Også Sivil klareringsmyndighet (SKM) og Forsvarets sikkerhetsavdeling kritiseres i årets årsmelding.
– Utvalget har i 15 år pekt på problemet med lang saksbehandlingstid i klareringssaker. Utvalget mener Stortinget bør behandle en sak som tar opp denne problemstillingen, som etter utvalgets vurdering kan bidra til å undergrave tilliten til klareringssystemet, skriver EOS-utvalget.
Nyutnevnt leder av EOS-utvalget, Grete Faremo, overleverte årsmeldingen til Stortingets første visepresident Svein Harberg onsdag morgen. Faremo har bare sittet i rollen i en drøy uke etter at hun overtok for justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen.
Utvalget har også undersøkt forhold hos E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og kommenterer flere forhold knyttet til innhenting, rekruttering og bruk av kilder.
Blant annet skal E-tjenesten ha brutt loven da de vurderte å rekruttere en utenlandsk person som kilde og benyttet det som EOS-utvalget omtaler som en «inngripende metode».
Også PST får kritikk for måten de gikk fram på for rekruttere en kilde, og for metode knyttet til å avvikle gamle registreringer. Dette gjelder særlig personer som PST på et tidspunkt har funnet grunn til å tro at kan bli utsatt for fremmed etterretning i Norge.
Etter at utvalget påpekte at flere av disse personene ikke var blitt revurdert innenfor fristen på fem år, slettet PST fire slike registreringer.
– Utvalget kritiserte PST for hvordan en kilderekrutteringsprosess hadde foregått i en sak. Det gjaldt blant annet juridiske og etiske vurderinger, risikovurdering og vurdering av forholdet til kildens arbeidsgiver, skriver EOS-utvalget.