Kina flekser muskler mot Trumps tollmur – begge har mye å tape
Kina svarer med samme mynt på Donald Trumps handelskrig. Men landet har utvilsomt mye å tape, slik amerikanerne også har, mener Kina-forsker.
Fra og med onsdag har Trump-administrasjonen innført 125 prosents toll på varer som Kina eksporterer til USA. Det betyr at kinesiske produkter blir så dyre i USA at salget etter alt å dømme kommer til å stupe.
For få dager siden varslet Donald Trump en tollsats på 54 prosent, men da Kina svarte med å øke tollen på amerikanske varer med 34 prosent, slo Trump på stortromma og dro til med ytterligere 50 prosentpoeng til 104 prosent.
Onsdag kunngjorde Kina at de hever tollen på amerikanske varer til 84 prosent. Trump svarte med å heve tollen på kinesiske varer til 125 prosent
– Hvordan Kina vil reagere videre, er det ingen automatikk i, og det skyldes at de sitter litt i klemma, ifølge seniorforsker Hans Jørgen Gåsemyr ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
– Kina er sårbar
I utgangspunktet reagerte Kina med en forsiktig linje for ikke å provosere Trump, ifølge Gåsemyr, men den forsvant etter forrige ukes tollsjokk i Det hvite hus.
– Nå har det bikket over, og de må vise kraft og vilje. Men Kina er sårbar, og dersom handelen med USA skulle bli et evig problematiserende løp, så har Kina veldig store interesser å tape, sier Gåsemyr til NTB.
USAs nye tollmur har de siste dagene fått asiatiske børser til å rase. I Hongkong åpnet uken med et kursfall på 13 prosent, det største fallet siden Kina overtok territoriet i 1997. I Shanghai var nedgangen på over 7 prosent.
Tirsdag hentet de kinesiske børsene seg inn igjen ettersom Kinas sentralbank sørget for store aksjeoppkjøp for å hindre en videre nedgang. Men onsdag falt kursene igjen.
Samtidig har myndighetene i Beijing gjort det klart at de ikke kommer til å gi seg.
– Hvis USA insisterer på å fortsette på denne måten, kommer Kina til å kjempe til siste slutt, sa en talsperson for det kinesiske handelsdepartementet tirsdag.
– En ryggrad av stål
Det hvite hus svarte med å si at heller ikke Trump kommer til å gi seg.
– President Trump har en ryggrad av stål, og han vil ikke gi etter. Amerika vil ikke bukke under med ham som leder, sa Det hvite hus' pressetalsperson Karoline Leavitt.
Gåsemyr understreker at både USA og Kina har mye å tape på det som skjer, men de har svært ulike interesser knyttet til verdenshandelen.
Mens Kina har et stort handelsoverskudd og er sterkt avhengig av sine eksportinntekter, har USA et stort handelsunderskudd.
Hvis Kina ikke får handelen inn i et mer ryddig spor, kan de tape mye, mener Gåsemyr.
– De er helt avhengig av at verdensøkonomien fungerer. De har ekstremt mye å tape jo større forstyrrelser det blir både i forholdet til USA og rytmene i verdensøkonomien og handel.
– I denne situasjonen ønsker Kina å være rimelig, ryddig, forutsigbar, ansvarlig og voksen.Alle de tingene som Trump anklages for ikke å være. Så de må balansere alle disse hensynene, og også tenke lenger fram i tid. Det gjør Kina mye mindre 'trigger-happy' enn hva USA er, mener Nupi-forskeren.
I skvis mellom USA og Kina
Også andre asiatiske land er hardt rammet av USAs tollmur.
– Trumps såkalte gjensidige tollsatser har rammet Sørøst-Asia spesielt hardt. De har skapt kaos i landenes kortsiktige økonomiske planer, undergravd grunnlaget for deres langsiktige utviklingsmodeller og dyttet dem ytterligere inn i et ubehagelig samarbeid med Kina, deres største handelspartner, skriver Ben Bland, programdirektør for Asia og Stillehavet i Chatham House, i en kommentar.
Flere asiatiske land, som Malaysia og Vietnam, har etter kunngjøringen tilbudt seg å kjøpe flere varer fra USA og senke tollsatsene på amerikansk import.
Men de presses også fra Kina som ønsker seg større markedstilgang i land som er avhengige av kinesiske investeringer i infrastruktur.
Det skaper frykt for at markedene vil flomme over med kinesiske varer og ødelegge landenes egen industriproduksjon.
Stenger smutthull
Analytikere peker også på at de høye tollsatsene mot andre land i regionen, rammer Kina indirekte. Det skyldes at kinesiske selskaper tidligere har flyttet produksjonen til blant annet Vietnam for å unngå tollen som Trump innførte mot Kina i 2018.
Nå vil det ikke lenger være mulig å bruke denne døren inn til det amerikanske markedet.
– Dette representerer et frontalangrep på Beijings utvidede forsyningskjede, sier Stephen Innes fra investeringsselskapet SPI Asset Management til BBC.
– Vietnam og andre land i regionen blir skadelidende i det som ser ut til å bli den mest aggressive omleggingen av amerikansk handelspolitikk på en generasjon, føyer han til.
Tollen rammer imidlertid også store amerikanske selskaper, som Apple, Intel og Nike, som har etablert store fabrikker i Vietnam.
Ute etter Kina?
Hvorvidt handelskrigen først og fremst er et frontalangrep på Kina, er Gåsemyr ikke sikker på.
– Jeg vet ikke om Trump i seg selv er så opptatt av Kina eksplisitt, men mange rundt ham er det, sier Gåsemyr. Han viser til at flere av Trumps nærmeste rådgivere er såkalte Kina-hauker.
Samtidig er det andre som har sterke interesser knyttet til Kina, blant dem Tesla-sjef Elon Musk.
Konflikten resulterte denne uken i åpen skittkasting mellom Musk og Peter Navarro, en av Trumps nærmeste økonomiske rådgivere.
– Navarro er dummere enn en sekk med murstein, skrev Musk på X tirsdag, dagen etter at Navarro hevdet at Musk ikke produserer biler, men bare setter sammen bildeler laget i andre land.
Ifølge Gåsemyr er det for tiden vanskelig å vite hva som styrer amerikansk utenrikspolitikk eller hvor strategisk dette er.
– Den blir til dag for dag. Ingen vet, med mindre det sitter en masterhjerne et sted inne i USA og drar i trådene. Det er et stort spørsmål hvor mye av dette som er gjennomtenkt, og hvor mye systematikk som ligger bak det som gjøres, mener han.
TV2: Ingen tro på TV-løsning med Telia
Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Lene Eltvik Vindfeld i TV 2 sier til Kampanje at hun ikke tror TV 2 og Telia vil bli enige om en ny TV-avtale. Den gamle avtalen gikk ut i februar, og partene har ikke klart å få på plass en ny avtale. Siden første mars har Telias TV-kunder derfor ikke hatt tilgang til TV 2s programmer.
– TV 2 har gjort flere forsøk, men dialogen ble avsluttet for noen uker siden, og vi har dessverre nå ingen tro på en løsning med Telia. TV-seerne må derfor søke andre leverandører enn Telia for å få tilgang til TV 2, sier Eltvik Vindfeld.
De 56 dagene konflikten mellom TV 2 og Telia har vart er 20 dager mer enn sist TV 2 og Telia kranglet om TV-avtalen, i 2020. Men i 2022 måtte Altibox-kunder klare seg uten TV 2 i syv måneder før partene ble enige om en ny avtale, skriver Kampanje.
Torsdag kom det fram at Telia har mistet 12.000 TV-kunder i første kvartal, men dette skal ifølge NTB bare delvis inkludere de som har forsvunnet under konflikten med TV 2.
Datatilsynet advarer: Dramatisk økning i antall dataangrep
Antall tilsiktede digitale angrep mot norske virksomheter, som har ført til brudd på personopplysningssikkerheten, har økt med 39 prosent fra 2023 til 2024.
Ifølge Datatilsynet blir metodene stadig mer avanserte, automatiserte og alvorlige.
– Det gjenspeiler dessverre den trusselsituasjonen som omgir norske virksomheter. Aktører benytter teknologi som også er helt ny for mange av oss teknologer og som krever spesialkompetanse for å forstå, sier seksjonssjef for teknologi, sikkerhet og tilsyn Kristine Stenbro i Datatilsynet til Altinget.
Det siste året har det også kommet teknologi som gjør at angripere kan omgå to-faktor-autentisering.
– Teknologien for å omgå de nyeste beskyttelsestiltakene utvikles så fort at selv veiledningsaktører som oss sliter med å gi ut oppdatert veiledning raskt nok, sier Stenbro
Til sammen ble det i fjor meldt om 305 angrep til Datatilsynet. Det er en økning fra 219 året før. Offentlig sektor topper statistikken.
Stenbro er særlig bekymret for kommuner og fylkeskommuner, som sliter med å få på plass gode mekanismer for å stoppe angrepene.
Avdelingsdirektør for strategisk IKT og digitalisering i kommunenes interesseorganisasjon (KS) Asbjørn Finstad mener det trengs sterkere nasjonal innsats for å sikre kommunesektoren.
Han etterspør økte ressurser, bedre verktøy og tydeligere nasjonale føringer.
– Digital sikkerhet i noen kommuner er personavhengig. Det er ikke en bærekraftig modell i møte med stadig mer komplekse trusler, sier Finstad.
Så mye GPS-spoofing at piloter har som rutine å slå av systemer
Sjefspilot Niels Mikkelsen i Sunclass Airlines, advarer mot at GPS-spoofing nå er blitt så vanlig at pilotene rutinemessig overser feilalarmer, eller til og med skrur av en del systemer i flyene.
Mikkelsen kommer med advarselen etter at en rapport fra Opsgroup, et globalt nettverk med nesten 1000 piloter, flygeledere og ingeniører, viser at tusenvis av rutefly hver dag blir rammet av spoofing som påvirker de elektroniske systemene i flyene.
Spoofing er forstyrrelser av GPS-signaler som får systemene til å tro at posisjon eller tidspunkt er et annet enn det i virkeligheten er.
Ifølge Opsgroup er det ingen eksempler på at forstyrrelsene har hatt til hensikt å ramme sivile fly, men likevel forstyrret de 1500 flyginger hver dag i august 2024, og 41.000 flyginger mellom 15. juli og 15. august i fjor.
I løpet av de ni første månedene i 2024 økte antallet spoofing-spisoder med 500 prosent, skriver Ingeniøren.
Hurtigrutens nettsider inneholder en rekke feil
Hurtigrutemuseet ligger i Tromsø, ifølge rederiets egne nettsider. Det er ikke kjent for tromsøværingene.
Museet ligger nemlig i realiteten i Stokmarknes, skriver iTromsø.
Hurtigrutens nettsider inneholder beskrivelser av hver av de mange havnene de er innom i løpet av en seilas. Rederiets pressekontakt Tarjei Kramviken er kjent med at ikke alle beskrivelsene treffer blink.
Noen av de mener han er skrivefeil eller redigeringsfeil, mens andre er han mer usikre på. Han tror likevel ikke det er brukt kunstig intelligens, men forteller at Hurtigruten skal rette opp, skriver avisa.
Ved siden av feilaktig plassering av eget museum inneholder nettsiden også beskrivelser av både Hammerfest og Longyearbyen som verdens nordligste byer, og at Narvik omtales i bestemt form som Narvika.
– Hvordan det har skjedd vet jeg ikke. Jeg tror ikke disse har blitt laget med kunstig intelligens, sier Kramviken.
Dommer: Google har et ulovlig annonsemonopol
Google har opparbeidet og opprettholdt ulovlig monopolmakt innen digitalannonser, fastslår en amerikansk domstol i en kjennelse torsdag.
Den føderale domstolen i Virginia sier det vil bli satt i gang en prosess for å avgjøre hva slags tiltak selskapet må gjøre.
– Google har bevisst foretatt en rekke konkurransehemmende handlinger for å skaffe seg og beholde et monopol, sier dommer Leonie Brinkema i kjennelsen.
Kjennelsen åpner for at påtalemyndigheten kan be om at selskapet deles opp. Justisdepartementet har sagt at Google i det minste bør pålegges å selge Google Ad Manager, som inkludere annonseservere og annonsebørs.
Tidligere har en dommer i Washington berammet en rettssak i slutten av april basert på en begjæring fra justisdepartementet om å pålegge Google å selge nettleseren Chrome og innføre andre tiltak for å bryte Googles markedsmakt innen nettsøk.
Databrikkegiganten TSMC økte overskuddet mer enn ventet
Den taiwanske halvlederprodusenten TSMC økte overskuddet med 60 prosent i årets første kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor. Det er enda bedre enn ventet.
Nettoresultatet i årets første tre måneder var 361,56 milliarder taiwanske dollar, noe som tilsvarer 118 milliarder norske kroner med dagens kurs.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) er verdens største produsent av avanserte databrikker, og aksjen skjøt i været under fjorårets KI-boom.
Kortere levetid for TLS-sertifikat
Et SSL/TLS-sertifikat er en slags digital legitimasjon, som gjør at du trygt kan besøke en nettside uten at uvedkommende kan snoke i informasjon du sender eller mottar. Den lille hengelåsen i nettleseren kan bekrefte at nettsiden er den den utgir seg for å være.
Fra 15. mars 2029 blir det slutt på lange sertifikatperioder for nettsteder (domenenavn). The Certification Authority Browser Forum har vedtatt at nye SSL/TLS-sertifikater maks kan vare i 47 dager. I dag er grensen 398 dager. Forslaget kom fra Apple og fikk enstemmig støtte fra både sertifikatutstedere og nettlesergiganter som Google, Microsoft og Mozilla.
Før 2020 kunne sertifikater vare i opptil 825 dager, og enda tidligere opptil 3 år.
Lengden skal nå gradvis kortes ned etter følgende plan:
15. mars 2025: Nyutstedte sertifikater, inkludert domenekontrollvalidering (DCV), må fornyes hver 200. dag.
15. mars 2027: Denne gyldigheten reduseres til 100 dager.
15. mars 2029: Nye SSL/TLS-sertifikater vil være begrenset til 47 dager, og 10 dager for DCV-er.
Hensikten med endringene er å øke sikkerheten ved å begrense hvor lenge et kompromittert sertifikat kan misbrukes. Selv om hyppigere fornying kan bety merarbeid eller flere kjøp for nettstedseiere, finnes gratisalternativer som Let's Encrypt, som tilbyr automatisert fornying uten kostnad.
Nvidia varsler tap på 5,5 milliarder dollar
Teknologikjempen Nvidia venter et tap på 5,5 milliarder dollar dette kvartalet som følge av nye amerikanske lisenskrav for salg av databrikker til Kina.
Amerikanske myndigheter underrettet Nvidia i forrige uke om at selskapet må søke om å få tildelt lisenser for å kunne eksportere H20-databrikkene til Kina. Bakgrunnen for eksportkontrollen er at myndighetene i USA er bekymret for at denne brikketypen kan bli brukt i superdatamaskiner i Kina.
Det opplyser Nvidia selv i et varsel til det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission (SEC). Nvidia-aksjen falt rundt 6 prosent i etterhandelen tirsdag etter selskapets kunngjøring, melder Reuters.
KI-brikken H20 er blant Nvidias mest populære databrikker.
Selskapet utviklet brikken slik at den skulle ligge så tett opp til begrensingen som mulig etter at myndighetene i USA tidligere varslet eksportkontroll på de mest avanserte databrikkene, slik at selskapet fortsatt kunne selge den til Kina.
Kinesiske giganter som Tencent, Alibaba og Tiktok-eier ByteDance har utvidet H20-bestillingene som følge av stor etterspørsel for kostnadseffektive KI-modeller fra DeepSeek, meldte Reuters i februar.
Nvidia opplyser til SEC at selskapet har fått beskjed om at det nye lisenskravet gjelder på ubestemt tid. Det fremgår ikke hvor mange, hvis noen, lisenser amerikanske myndigheter kan komme til å innvilge Nvidia.
Apple fløy 600 tonn med Iphoner til USA
Indias to største Apple-produsenter, Foxconn og Tata, shippet i mars 600 tonn med mobiltelefoner til USA for å komme president Donald Trumps toll i forkjøpet.
Tall fra det indiske tollvesenet viser at eksporten av iPhoner til USA i mars var like stor som i januar og februar til sammen. Verdien av telefonene var på minst 20 milliarder kroner.
Trump varslet i mars 26 prosent toll på alle varer fra India, noe som rett nok var en mye lavere tollsats enn det som ble Kina til del.
Siden har Trump rett nok satt tollsatsene på pause i tre måneder, men ikke for varer fra Kina.
Trump har rett nok innført tollunntak for mobiltelefoner og enkelte andre elektroniske produkter fra Kina, men truer med at dette bare vil være et kortvarig unntak.
Dobling av KI-bruk i staten på halvannet år
Over sju av ti statlige virksomheter oppgir å ha tatt i bruk kunstig intelligens i det daglige arbeidet sitt. Det er en dobling siden høsten 2023.
– Kunstig intelligens er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor. Bruk av ny teknologi kan frigjøre tid, øke kvaliteten på tjenestene og sikre at vi kan bruke folkene våre der de trengs mest, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Tall fra Arbeidsgiverbarometeret i staten viser at 70 prosent av statlige virksomheter – altså departementer, direktorater, universitetet, høyskoler og andre offentlige institusjoner – nå bruker KI-teknologi i arbeidshverdagen sin.
Da en tilsvarende undersøkelse ble gjort høsten 2023 svarte 34 prosent det samme.
Blant annet brukes KI til utforming av stillingsannonser, saksbehandling, tjenesteutvikling, analysearbeid og oversetting, ifølge Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.
Regjeringen har som mål at 80 prosent av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk KI i løpet av dette året.