Kinesiske myndigheter går hardt ut mot USA etter avstemningen om at Tiktok må kutte båndet til sitt kinesiske eierselskap eller bli erklært forbudt i USA.
Et stort flertall i Representantenes hus i USA har stemt for et krav om at kinesiske eiere av Tiktok må selge seg ut av appen for å sikre uavhengighet fra kinesiske myndigheter.
Hvis dette ikke skjer i løpet av et halvt år, vil Tiktoks app i praksis bli forbudt i USA, i henhold til forslaget. 352 representanter stemte for forslaget. 65 stemte imot.
Loven må godkjennes i Senatet hvor utfallet ikke er klart.
Amerikanske myndigheter er bekymret for at Tiktoks forbindelser til Kina kan utgjøre en sikkerhetstrussel. Lovforslaget krever derfor at Bytedance må selge Tiktok i løpet av seks måneder.
Kinesiske investorer og grunnleggere av selskapet eier 20 prosent av Bytedance, ifølge Politico. «Globale investorer» eier 60 prosent, mens de ansatte eier 20 prosent av aksjene.
En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet sa torsdag at avstemningen i Representantenes hus er stikk i strid med prinsippene om fri og rettferdig konkurranse og brudd på internasjonale regler for handel og økonomi.
– Når noen ser at en annen har en god ting, og forsøker å sikre den for seg selv, så er det skurkens logikk som rår, sa talsmann Wang Wenbin.
– USAs håndtering av Tiktok-saken lar verden se om landets framferd og såkalte regler er til beste for verdenssamfunnet eller bare tjener USAs interesser, fortsatte Wang.
Databrikkeprodusenten Nvidia slutter seg til Dow Jones-indeksen på Wall Street, mens Intel forsvinner fra indeksen etter å ha vært der siden forrige årtusen.
I fredagens kunngjøring fra S&P Dow Jones Indices, selskapet som styrer indeksen, står det at Nvidia innlemmes i Dow Jones 8. november. Rivalen Intel, som har stått på indeksen siden 1999, ryker ut.
Nvidia-aksjen har steget mer enn 180 prosent i år, godt hjulpet av etterspørsel etter selskapets databrikker til kunstig intelligens. Intel har på sin side ikke klart å henge med på KI-utviklingen og selskapets aksje har så langt i år falt 50 prosent.
Dow Jones Industrial Average ble etablert i 1896 av Charles Dow og brukes ofte som en bjellesau for tilstanden i det amerikanske aksjemarkedet, som er det største i verden.
Andre teknologiganter som Apple, Microsoft, IBM, Salesforce og Cisco Systems inngår i Dow Jones-indeksen, mens andre giganter, som Google, Amazon og Meta, ikke gjør det.
Det er en egen komité som har som oppgave å velge hvilke selskaper indeksen skal bestå av.
Personopplysninger om alle 19.000 ansatte i Helse nord lå usikret på nettet i en uke. Et uvisst antall pasienters informasjon har også ligget usikret.
Avviket skjedde en uke i februar og ble først oppdaget av Riksrevisjonen, skriver NRK.
NRK ble kjent med saken gjennom en avviksmelding som Finnmarkssykehuset hadde sendt til Datatilsynet. Ifølge avviksmeldingen var så mange personer berørt at det ikke kunne telles.
Finnmarkssykehuset krevde at informasjonen om avviket ikke ble gjort offentlig som følge av at trusselaktører kunne utnytte sårbarheten. Personer som var rammet av avviket, ble derfor heller ikke orientert om at informasjonen var usikret.
Tillitsvalgt Christel Eriksen ved Finnmarkssykehuset er urolig over at ansatte og pasienter ikke ble informert om avviket og sier at tilliten til Helse nord er svekket.
Ifølge Helse nord ble avviket lukket før det fikk noen konsekvenser. Ingen uvedkommende skal ha misbrukt tilgangen, ifølge eierdirektør i Helse nord RHF, Hilde Rolandsen.
Etter den 14. oktober 2025 vil PC-er med Windows 10 i utgangspunktet ikke lenger motta sikkerhetsoppdateringer. Innen da bør alle som bruker Windows 10 – både virksomheter og privatpersoner – ha gått over til en alternativ løsning, for eksempel Windows 11, en eller annen brukervennlig og oppdatert Linux-distribusjon eller Mac. Men det finnes enda et alternativ, som nå også er tilgjengelig for forbrukere, opplyser Microsoft.
For første gang tilbyr nemlig Microsoft også forbrukere å kjøpe tilgang til det Microsoft kaller for Extended Security Updates-programmet. Der vil forbrukere kunne kjøpe tilgang til ett ekstra år med månedlige sikkerhetsoppdateringer til Windows 10.
Forbrukerversjonen av ordningen koster ifølge Microsoft 30 dollar i USA og kan ikke forlenges utover det første året. Bedriftsversjonen av ordningen er dyrere, men kan forlenges til totalt tre år.
PhoneArena melder at Google nå oppdaterer Android Auto-støttekravene, noe som betyr at brukere med enheter som kjører Android 8.0 eller eldre, ikke lenger kan bruke funksjonen. Fra nå av kreves minst Android 9.0 for å kunne koble til Android Auto, noe som for mange eldre telefonmodeller utelukker muligheten for navigasjon, musikkavspilling og andre funksjoner via bilens dashbord.
Brukere som forsøker å koble en enhet med eldre operativsystemversjoner, vil møte meldingen: «This phone no longer supports Android Auto». Tiltaket er del av Googles jevnlige oppdateringer for å optimalisere ytelse og sikkerhet, selv om det kan skape utfordringer for enkelte som fortsatt benytter eldre Android-versjoner.
Ifølge Google er det likevel bare 5,8 prosent av alle Android-enheter som kjører på versjoner lavere enn Android 9.0, noe som antyder at endringen vil påvirke et begrenset antall brukere.
Nintendo har lansert en ny musikkstrømmetjeneste for sine Switch Online-abonnenter, og appen er også tilgjengelig for norske brukere. Den nye tjenesten, Nintendo Music, tilbyr en omfattende samling lydspor fra selskapets mest kjente spillserier, inkludert Super Mario, Zelda og Metroid, skriver The Verge.
Nintendo Music kan lastes ned på iOS og Android, og lar brukerne strømme og laste ned musikk for offline lytting. Abonnenter kan opprette egne spillelister, søke etter spesifikke spor og tilpasse lydopplevelsen ved å forlenge utvalgte spor opp til 60 minutter. For å unngå spoilere kan man også skjule spor som inneholder avslørende innhold fra spillene.
Tjenesten er eksklusiv for Nintendo Switch Online-abonnenter, og nye brukere har mulighet til å prøve appen gjennom en begrenset prøveperiode uten kostnad.
En studie fra Høgskulen i Volda og Universitetet i Stavanger undersøker effekten av digitale verktøy i skriveopplæring for førsteklassinger. Elevene skrev både digitalt og med blyant, og resultatene viser at de som skriver digitalt, produserer lengre tekster med færre stavefeil, men har utfordringer med håndskrift. Forskerne anbefaler variert skriveopplæring fra tidlig alder.
– Vi ser at begge skrivemetoder fører til viktig læring på hver sin måte, sier HVO-professor Wenke Mork Rogne i en pressemelding.
Årets oppstartsbedrifter i mentorprogrammet Telia Startup spenner fra løsninger på sykkelparkering og helse til roboter som rengjør havneområder og abonnement på lastesykler.
Det er femte gang Telia inviterer oppstartsbedrifter til å være med. 10 deltakere er valgt ut i årets program, som strekker seg over seks måneder, skriver Telia i en pressemelding.
Bedrifter i Telia Startup 2024:
Wastech som spesialiserer seg på bærekraftige løsninger for avfallshåndtering og ressursutnyttelse.
Whee! er en mobilitetstjeneste som tilbyr abonnement på elektriske lastesykler.
Granfoss utvikler autonome roboter som utfører presis og effektiv rengjøring av havneområder.
Bikeloop er en innovativ startup som utvikler sikre, app-styrte sykkelparkeringsløsninger.
Nabolagshelse utvikler en plattform som bruker avansert dataanalyse og maskinlæring for å kartlegge folkehelse og levekår på detaljert geografisk nivå.
Smartwatt leverer skytjenester som overvåker inneklima og fjernstyrer ventilasjonsanlegg i sanntid basert på faktisk behov.
Watbots utvikler verdens første autonome, batteridrevne vaske- og inspeksjonsrobot for oppdrettsnæringen.
Trisense AS har utviklet en plattform for IIoT-sensorer som adresserer industrien sitt største asset-integrity problem: Korrosjon under isolasjon.
Muybridge utvikler innovativ kamerateknologi som flytter kompleksitet fra hardware til software.
SensCom har utviklet en IoT-basert løsning, DignaCare, som kombinerer sensorteknologi og avansert kommunikasjon for sanntidsovervåkning hos eldre og pleietrengende.
Hanne Tangen Nilsen, administrerende direktør i Sykehuspartner, er kåret til «Årets digitaliseringsleder» under konferansenAtea Community.
– Årets vinner har et stort engasjement for digitalisering i helsesektoren og har banet vei for omstilling og digital transformasjon i sykehusene. Gjennom ny teknologi bidrar Sykehuspartner til å møte de store utfordringene i helsesektoren og gir pasientene bedre og raskere helsehjelp, sier Ole Petter Saxrud, administrerende direktør i Atea Norge i en melding.
Hanne Tangen Nilsen leder 1800 medarbeidere i Sykehuspartner. Hun har hatt flere sentrale lederstillinger i Telenor, sist som sikkerhetsdirektør for bedriftsmarkedet. Hun var også medlem i Totalberedskapskommisjonen, som vurderte styrker og svakheter ved Norges beredskapssystemer (2022-2023).
I en uke der flere IT-giganter legger fram sine resultater, overgår også Amazon forventningene, blant annet takket være salg av skytjenester.
Netthandelsgiganten hadde en omsetning på 158,9 milliarder dollar i tredje kvartal, noe som tilsvarer snaut 1750 milliarder kroner. Det er 11 prosent mer enn i samme periode i fjor.
Selskapets skytjenester – Amazon Web Services (AWS) – økte omsetningen med 19 prosent til 27,5 milliarder dollar.
Etter skatt satt selskapet igjen med et overskudd på 15,3 milliarder dollar da kvartalet ble avsluttet. I samme periode i fjor viste bunnlinjen 9,9 milliarder i overskudd.
Apple avslutter regnskapsåret med et kvartalsresultat på 14,7 milliarder dollar etter skatt. Det er betydelig lavere enn for et år siden, tross økt omsetning.
Omsetningen i de siste tre månedene av IT-gigantens forskjøvede regnskapsår landet på 94,9 milliarder dollar, som tilsvarer 1044 milliarder kroner med dagens kurs.
Det justerte overskuddet endte på 1,64 dollar per aksje, som er noe høyere enn anslaget på 1,60 dollar per aksje, melder CNBC.
Inntektene lå 6 prosent høyere enn i samme kvartal i fjor, da omsetningen ble på 89,5 milliarder dollar. Overskuddet den gangen ble på 23 milliarder dollar. Årets nedgang forklares med en engangsutbetaling knyttet til et europeisk skattevedtak.
Også Iphone-salget økte med 6 prosent i fjerde kvartal. Telefonen står for nesten halvparten av omsetningen.