Høyere bot for mobil i bil
Fra 15. mars øker bøtesatsene nok en gang. – Nå er det langt på overtid at det dokumenteres at høye bøter faktisk gir bedre trafikksikkerhet, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Boten for å snakke i mobiltelefon skal økes fra 10.200 kroner til 10.450 kroner. Det samme gjelder for brudd på vikeplikten eller å kjøre på rødt lys, ifølge en pressemelding fra NAF.
NAF vil at Stortinget ser på et system med inntektsavhengige bøter, slik de har i Finland. NAF ønsker seg heller flere kontroller og mer synlig politi enn økte bøter.
Hvor er plan B: – Når BankID er nede, stopper Norge
BankID er blitt samfunnskritisk infrastruktur. Likevel finnes ingen plan B, ingen helhetlig strategi og ingen med overordnet ansvar, skriver sju professorer og forskere ved Universitetet i Oslo og NTNU i et innlegg i DN.no.
Når én og samme eID fungerer som en universalnøkkel til hele samfunnet, er konsekvensene store. Både for dem som stenges ute og for dem som får sin identitet misbrukt. Vinnerne i dagens system er de som får enklere hverdag og sparte kostnader. Taperne er de som holdes utenfor, og de som må rydde opp etter feil og svindel.
Vi trenger en digital infrastruktur der Bendik med downs får tilgang til de samme tjenestene som alle andre. Der Magnhild slipper å utsettes for ID-tyveri, eller i det minste får rask hjelp. Der samfunnet ikke lammes dersom BankID svikter. Og der staten tar ansvar for både inkludering og sikkerhet – i stedet for å overlate dette til markedet alene. Dette er ikke bare et teknologivalg. Det er et politisk valg. Et demokratisk valg. Og det haster.
Mange minibanker bruker fortsatt Windows XP
Microsoft avsluttet den offisielle støtten for Windows XP i 2014. Ifølge Elvis Montiero, en minibank-tekniker i Newark i New Jersey i USA, benytter mange minibanker gamle Widows-systemer fortsatt, inkludert XP og NT.
Han sier utfordringen med å oppgradere disse maskinene knytter seg til høye kostnader ved maskinvare-kompatibilitet, regulatorisk støtte og behovet for å skrive på nytt proprietær programvare for minibankene.
Det er massevis av andre overraskende anvendelser av gamle Microsoft-produkter gjemt rundt i hverdagslivet vårt. Utgangspunktet for denne artikkelen hos BBC var en feilmelding fra Windows XP på en skjerm i heisen på et topp moderne sykehus i New York. Nevner også at Deutsche Bahn i 2024 søkte IT-administrator som måtte ha kunnskap om Windows 3.11 og MS-DOS, systemer lansert for 32 og 44 år siden. (hf)
Vipps-rekord: Flere enn 3 millioner betalinger
Årets nasjonaldag ble nok en rekorddag for betalingstjenesten Vipps.
3.064.000 vipps-betalinger ble gjennomført på nasjonaldagen. Det er første gang det vipses flere enn 3 millioner ganger på et døgn, og dermed er rekorden fra i fjor slått.
Trøkket var størst klokken 12.42. Da ble det vipset 8.500 ganger i minuttet. På en vanlig dag er det maks 1.500 betalinger hvert minutt.
– Til sammen 1,5 millioner nordmenn vipset i løpet av nasjonaldagen. De tæppet i butikken, betalte venner, bedrifter, restauranter, lag og foreninger, og sendte pengegaver som aldri før, sier administrerende direktør Rune Garborg i Vipps.
Før 17. mai advarte Vipps mot svindelforsøk på nasjonaldagen. Svindlere utgir seg for å være Vipps og sier at man må oppdatere kundeinformasjon. Nasjonaldagen har vært utnyttet av vipps-svindlere tidligere.
(©NTB)
VG endrer KI-verktøy etter Vendela-tabbe
VG justerer sitt KI-verktøy etter at de torsdag morgen publiserte sitater fra Vendela Kirsebom som ikke var ekte.
Vendela Kirsebom fikk feilaktig mellomnavnet «Birgitta» og ble tillagt to falske sitater i VG-artikkelen. Nå bekrefter rampelys-sjef Randi Elise Midtskog at de gjør endringer til Journalisten.
Sitatene kom i en artikkel om en merkevarekrangel mellom Vendela Kirsebom og Victoria Beckham.
– Vi har nå gjort endringer i verktøyet for å unngå at vi kan gjøre samme feil igjen. Vi har også gjennomgått rutinene våre for å sikre at vi skal lære av feilen til neste gang, sier Midtskog til Journalisten.
Polens regjeringsparti rammet av dataangrep – peker på Russland
Nettstedet til Polens regjeringsparti Borgerplattformen er utilgjengelig fredag, to dager før landet holder presidentvalg. Det skal skyldes et dataangrep.
– Siden klokka 9 har det vært et pågående DDoS-angrep mot Borgerplattformens nettside, sier statsministerens stabssjef Jan Grabiec på X.
DDoS-angrep er en form for overbelastningsangrep.
Søndag holder Polen presidentvalg. Borgerplattformens kandidat, Warszawa-ordfører Rafal Trzaskowski, leder på meningsmålingene. Det er ikke kjent om dataangrepet er knyttet til presidentvalget.
Telia tester ren 5G i Klaipėda i Litauen
Neste steg for 5G er å frigjøre teknologien fra 4G, ved å ta i bruk også en 5G-kjerne. Det gir rene 5G-nett, eller 5G stand alone. Telia skal nå teste teknologien i havnebyen Klaipėda. Her skal Klaipėda State Seaport Authority og bedrifter som opererer i havnen teste ut fordelene ved 5G-nettverk.
Telia skriver i en pressemelding at testen i havnen vil bane vei for utrulling av kritisk infrastruktur i hele det baltiske landet. I Klaipėda skal nettverket dekke et område som strekker seg ti kilometer. Svartid i nettet vil være mindre enn 10 millisekunder, sikkerheten mot hybride trusler høyere og datahastigheten bedre. (hf)
Afrika har stort potensial for vekst innen tele
En rapport fra McKinsey mener mobilpenetrasjonen i Afrika vil nå 50 prosent i 2030. Det tilsvarer 751 millioner mobilabonnenter, opp fra 44 prosent eller 527 millioner abonnenter i 2023.
Airtel Africa og det pan-afrikanske teleselskapet MTN har levert robuste tall for første kvartal 2025. Også Orange og Vodafone tjener på tilstedeværelse i Afrika, skriver TelecomTV.
MTN hadde 10,4 prosent vekst i salget og endte på 21 milliarder kroner. Det er særlig stor vekst i Ghana og Nigeria, med 40 prosent vekst. Veksten i datatrafikk var på 30,4 prosent, mens finansielle transaksjoner økte med 13,9 prosent. Totalt har MTN nå 296,8 millioner mobilabonnenter på kontinentet. Airtel Afrika har til sammenlikning 166,1 millioner kunder og en vekst i omsetning på 17,8 prosent. (hf)
Meta ber dommer avslutte monopolsak
Meta ber en føderal dommer forkaste saken der det amerikanske handelstilsynet FTC anklager selskapet for ulovlig markedsmakt.
Tilsynet mener Facebooks eierselskap ulovlig har dominert markedet for sosiale medier gjennom oppkjøpene av Instagram og WhatsApp. Torsdag avsluttet tilsynet sin bevisførsel i saken torsdag.
I saken sier FTC at de mener Meta har et monopol blant sosiale medier som brukes til å sende meldinger og dele ting med venner og familie. De påpeker at sosiale medier som Tiktok, Youtube og X i større grad brukes til å dele innhold med et bredere publikum, som i hovedsak består av fremmede.
Meta er ikke enig i det skillet FTC setter opp. Selskapet sier Tiktok på mange måter minner om deres egne plattformer og sier torsdag at de også har vært nødt til å imitere Tiktok for å overleve.
Etter planen skal saken fortsatt vare i noen uker, men Meta ønsker fortgang og ber dommer James Boasberg erklære at handelstilsynet FTC ikke har oppfylt bevisbyrden og dat saken dermed avvises.
Dersom dommeren konkludere med at Meta har et ulovlig monopol, må det en ny sak til for å avgjøre hvilke tiltak som er nødvendige.
(©NTB)
Vendela Kirsebom ble tillagt falske sitater fra KI i VG – avisen beklager
VG beklager etter at Vendela Kirsebom ble gitt to falske sitater og tildelt feil mellomnavn i en artikkel publisert torsdag morgen.
– Det har ikke vært en helt morsom formiddag, sier Kirsebom til Journalisten.
I en artikkel om en merkevarekrangel med Victoria Beckham ble Kirsebom tillagt to falske sitater, samt at hun ble feilaktig gitt mellomnavnet Birgitta.
Hun sier at VG har ordnet opp i feilen og beklaget.
Ifølge avisen har de ikke fått klarhet i hvor sitatene stammer fra, men i en rettelse nederst i saken skriver de at det har skjedd en feil ved bruken av kunstig intelligens, som burde vært kvalitetssikret bedre.
– Veldig tydelig at KI ikke kan erstatte journalister. Falske nyheter kan spre seg fort, og det er ikke hyggelig, skriver Kirsebom i en SMS til Journalisten.
Hun understreker at det kan være farlig, belastende og ødeleggende for den det gjelder, men sier hun har lagt saken bak seg og at alle kan gjøre feil.
– Men i et prinsipielt perspektiv er journalister noe jeg heier på, ikke KI, sier hun.
Ny teknisk direktør for Telenor Sverige
Per Stenström blir ny teknisk direktør (CTO) for Telenor Sverige. Han tar over for Magnus Zetterberg som har hatt stillingen siden 2022. Stenström har vært konstituert markedsdirektør (CMO) i Telenor Företag siden januar, og har tidligere vært leder for produktstrategi og utvikling.
Telenor Sverige-sjef Jonas Edén takker Magnus Zetterberg for innsatsen med å modernisere nettet. Zetterberg forlater nå Telenor. Per Stenström tiltrer som CTO 1. juli, skriver Telenor Sverige i en melding. (hf)