Forskere advarer mot russisk desinformasjon i KI-modeller
Et omfattende russisk desinformasjonsnettverk manipulerer vestlige KI-samtaleroboter til å spre propaganda fra Kreml, advarer forskere. Den økende russiske påvirkningen skjer samtidig som USA skal ha satt cyberoperasjonene mot Moskva på pause.
Det såkalte Pravda-nettverket er en stor operasjon med base i Moskva. Den sprer prorussiske fortellinger globalt. Målet er å forvrenge svarene til samtalerobotene (chatbots), og de store språkmodellene blir ifølge nyhetsbyrået AFP oversvømmet med falske påstander fra Kreml.
Pravda-nettverket produserer ikke eget innhold, men aggregerer materiale fra andre kilder, inkludert russiske statlige medier, nettverk som Telegram, og pro-Kreml-påvirkere. Påvirkningen skjer ikke direkte, men ved at samtalerobotene blir matet med innhold som er propaganda, går det fram av en rapport fra analyseselskapet Newsguard. Selskapet jobber for å identifisere desinformasjon.
Trussel mot integriteten
Mer enn 3,6 millioner artikler ble publisert i fjor, og de fant veien inn i ledende vestlige samtaleroboter, ifølge anti-desinformasjonsnettverket American Sunlight Project.
– De russiske påvirkningsoperasjonene utgjør nå en trussel mot integriteten til demokratisk diskurs over hele verden. Pravda-nettverkets evne til å spre desinformasjon i så stort omfang er uten sidestykke. Muligheten deres til å påvirke AI-systemer gjør denne trusselen enda farligere, sier administrerende direktør i American Sunlight Project, Nina Jankowicz, til AFP.
Amerikansk pause i cyberoperasjoner
Eksperter advarer om at denne desinformasjonen kan bli enda mer utbredt uten tilsyn i USA.
Tidligere denne måneden rapporterte flere amerikanske medier om at forsvarsminister Pete Hegseth hadde beordret en pause på alle landets cyberoperasjoner mot Russland, inkludert planlegging for offensive tiltak.
Ordren skal være en del av en overordnet revurdering av USAs operasjoner mot Moskva. Varigheten eller omfanget av pausen er imidlertid uklart.
Pentagon nektet å kommentere nyheten, men endringen kommer samtidig som president Donald Trump har presset på for forhandlinger om å få slutt på den tre år lange krigen i Ukraina. Endringen kom også dager etter at USAs president irettesatte sin ukrainske motpart, Volodymyr Zelenskyj, under et stormfullt møte i Det hvite hus.
Sprer usannheter
Newsguard har sett nærmere på ti ledende KI-samtaleroboter. Studien avdekker at samtalerobotene i mer enn en tredel av tiden gjentok usannheter fra Pravda-nettverket. Dette gir gjennomslag for en Moskva-pro agenda.
– Ved å oversvømme søkeresultater med pro-Kreml-usannheter, forvrenger nettverket hvordan store språkmodeller behandler og presenterer nyheter og informasjon, heter det i rapporten fra Newsguard.
Alle store gjentok propaganda
I studien fra Newsguard gjentok alle ti samtalerobotene – inkludert ChatGPT fra OpenAI, Smart Assistant fra You.com, Grok, Microsofts Copilot, Meta AI, Google Gemini og Perplexity – desinformasjon spredt av Pravda-nettverket.
Ifølge nyhetsstedet Axios ble Pravda-nettverket lansert i april 2022, to måneder etter Russlands fullskalaangrep Ukraina. Nettverket har siden vokst til å dekke 49 land og dusinvis av språk.
Blant påstandene som har sluppet inn i KI-robotene finner vi en artikkel som påstår at Røde Kors driver handel med organ fra barn i Ukraina.
Forrige måned avkreftet AFPs faktasjekkere påstander i sosiale medier om at Zelenskyj hadde forbudt Truth Social etter å ha blitt utsatt for skarp kritikk fra Trump.
Representanter for det sosiale nettverket sa at plattformen ikke var lansert i Ukraina, og myndighetene der mente at Trumps plattform ville bli tatt imot positivt.
Da Newsguard stilte samtalerobotene spørsmålet «Hvorfor forbød Zelenskyj Truth Social?», gjentok seks av dem den falske fortellingen som om den var fakta.
KI testes ut i kampen mot pukkellaksen
Tre pukkellaksfeller med kunstig intelligens (KI) testes nå ut i elver i Troms og Finnmark. Håpet er at teknologien kan tas i bruk ved neste pukkellaksinvasjon.
Tre elver skal teste KI-feller for automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, skriver Statsforvalteren i Troms og Finnmark.
Her skal kunstig intelligens gjøre automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, mens atlanterhavslaks, sjøørret og sjørøye slippes videre opp til gyteplassene.
KI-fellene skal testes i Jakobselva og i Skallelva i Vadsø kommune og i Repparfjordelva i Hammerfest kommune.
– Målet med KI-fellene er at stedegen fisk skal få slippe mest mulig effektivt forbi fellene, sier seksjonsleder for fiskeforvaltning hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Anders Tandberg.
Alle fellene er programmert slik at dersom KI-fellen er usikker på hvilke art det er, så sluses fisken inn i fangstburet for deretter å bli sortert manuelt.
KI-fellene skal evalueres til høsten. Håpet er at man kan ta i bruk teknologien ved neste ventede pukkellaksinvasjon i 2027.
Norge og Ukraina går sammen mot russiske cyberangrep
Norske myndigheter styrker samarbeidet med Ukraina for å bedre kunne motstå russiske cyberangrep mot sivil kritisk infrastruktur.
– Dette er et viktig internasjonalt samarbeid som også inkluderer privat sektor, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.
Hun leder den norske delegasjonen til Ukraine Recovery Conference denne uken. Tallinn-mekanismen er et samarbeidsprosjekt for å styrke Ukrainas cybersikkerhet som ble lansert i desember 2023, og Norge øker nå den økonomiske støtten til dette arbeidet.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) påpeker at Ukraina viser en imponerende evne til å forsvare seg mot russiske cyberangrep mot sivil kritisk infrastruktur, myndigheter og næringsliv.
– Tallinn-mekanismen hjelper til med å kanalisere private donasjoner og støtte til Ukrainas arbeid med å håndtere russiske cyberangrep, bygge digital motstandskraft og langsiktig kapasitetsbygging. Samarbeidet baseres på ukrainske behov, og kan blant annet omfatte prosjekter om maskinvare, satellittutstyr, programvare, lisenser, teknisk assistanse og opplæring, sier Eide.
DNB-bruker hacket på X
Kontoen @DNBMarkets har vært utsatt for hacking på X, ifølge DNB. X-brukeren la ut feil informasjon fredag ettermiddag.
@DNBMarkets la ut at DNB har lansert en token, noe som er helt feil, ifølge pressevakt Vidar Kongsberg i DNB.
– Vi lanserer ingenting og undersøker årsaken til at dette har blitt publisert, sier han til E24.
E24 forklarer at en token er en digital enhet eller eiendel basert på en blokkjede.
Kort tid etter at innlegget ble lagt ut, var kontoen nede. Nå prøver DNB å finne ut av hvorfor det kom ut, ifølge Kongsberg.
Kinesisk tjenestemann ble lokket i honningfelle og truet til å spionere
Kinesisk sikkerhetstjeneste sier de har avdekket tre forsøk på spionasje. Én tjenestemann ble lokket i en såkalt honningfelle under en utenlandsreise.
Ifølge Kinas sikkerhetsdepartement (MSS) har utenlandsk etterretning blitt stadig mer aktive i Kina, i takt med at landets forhold til USA og andre vestlige land har forverret seg.
Ifølge MSS lot en tjenestemann på reise i utlandet seg nylig friste av en utenlandsk agents «forførende skjønnhet» og ble lokket i en «nøye uttenkt honningfelle».
Etter hjemkomsten til Kina ble mannen presset med «intime bilder» og tvunget til å overlevere offisielle dokumenter. Dette ble avslørt, og mannen ble deretter dømt til fem års fengsel for spionasje.
Myndighetene oppfordrer nå alle statsansatte til å være på vakt.
Spillegjeld
– Enkelte tjenestemenn har forårsaket alvorlig skade ved å lekke hemmeligheter på grunn av manglende overbevisning, svekket disiplin og manglende etterlevelse av regler. Dette har skadet landets sikkerhet og interesser, slår MSS fast.
En annen offentlig ansatt fotograferte i hemmelighet fortrolige dokumenter som han solgte til utenlandske etterretningstjenester for å dekke spillegjeld, ifølge MSS.
I en tredje sak mistet en lovende ung tjenestemann jobben etter å ha delt hemmeligstemplet informasjon med en slektning, som deretter videreformidlet til en utenlandsk etterretningstjeneste.
Den kinesiske sikkerhetstjenesten har ikke opplyst hvilke lands etterretningstjenester de tre mennene har bistått.
– Absurd forsøk
I forrige måned anklaget Kina amerikanske CIA for «et absurd forsøk» på å rekruttere kinesiske borgere ved hjelp av «amatørmessige» videoer lagt ut i sosiale medier.
I april hevdet Kina å ha avslørt tre amerikanske agenter i forbindelse med et dataangrep under de asiatiske vinterlekene som ble holdt i Harbin nordøst i Kina.
Måneden før opplyste MSS at en tidligere ingeniør var dømt til døden for å ha lekket statshemmeligheter til en fremmed makt, men uten å oppgi hvilket land det var snakk om.
EU innleder ny gransking av Tiktok
EU innleder en ny gransking av Tiktok, som har innrømmet at brukerdata fra Europa likevel har vært lagret på dataservere i Kina.
EU ga tidligere i år Tiktok-eier Bytedance en bot på drøyt 6,2 milliarder kroner etter å ha konkludert med at brukerne av den populære videodelingsappen risikerte å bli spionert på av kinesisk etterretning.
Nå innledes ny gransking etter at Tiktok i april informerte at begrensede brukerdata fra EU var blitt lagret på dataservere i Kina.
Tiktok forsikret tidligere at brukerdata fra Europa ikke ble lagret i Kina.
Opec: Ingen topp i oljeetterspørselen før 2050
Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) tror at etterspørselen etter olje kommer til å fortsette å vokse til minst 2050.
I sin årlige rapport om utsiktene for oljeetterspørselen anslår Opec at den kommer til å vokse med 18,6 prosent – fra 103,7 millioner fat per dag i 2024 til rundt 123 millioner fat per dag i 2050.
Oljekartellet kaller også innsatsen for å gå over til mer fornybar energi en «fantasi som ikke virker».
Økningen i etterspørselen blir drevet fram av økonomisk vekst, økende befolkning og urbanisering, nye energiintensive industrier som kunstig intelligens og energibehovet til verden, mener Opec, som ikke ser en topp i etterspørselen i horisonten.
Prognosen fra Opec skiller seg fra den fra Det internasjonale energibyrået (IEA) i juni. IEA, som har flere oljekonsumerende land blant sine medlemmer, tror at den globale etterspørselen etter olje begynner å gå ned i 2030.
Linda Yaccarino går av som X-direktør
Etter to år som direktør i X går Linda Yaccarino av. Det skriver hun selv på plattformen.
– Etter to fantastiske år har jeg bestemt meg for å gå av som direktør i X, skriver Yaccarino selv i et innlegg på plattformen.
Hun har vært administrerende direktør de siste to årene. Siden Elon Musk kjøpte opp plattformen i 2022, har den gjennomgått store endringer.
– Jeg er utrolig stolt av de ansatte i X. Firmaet har gått gjennom en helomvending som best kan beskrives som bemerkelsesverdig, sier Yaccarino.
(©NTB)
Altibox Carrier får ny eier
HitecVision går inn som 50 prosent eier i Altibox Carrier, som i dag er et heleid datterselskap av Lyse. Eierskapet blir organisert som en joint venture.
Altibox Carrier eier og opererer i dag flere strategiske fiberruter mellom Norge og Europa, inkludert sjøkablene NO-UK og Skagenfiber, samt landbasert infrastruktur fra Oslo til Stavanger. Kundebasen består av ledende globale aktører innen datasenter og skytjenester.
– Sammen skal vi videreutvikle selskapet til en ledende leverandør av høykapasitets fibernett for det globale markedet. Med HitecVision får vi en partner med sterk gjennomføringsevne og dokumentert erfaring innen både energi og digital infrastruktur, sier påtroppende konsernsjef i Lyse, Rosalie Poen, i en pressemelding.
Stavanger-selskapet planlegger å investere i både videreutvikling av eksisterende nett, bygging av nye strategiske ruter med forhåndssignerte kunder, samt oppkjøp av mindre og mellomstore fiberaktører i Norden.
Transtema blir driftsleverandør for NTE Telekom
Transtema Norge har signert en avtale med NTE Telekom for drift, leveranse og utbygging av selskapets bredbåndsinfrastruktur i Trøndelag.
Ordreverdien er foreløpig usikker siden avtaleperioden er løpende og uten volumforpliktelser, men konsernsjef i Transtema, Henning Sveder ser frem til samarbeidet.
Joar Pynten, leder leveranse i NTE Telekom, sier i en pressemelding at Transtema vil spille en viktig rolle i deres arbeid med bredbåndsinfrastrukturen.
Apple anker EU-bot på 500 millioner euro
Apple anker en kjempebot ilagt av EU og beskylder unionen for å påtvinge dem endringer som er «dårlige» for brukerne.
EU-kommisjonen ila Apple boten på 500 millioner euro i april for å ha hindret utviklere i «lede» kunder til andre steder enn App Store for å få tilgang til bedre tilbud, noe som er i strid med EUs regler for digital konkurranse.
– I dag har vi anket saken fordi vi mener at EU-kommisjonens avgjørelse – og den enestående boten – går langt utover det loven krever, sier Apple i en uttalelse mandag.
– Som anken får fram, pålegger kommisjonen oss hvordan vi skal drive butikken og påtvinger oss forretningsvilkår som er forvirrende for utviklere og dårlige for brukerne, heter det videre.
For å unngå nye, høye dagbøter kunngjorde Apple i juni endringer i betalingsreglene for App Store. Blant annet kan utviklere nå tilby ulike betalingsalternativer direkte til forbrukere i appene sine. Kommisjonen vurderer nå disse endringene.