30. juli 2024, 07:42 - Redaksjonen

Kanskje Norges eldste mobiltelefon i bruk

– Far min, Olav, kjøpte denne telefonen ny i 2002, og jeg fikk arve den etter ham. Bruksanvisninga har jeg fortsatt liggende, sier Øystein Nyrønning fra Ålen til avisen Fjell-Ljom.

Han eier – og bruker – en Nokia 6310i. Utfordringa er at batteriet begynner å bli dårlig, og neppe holder i 20 år til. Nyrønning sier han nok blir nødt til å kjøpe en smart-telefon snart, fordi alt går via mobilen i dag, enten det er å betale regninger, lese epost eller bank-ID.

07:32 - Redaksjonen

Tele2s Q2-resultat opp 15 prosent fra i fjor

Den svenske teleoperatøren Tele2 har lagt fram sitt andrekvartalsresultat, og melder om et Resultat før renter, skatt, av- og nedskrivninger, men etter leieforpliktelser (EBITDAaL) på 2,9 milliarder svenske kroner.

Det er en organisk vekst på 15 prosent fra samme periode i fjor.

Selskapet framhever kostnadskontroll, nedbemanning og automatisering, reforhandling av store kontrakter, og gode resultater for selskapets virksomhet i Baltikum, som årsaker til resultatveksten.

Europol: Pro-russisk hackergruppe oppløst etter aksjon

En prorussisk hackergruppe er oppløst etter en koordinert Europol-aksjon som involverte tolv land. De mistenkes for dataangrep mot Ukraina og støttespillere.

Tolv land var involvert i operasjonen som førte til to pågripelser, en i Frankrike og en i Spania, opplyser EUs politiorgan Europol og Eurojust, EUs organ for samarbeid på tvers av landenes påtalemyndigheter, i en felles pressemelding.

Nettverket er kjent som NoName057 (16). Gruppen mistenkes for å stå bak en rekke angrep mot kritisk infrastruktur i Europa, som strømleverandører og kollektivtransportsystemer.

Ytterligere sju personer er etterlyst, og seks av dem antas å oppholde seg i Russland. To av dem antas å være gruppens bakmenn.

Aksjonene i tidsrommet 14. til 16. juli førte også til at store mengder datamaskiner ble beslaglagt, og mesteparten av gruppens servere og digitale infrastruktur ble mørklagt.

Angrepene har i hovedsak vært rettet mot Ukraina, men har i stadig større grad også rammet andre land. En rekke av angrepene ble gjort i Tyskland, mens også Sverige og Sveits er blitt rammet av gruppens angrep, ifølge Europol. Så sent som i slutten av juni angrep gruppen Nederland mens Nato-toppmøtet pågikk i landet, ifølge Europol.

Metoden som oftest ble brukt, var såkalte DDoS-angrep eller tjenestenektangrep. Det går ut på at angriperne sender så mange henvendelser til en nettserver at den overbelastes, og dermed kommer ingen inn på siden.

Meta har slettet 10 millioner Facebook-profiler

Facebook-eieren Meta har i løpet av første halvår slettet flere millioner Facebook-profiler i et forsøk på å bekjempe spam.

Meta sletter profiler daglig, men 10 millioner i løpet av årets første seks måneder er i det øvre sjiktet.

– Problemet er at det har blitt for enkelt for avsendere av spaminnhold å lage dårlig innhold. Det ligger som digitalt søppel på plattformer som Facebook og Youtube, sier Torben Vognsen, redaktør for teknologinettstedet input.dk, til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ifølge Meta har de slettede profilene enten delt kopier av andres innhold eller delt innhold generert av kunstig intelligens.

Altfor ofte dukker samme meme eller video opp gang på gang – noen ganger fra profiler som later som de er innholdsskapere, andre ganger fra ulike kontoer som sprer søppelinnhold, skriver Meta i en pressemelding.

«Teen Hacker»-dokumentaren har fått premieredato: – Kunne ikke vært mer aktuell

Den finske dokumentarserien «Most Wanted: Teen Hacker», om tenåringsgutten regnet som en av verdens farligste hackere av FBI, har fått premieredato.

« Most Wanted: Teen Hacker» har premiere 5. september på HBO Max, og de fire episodene – hver tre kvarter lange – slippes ukentlig.

– Dette er en historie som ikke kunne vært mer dagsaktuell, sier seriens regissør Sami Kieksi. Han peker på de alvorlige og omfattende konsekvensene av nettkriminalitet og håper «Teen Hacker»-serien vil starte samtaler om hvor alvorlig nettsikkerhet bør tas.

Finske Julius Kivimäki, kjent som zeekill, startet med såkalte tjenestenektangrep mot spill som PlayStation. I 2015 var han ansvarlig for 50.000 angrep, men slapp fengselsstraff på grunn av alderen – han var bare 15 år.

Han gikk videre og regnes ifølge programomtalen som ansvarlig for å ha tvunget et amerikansk passasjerfly til å nødlande. Han sto også bak flere tilfeller av alvorlig «swatting» – blant annet mot hjemmet til en FBI-agent som etterforsket ham. Swatting er tulletelefoner eller meldinger som lurer politiet til å aksjonere.

Serien viser blant annet hvordan FBI klarte å spore ham opp på et kasino i Las Vegas. Den inneholder intervjuer med FBI-agenter, SWAT-teammedlemmer, ofre for Kivimäkis handlinger, internasjonale datasikkerhetseksperter som blant andre Allison Nixon og Brian Krebs, og andre internasjonalt kjente hackere.

Også Kivimäki (27) selv dukker opp i serien – fra fengselet.

Der soner han siden i fjor en seks år lang straff for å ha hacket et selskap som tilbød psykoterapi. Han forsøkte å utpresse 33.000 klienter ved hjelp av deres personlige informasjon, noe som ifølge BBC skal ha ført til minst ett selvmord.

I dokumentaren beskrives Kivimäki som «arrogant» og at han «syntes det var gøy å se andre lide», sier FBI-agenten som avhørte ham.

Nvidia får gjenoppta eksport av databrikker til Kina

Databrikkeprodusenten Nvidia sier de forventer å gjenoppta eksporten av brikker til Kina etter at amerikanske myndigheter har gitt grønt lys.

Selskapets H20-brikke er en nedskalert modell av kraftigere databrikker for kunstig intelligens (KI) og ble laget for å oppfylle tidligere amerikanske regler. Innstramminger i april førte til at brikken likevel ikke kunne selges til Kina.

Mandag skrev Nvidia-sjef Jensen Huang et blogginnlegg om at selskapet vil søke om tillatelse til å gjenoppta salget av H20 -brikker til Kina.

– Amerikanske myndigheter har forsikret oss om at eksportlisensen vil bli innvilget, og Nvidia håper å starte leveransene snart, legger selskapet til.

Oppdateringen kommer etter at Huang nylig møtte president Donald Trump og flere tjenestemenn der han gjentok sin «støtte til administrasjonens innsats for å skape arbeidsplasser, styrke landets infrastruktur for KI og hente produksjon hjem og sikre USA globalt lederskap innen KI».

Både Trump og forgjengeren Joe Biden har begrenset eksporten av enkelte databrikker og utstyr til Kina, med henvisning til rikets sikkerhet.

USAs forsvarsdepartement inngår milliardavtaler om bruk av kunstig intelligens

Flere store selskaper innen kunstig intelligens (KI) har inngått avtaler med USAs forsvarsdepartement der KI skal benyttes for å håndtere nasjonale sikkerhetsutfordringer.

Kontraktene, hver med en øvre grense på 200 millioner dollar, skal bedre departementets evne til å støtte soldater og opprettholde strategiske fortrinn overfor USAs motstandere, heter det i en melding fra Kontoret for digital og kunstig intelligens (CDAO).

Blant selskapene som har fått tildelt kontrakter, er Anthropic, støttet av investeringer fra Google og Amazon, og xAI, eid av teknologimilliardæren Elon Musk.

Avtalene vil utnytte teknologien og talentet til ledende amerikanske KI-selskaper for å fremskynde departementets innføring av avansert KI, skriver CDAO.

– Å utnytte kommersielt tilgjengelige løsninger i en integrert tilnærming vil fremskynde bruken av avansert KI som en del av våre felles oppdragskritiske oppgaver innen krigføring, samt etterretning, forretningsvirksomhet og informasjonssystemer for virksomheten, sier Doug Matty, leder for digital og kunstig intelligens i det amerikanske forsvarsdepartementet.

15. juli 2025, 07:55 - Redaksjonen

Ericsson tjente 7,4 milliarder i andre kvartal

Ericsson har levert et justert driftsresultat før nedskriving av goodwill (EBITA) på 7,4 milliarder svenske kroner i andre kvartal, opp fra fire milliarder i samme periode i fjor.

Telekomprodusentens omsetning falt imidlertid mer enn ventet, fra fjorårets 59,8 milliarder til 56,1 milliarder i år.

I forkant av resultatframleggelsen hadde markedet forventet en omsetning på litt over 59 milliarder også i år, skriver nyhetsbyrået TT.

15. juli 2025, 07:42 - Redaksjonen

Mobilmarkedet falt en prosent i andre kvartal

Det globale mobilmarkedet falt med en prosent i andre kvartal, viser en oversikt fra analyseselskapet Canalys. Det skriver Telecom Revy.

Samsung er fremdeles den ledende mobilprodusenten målt i markedsandeler, med 19 prosent - fulgt av Apple og Xiaomi med 15 prosent hver.

Den marginale nedgangen er det første fallet mobilmarkedet opplever på seks kvartaler.

Ifølge senioranalytiker Runar Bjørhovde i Canalys preges markedet av en avtagende utskiftingsbølge av mobiltelefoner kjøpt i pandemitiden, og fortsatt svak etterspørsel fra forbrukerne. Likevel har de fleste leverandørene levert robuste resultater, mener han.

NSM-sjefen bekymret for konsentrasjonen av Kina-teknologi i Norge

Den store faren for nasjonal sikkerhet er å bli avhengig av teknologi fra ett bestemt land, mener sjefen for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

NSM-sjef Arne Christian Haugstøyl sier at dette er uheldig uansett hvilket land det handler om. Haugstøyl trekker overfor Aftenposten fram Kina og det han omtaler som konsentrasjonsrisikoen for det norske samfunnet.

– Den store faren for nasjonal sikkerhet er at man kan bli veldig avhengig av teknologi fra ett bestemt land. Det er uheldig uansett hvilket det dreier seg om. Men spesielt land vi ikke har noe sikkerhetssamarbeid med, sier NSM-sjefen.

Dette gjelder ifølge Haugstøyl ikke bare biler, men også blant annet grønn teknologi som vindmøller og solcellepaneler – der Kina er markedsledende.

NSM-sjefen trekker fra debatten om offentlige innkjøp av kinesiske busser. Den enkelte anskaffelsen er ikke et problem i seg selv, men volumet og mengde, sier han til Aftenposten. Enkeltanskaffelser som ikke er sikkerhetsgradert og ikke kan stanses ved å bruke sikkerhetsloven, er utfordringen, ifølge Haugstøyl.

– For eksempel der en fylkeskommune skal anskaffe busser. Likevel vil dette kunne bli en nasjonal sikkerhetsrisiko dersom konsentrasjonen av kinesiske busser nasjonalt blir for høy, sier han.

EU kaller inn X på teppet etter antisemittiske utspill fra KI-chatbot

Europa-kommisjonen har bedt om et møte med X om plattformens KI-chatbot Grok etter at den kom med antisemittiske uttalelser.

Dette skjer etter at flere europeiske land har bedt kommisjonen om å granske plattformen, skriver Politico. Blant annet skal Polens visestatsminister Krzysztof Gawkowski i et brev ha bedt kommisjonen om å gripe inn, og sa at regjeringen ville vurdere å forby appen.

Milliardær Elon Musks kunstig intelligens-selskap xAI gikk i helgen ut med en beklagelse etter at chatboten Grok skal ha kommet med en rekke antisemittiske uttalelser og kommentarer som hyllet Adolf Hitler, ifølge The Guardian.

I beklagelsen skrev de at feilen kom av en systemoppdatering som var aktiv i 16 timer, med en kode som gjorde chatboten var mottakelig for andre brukeres innlegg. Ifølge selskapet har feilen ingenting å gjøre med språkmodellen chatboten er bygget på.

xAI opplyste samtidig at de hadde fjernet koden og innleggene chatboten hadde generert. De forklarte også at de problematiske instruksjonene chatboten fikk, inkluderte: «Du sier det som det er og er ikke redd for å fornærme politisk korrekte folk» og «Forstå tonen, konteksten og språket i innlegget. Reflekter det i svaret ditt.»