i kundene våre, og blir selvsagt henrykt når følelsen er gjensidig! Vi jobber alltid for å gjøre ting billigst mulig, men må innrømme at det ble en ekstra salami på brødskiva i dag, sier Jonatan Asplin, leder for Onecall og Mycall.

– I tillegg vil vi nok en gang si tusen takk for tilliten. Vi har jo verdens beste kunder, så derfor varmer det utrolig godt å få disse tilbakemeldingene fra dem!

I går, 07:53Redaksjonen

Fiber-seier i Porsanger

Infranord Fiber åpner for bestillinger etter at de vant anbudet i Porsanger. Selskapet skal bygge ut bredbånd med høy hastighet i området Holmfjord-Mårnes-Ytre Leirpollen. Prosjektet omfatter strekking av fiber fra Børselvnes til Ytre Leirpollen, skriver Radio Nordkapp.

Infranord Fiber har totalansvar for prosjektering, bygging, eierskap og drift av nettverket. – Tilgang til raskt og stabilt internett er en forutsetning for bosetting, bolyst og næringsutvikling i distriktene. Vi er stolte av å bidra til digital utvikling i Porsanger, sier Håkon André Opgård, teknisk leder i Infranord Fiber.

I går, 07:48Redaksjonen

– Unødvendig med gigabit-ytelse

Nextgentel lanserte under Telecom World-konferansen en ny kunde-app som viser hvor mye kapasitet og hastighet hver enkelt faktisk bruker på bredbåndet sitt. Målet er å hjelpe kundene med å velge riktig abonnement og avdekke det selskapet omtaler som «hastighetsbløffen» i bredbåndsmarkedet, skriver Telecom Revy.

– Vi selger altfor mye kapasitet og hastighet i forhold til det kunden faktisk trenger, sa Trond Bjorøy Larsen, administrerende direktør i NextGenTel, fra scenen.

Larsen argumenterer med at gigabit-ytelse slett ikke er nødvendig for den store majoriteten av norske bredbåndsbrukere. Han gikk så langt som å vise til salget av stadig raskere bredbånd som «hastighetsbløffen».

I går, 07:41Redaksjonen

Avinor kjøper fast- og mobiltelefoni

Avinor har lagt ut anbud på rammeavtaler for kjøp av telefonitjenester på mobil og fast, mobiltelefoner og tilleggsutsty. De skal også kjøpe inn en webportal. De tre områdene skal inngå i én avtale med en hovedleverandør. I tillegg skal det tegnes avtaler med 1-2 støtteleverandører for mobiltelefoni.

Avinor driver flyplassene i Norge og avtalen gjelder for alle Avinors lokasjoner, inkludert Svalbard og radarlokasjoner. Avtalen gjelder fra 1. januar 2026 til 31. desember 2027, og fristen for å delta i anbudet er 5. juni 2025. (hf)

07. mai 2025, 07:31Redaksjonen

Dansk skytjeneste vil utfordre USAs sky-dominans

Et dansk skydatasenter lover å kunne ta over systemer og data fra alle danske organisasjoner som vil være uavhengig av amerikanske sky-kjemper. Det gjelder også kommuner og regioner. Nåventer eierne på at noen skal ta kontakt.

– Ingen har slått av skytjenestene ennå. Men den dagen det skjer, har vi ikke noen alternativer i Europa, sier Computeromes operative sjef, Mads Bager Hoffman, ifølge svenske Nyteknik. (hf)

07. mai 2025, 07:23Redaksjonen

Cisco viser kvantenett-brikke og åpner ny lab

Cisco Systems viste tirsdag prototypen av en mikrobrikke for nettverk mellom kvantedatamaskiner. Samtidig sier selskapet at de åpner en ny lab i Santa Monica i California for å følge opp forskningen på kvantedatamaskiner og –nettverk.

Brikken benytter noe av den samme teknologien som dagens nettverkskomponenter og kan bidra til å knytte sammen mindre kvantedatamaskiner i større systemer. Cisco tror også at slike kvantesystemer vil ha praktisk anvendelse før kvantedatamaskinene blir vanlige. Eksempler som nevnes er synkronisering av handel innen finans eller å hjelpe forskere til å finne meteorer, skriver Reuters. (hf)

Ansvarlig redaktør:
Kristina Fritsvold Nilsen
Nyhetsredaktør:
Tor M. Nondal
All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten
Bruk av kunstig intelligens i TU Media
Tips redaksjonen:
tips@digi.no
Annonsere:
Informasjon og priser
Abonnere:
Digi Ekstra
Kontakt oss:
Kontaktinformasjon
RSS:
RSS-feed forside
Nyhetsbrev:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Besøksadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Grensen 3, 0159 Oslo
Postadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Fakturaadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Org.nr. 919 646 683
Telefon:
23 19 93 00
© 1996–2025 Teknisk Ukeblad Media AS

Digi.no-redaksjonen:

Journalist:
Heidi Sævold
Direkte telefon: +47 404 90 006
Journalist:
Marianne Gjessing
Direkte telefon: +47 900 66 151
Journalist:
Martin Braathen Røise
Direkte telefon: +47 924 95 943
Journalist:
Marius Jørgenrud
Direkte telefon: +47 908 58 819
Journalist:
Per Helge Seglsten
Direkte telefon: +47 907 99 074
Journalist:
Oskar Hope-Paulsrud
Direkte telefon: +47 902 66 958