Frykter pirater: USA vil ikke gi forskere tilgang til gamle dataspill

USAs Copyright Office har nylig avslått en forespørsel om å tillate biblioteker å dele digitalt emulerte versjoner av fysiske videospill, selv om dette kun var ment for forskningsformål.

Avslaget kom etter press fra Electronic Software Association (ESA), som frykter at slik deling kan føre til at spill sirkulerer utenfor forskningsmiljøet, til tross for at det meste av eldre spill nå er utilgjengelig kommersielt.

Avgjørelsen er et slag mot bevaring av videospill, da en stor andel eldre titler i praksis er tapt for ettertiden. 

Selv om 87 prosent av gamle dataspill er å betrakte som utilgjengelige, sa USAs copyright-register seg enig i avgjørelsen, og siterte i en fotnote Video Game History Foundations grunnlegger Frank Cifaldis foredrag på Game Developers Conference i 2016 da de påpekte at emulering av klassiske spillkonsoller - selv om det ikke er et brudd i seg selv - historisk sett har vært «forbundet med piratkopiering,» noe som «vekker en potensiell bekymring» rundt fjernadgang til bibliotekenes spillsamlinger.

Problemet, påpekte Cifaldi på sosiale medier etterpå, er at hans foredrag hadde som tema at det ikke er riktig å assosiere emulering med piratvirksomhet.

Kilde: Ars Technica

01:20 - NTB

NSM-sjefen bekymret for konsentrasjonen av Kina-teknologi i Norge

Den store faren for nasjonal sikkerhet er å bli avhengig av teknologi fra ett bestemt land, mener sjefen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

NSM-sjef Arne Christian Haugstøyl sier at dette er uheldig uansett hvilket land det handler om. Haugstøyl trekker overfor Aftenposten fram Kina og det han omtaler som konsentrasjonsrisikoen for det norske samfunnet.

– Den store faren for nasjonal sikkerhet er at man kan bli veldig avhengig av teknologi fra ett bestemt land. Det er uheldig uansett hvilket det dreier seg om. Men spesielt land vi ikke har noe sikkerhetssamarbeid med, sier NSM-sjefen.

Dette gjelder ifølge Haugstøyl ikke bare biler, men også blant annet grønn teknologi som vindmøller og solcellepaneler – der Kina er markedsledende.

NSM-sjefen trekker fra debatten om offentlige innkjøp av kinesiske busser. Den enkelte anskaffelsen er ikke et problem i seg selv, men volumet og mengde, sier han til Aftenposten. Enkeltanskaffelser som ikke er sikkerhetsgradert og ikke kan stanses ved å bruke sikkerhetsloven, er utfordringen, ifølge Haugstøyl.

– For eksempel der en fylkeskommune skal anskaffe busser. Likevel vil dette kunne bli en nasjonal sikkerhetsrisiko dersom konsentrasjonen av kinesiske busser nasjonalt blir for høy, sier han.

EU kaller inn X på teppet etter antisemittiske utspill fra KI-chatbot

Europa-kommisjonen har bedt om et møte med X om plattformens KI-chatbot Grok etter at den kom med antisemittiske uttalelser.

Dette skjer etter at flere europeiske land har bedt kommisjonen om å granske plattformen, skriver Politico. Blant annet skal Polens visestatsminister Krzysztof Gawkowski i et brev ha bedt kommisjonen om å gripe inn, og sa at regjeringen ville vurdere å forby appen.

Milliardær Elon Musks kunstig intelligens-selskap xAI gikk i helgen ut med en beklagelse etter at chatboten Grok skal ha kommet med en rekke antisemittiske uttalelser og kommentarer som hyllet Adolf Hitler, ifølge The Guardian.

I beklagelsen skrev de at feilen kom av en systemoppdatering som var aktiv i 16 timer, med en kode som gjorde chatboten var mottakelig for andre brukeres innlegg. Ifølge selskapet har feilen ingenting å gjøre med språkmodellen chatboten er bygget på.

xAI opplyste samtidig at de hadde fjernet koden og innleggene chatboten hadde generert. De forklarte også at de problematiske instruksjonene chatboten fikk, inkluderte: «Du sier det som det er og er ikke redd for å fornærme politisk korrekte folk» og «Forstå tonen, konteksten og språket i innlegget. Reflekter det i svaret ditt.»

Å dele bilder av tyver kan være kriminelt

Har du noen gang delt et bilde av en potensiell tyv i sosiale medier? Kanskje vil du advare nabolaget mot innbrudd? Det er ulovlig, advarer Datatilsynet.

Det har oppstått et problem med deling av bilder og videoer av tyver i lokale Facebook-grupper, melder Smaalenes Avis.

– Du har ikke lov til å dele slike bilder og videoer av andre uten samtykke. Enkelt og greit, advarer fagdirektør kommunikasjon Guro Skåltveit i Datatilsynet.

Hun advarer mot å dele bilder av mennesker som ikke har samtykket til det, og spesielt bilder som ikke er sladdet.

– Det slenges gjerne ut navn i kommentarfeltene på hvem folk tror dette er. Vedkommende kan være skyldig eller uskyldig, men aner ikke at dette er delt i lukkede fora, og har dermed ingen mulighet for å forsvare seg eller oppklare feil, påpeker Skåltveit.

Hun ber om at folk i stedet sender videoene og bildene til politiet, slik at de kan ta skyldige tyver på riktig måte.

Skåltveit understreker at det er lovlig å filme egen eiendom, men at det er bruken av opptakene som er problematisk.

Datatyveriet i Bergen kommune mer omfattende enn først antatt

En ny kartlegging avslører at sensitive opplysninger om innbyggere i Bergen kan være på avveie etter datainnbrudd.

– Vår kartlegging viser at noen avviksmeldinger unntaksvis kan inneholde sensitive opplysninger om samfunnsbyggere, tidligere ansatte og nåværende ansatte, sier seksjonssjef Agnar Tveten ved seksjon for- og beredskap i Bergen kommune i en pressemelding.

Bergen kommune har utført den første kartleggingen av datainnbruddet som rammet deres leverandør Extend AS i forrige uke. Resultatet viser at situasjonen kan være mer alvorlig enn først meldt.

Informasjonen som kan være på avveie, er navn, beskrivelser av skade og innbyggeres relasjon til kommunen. Programvareselskapet leverer kvalitetssystemer til kommunene. Den stjålne informasjonen kan dreie seg om rutiner, meldinger om ulike typer avvik, beredskapsplaner og sårbarhetsanalyser.

Bergen kommune har meldt saken til Datatilsynet, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Statsforvalteren i Vestland. Dataangrepet er politianmeldt av leverandøren.

– Vi tar dette svært alvorlig og har satt i verk umiddelbare tiltak for å håndtere situasjonen, inkludert økt overvåking og samarbeid med relevante myndigheter, sier Tveten.

Datatyveriet ble først kjent 7. juli. Også kommunene Kristiansand, Drammen og Ringsaker er rammet av det samme datainnbruddet.

Malaysia skjerper kravene for handel med amerikanske KI-brikker

Malaysia strammer nå inn på eksport, omlasting og transitt av alle amerikanske KI-brikker for å stanse ulovlig handel, blant annet til land som Kina.

Washington har tidligere uttrykt bekymring for omlasting av amerikanske KI-brikker, spesielt med tanke på risikoen for at sensitive komponenter kan bli omdirigert til Kina.

En KI-brikke er en databrikke som er særskilt beregnet på å brukes av kunstig intelligens.

– Med umiddelbar virkning er all eksport, omlasting og transitt av høyytelses KI-brikker med amerikansk opprinnelse underlagt en strategisk handelstillatelse, heter det i en uttalelse fra Malaysias departement for investering, handel og industri.

Regjeringen sa i forrige måned at de undersøkte rapporter om at et kinesisk selskap kan ha omgått amerikanske eksportrestriksjoner ved å bruke servere med brikker fra den amerikanske teknologigiganten Nvidia plassert i det sørøstasiatiske landet.

Kinesiske ingeniører skal ha fløyet til Malaysia med harddisker som inneholdt data for å bygge kunstig intelligens-modeller i malaysiske datasentre. Ingeniørene planla deretter å ta KI-modellene med tilbake til Kina, ifølge rapporten.

I går, 07:47 - Redaksjonen

Danmark lanserer ny nødnummer-løsning etter massivt teleutfall

28. november i fjor førte en feil hos teleoperatøren TDC Net til at rundt tre millioner dansker plutselig ikke kunne ringe eller bruke data.

Utfallet varte i flere timer og var også av en slik art at det førte til til at de tre tiltakene som skal sikre at danskene kan ringe nødetatenes felles nødnummer 112, ikke ble aktivert. Dermed kunne mange dansker ikke ringe nødnummeret for å tilkalle hjelp fra ambulanse, brannvesen eller politi.

Nå har de tre landsdekkende teleoperatørene i Danmark blitt enige om å iverksette en fjerde løsning som skal sørge for at noe lignende ikke skjer igjen, skriver den danske bransjeorganisasjonen, Teleindustrien.

Løsningen kan virke merkelig. Den går nemlig ut på at teleoperatørene får mulighet til å blokkere alle 112-anrop i nettverket sitt.

Men en av grunnene til at 112-nummeret ble utilgjengelig under utfallet i november, var nemlig at utfallet ikke var totalt. Dermed ble ikke roaming-løsningen som skal sørge for at 112-samtaler blir rutet til andre operatørers nettverk, aktivert.

Når operatørene fra første august får mulighet til å blokkere 112-anrop, sikrer man at denne roaming-funksjonen aktiveres automatisk.




Datasentre utgjør halve strømkøen hos Statnett

Datasenteraktører utgjør omtrent halvparten av alle prosjekter som står i strømkø hos Statnett.

Det opplyser kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett til E24.

Det er stor konkurranse om å få tilgang på kraft, og det er fullt i strømnettet mange steder i Norge. Datasentre er helt avhengig av strøm og etterspør strøm mer enn noen annen bransje.

Til sammen har datasentre 7.011 megawatt som enten er reservert eller i kapasitetskø. Dette tilsvarer et strømforbruk på inntil 39 prosent av norsk kraftproduksjon.

Det er 58 datasentre registrert i Norge, fordelt på 38 datasenteroperatører. Det investeres for tiden tungt i datasentre i mange land, blant annet USA.

– Det er særlig kunstig intelligens som driver dette, forklarer daglig leder Bjørn Rønning i Norsk Datasenterindustri.

Datasentre står for om lag 1,5 prosent av verdens samlede strømforbruk.

KI testes ut i kampen mot pukkellaksen

Tre pukkellaksfeller med kunstig intelligens (KI) testes nå ut i elver i Troms og Finnmark. Håpet er at teknologien kan tas i bruk ved neste pukkellaksinvasjon.

Tre elver skal teste KI-feller for automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, skriver Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Her skal kunstig intelligens gjøre automatisk utsortering av pukkellaks fra fellene, mens atlanterhavslaks, sjøørret og sjørøye slippes videre opp til gyteplassene.

KI-fellene skal testes i Jakobselva og i Skallelva i Vadsø kommune og i Repparfjordelva i Hammerfest kommune.

– Målet med KI-fellene er at stedegen fisk skal få slippe mest mulig effektivt forbi fellene, sier seksjonsleder for fiskeforvaltning hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Anders Tandberg.

Alle fellene er programmert slik at dersom KI-fellen er usikker på hvilke art det er, så sluses fisken inn i fangstburet for deretter å bli sortert manuelt.

KI-fellene skal evalueres til høsten. Håpet er at man kan ta i bruk teknologien ved neste ventede pukkellaksinvasjon i 2027.

Norge og Ukraina går sammen mot russiske cyberangrep

Norske myndigheter styrker samarbeidet med Ukraina for å bedre kunne motstå russiske cyberangrep mot sivil kritisk infrastruktur.

– Dette er et viktig internasjonalt samarbeid som også inkluderer privat sektor, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.

Hun leder den norske delegasjonen til Ukraine Recovery Conference denne uken. Tallinn-mekanismen er et samarbeidsprosjekt for å styrke Ukrainas cybersikkerhet som ble lansert i desember 2023, og Norge øker nå den økonomiske støtten til dette arbeidet.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) påpeker at Ukraina viser en imponerende evne til å forsvare seg mot russiske cyberangrep mot sivil kritisk infrastruktur, myndigheter og næringsliv.

– Tallinn-mekanismen hjelper til med å kanalisere private donasjoner og støtte til Ukrainas arbeid med å håndtere russiske cyberangrep, bygge digital motstandskraft og langsiktig kapasitetsbygging. Samarbeidet baseres på ukrainske behov, og kan blant annet omfatte prosjekter om maskinvare, satellittutstyr, programvare, lisenser, teknisk assistanse og opplæring, sier Eide.

DNB-bruker hacket på X

Kontoen @DNBMarkets har vært utsatt for hacking på X, ifølge DNB. X-brukeren la ut feil informasjon fredag ettermiddag.

@DNBMarkets la ut at DNB har lansert en token, noe som er helt feil, ifølge pressevakt Vidar Kongsberg i DNB.

– Vi lanserer ingenting og undersøker årsaken til at dette har blitt publisert, sier han til E24.

E24 forklarer at en token er en digital enhet eller eiendel basert på en blokkjede.

Kort tid etter at innlegget ble lagt ut, var kontoen nede. Nå prøver DNB å finne ut av hvorfor det kom ut, ifølge Kongsberg.