Mann i Shanghai lurt for 300.000 kroner av KI-generert «kjæreste»

En mann i Shanghai trodde han hadde fått seg en kjæreste via nettet, men det viste seg å være en robot som ble brukt til å svindle ham for 300.000 kroner.

Svindlerne brukte programvare med kunstig intelligens til å skape realistiske videoer og bilder av en ung kvinne de kalte «frøken Jiao», melder den kinesiske statskanalen CCTV onsdag.

Mannen overførte 200.000 yuan (300.000 kroner) til svindlernes bankkonto etter at han ble overbevist om at «kjæresten» trengte penger til å starte en forretningsvirksomhet, samt til å betale medisinske utgifter for en slektning. Svindlerne skapte også en falsk ID og medisinske dokumenter for å overbevise mannen.

I CCTV-reportasjen vises det bilder av en kvinne i ulike situasjoner, blant annet mens hun står i en bygate.

Kinesiske myndigheter har økt innsatsen for å slå ned på nettsvindling, som blant annet er blitt utført fra store anlegg i Myanmar, der hundrevis av mennesker jobber for å lure mennesker for penger verden rundt, ikke minst i Kina.

I forrige uke ble hundrevis av kinesere fraktet hjem til Kina etter en større politiaksjon. Mange av dem sier de ble tvunget av menneskehandlere til å utføre nettsvindel.

kina

06:21 - Redaksjonen

Droppet mangfold, rettferdighet og inkludering. Fikk OK på oppkjøp

Operatøren Verizon fikk grønt lys for å gjennomføre oppkjøpet av Frontier for 20 milliarder dollar, 207 milliarder kroner. Godkjenningen kom rett etter at operatøren sa at de ville droppe sitt program for mangfold, rettferdighet og inkludering, i USA kalt DEI (diversity, equity and inclusion).

Telemyndigheten i USA, Federal Communications Commission (FCC) har sendt ut en uttalelse der de noterer seg at Verizon har forpliktet seg til å avslutte «DEI-relatert praksis». FCC lanserte i februar en undersøkelse av Verizons praksis innen mangfold. FCC-leder Brendan Carr har sagt han er forberedt på å stoppe fusjoner og oppkjøp som promoterer uhyggelige (invidious) former for DEI, skriver Fierce Network.

Verizon er ikke alene om å følge Trump-administrasjonens angrep mot mangfold. T-Mobile, den andre av de tre store teleoperatørene i USA, gjorde noe liknende for å få godkjent kjøpet av Lumos. Verizon ledes for øvrig av svensken Hans Vestberg, tidligere leder i Ericsson. Vestberg er for øvrig også en av initiativtakerne bak World Economic Forums Edison-allianse for digital inkludering og del av ITU/Unesco bredbånd-kommisjon for bærekraftig utvikling. (hf)

06:21 - Redaksjonen

– Dette er ikke tiden for å droppe mangfold, rettferdighet og inkludering

Journalist, musiker og skribent for Fierce Network, Tommy Clift, forteller i en kommentar hvordan fokus på mangfold, rettferdighet og inkludering plutselig ble fjernet fra agendaen på konferanser han skulle delta på etter at Trump kom tilbake som president i USA.

I USA har områder med dårlig utbygd bredbånd fått støtte i det statlige programmet BEAD – Broadband Equity, Access and Deployment. Clift skriver i kommentaren at BEAD uten Equity bare er BAD.

Han peker på at «alle» er enige om at programmet er fornuftig, selv om det i praksis har vist seg å favorisere samfunn med fargede, med lav inntekt og i spredt befolkede områder – også kalt inkludering. (hf)

06:09 - Redaksjonen

Ansatte lekker sensitiv info til språkmodeller

Oppstartselskapet Prompt Shields bygger et beskyttende lag mellom ansatte og kunstig intelligens-tjenester som Chat GPT, skriver Kode24.

– I dag brukes generativ AI bredt av ansatte – ofte uten tilsyn. Det fører til at sensitive data potensielt kan lekke til tredjepartsleverandører uten at ledelsen har innsikt eller kontroll.

Det sier Tage Ringstad, driftssjef i det nyoppstartede selskapet Prompt Shields, til Kode24. Han sa nylig opp jobben som investeringssjef i investeringsselskapet Antler for å bygge opp Prompt shields sammen med Jun Seki, som er daglig leder i selskapet. Med Prompt Shields hevder de to å kunne hindre at data kommer på avveie når ansatte bevisst eller ubevisst sender data ut av bedriften via KI-tjenester som for eksempel Chat GPT. (hf)

I går, 07:03 - Redaksjonen

Hvor er plan B: – Når BankID er nede, stopper Norge

BankID er blitt samfunnskritisk infrastruktur. Likevel finnes ingen plan B, ingen helhetlig strategi og ingen med overordnet ansvar, skriver sju professorer og forskere ved Universitetet i Oslo og NTNU i et innlegg i DN.no.

Når én og samme eID fungerer som en universalnøkkel til hele samfunnet, er konsekvensene store. Både for dem som stenges ute og for dem som får sin identitet misbrukt. Vinnerne i dagens system er de som får enklere hverdag og sparte kostnader. Taperne er de som holdes utenfor, og de som må rydde opp etter feil og svindel.

Vi trenger en digital infrastruktur der Bendik med downs får tilgang til de samme tjenestene som alle andre. Der Magnhild slipper å utsettes for ID-tyveri, eller i det minste får rask hjelp. Der samfunnet ikke lammes dersom BankID svikter. Og der staten tar ansvar for både inkludering og sikkerhet – i stedet for å overlate dette til markedet alene. Dette er ikke bare et teknologivalg. Det er et politisk valg. Et demokratisk valg. Og det haster.

I går, 06:44 - Redaksjonen

Mange minibanker bruker fortsatt Windows XP

Microsoft avsluttet den offisielle støtten for Windows XP i 2014. Ifølge Elvis Montiero, en minibank-tekniker i Newark i New Jersey i USA, benytter mange minibanker gamle Windows-systemer fortsatt, inkludert XP og NT.

Han sier utfordringen med å oppgradere disse maskinene knytter seg til høye kostnader ved maskinvare-kompatibilitet, regulatorisk støtte og behovet for å skrive på nytt proprietær programvare for minibankene.

Det er massevis av andre overraskende anvendelser av gamle Microsoft-produkter gjemt rundt i hverdagslivet vårt. Utgangspunktet for denne artikkelen hos BBC var en feilmelding fra Windows XP på en skjerm i heisen på et topp moderne sykehus i New York. Nevner også at Deutsche Bahn i 2024 søkte IT-administrator som måtte ha kunnskap om Windows 3.11 og MS-DOS, systemer lansert for 32 og 44 år siden. (hf)

18. mai 2025, 10:17 - Redaksjonen

Vipps-rekord: Flere enn 3 millioner betalinger

Årets nasjonaldag ble nok en rekorddag for betalingstjenesten Vipps.

3.064.000 vipps-betalinger ble gjennomført på nasjonaldagen. Det er første gang det vipses flere enn 3 millioner ganger på et døgn, og dermed er rekorden fra i fjor slått.

Trøkket var størst klokken 12.42. Da ble det vipset 8.500 ganger i minuttet. På en vanlig dag er det maks 1.500 betalinger hvert minutt.

– Til sammen 1,5 millioner nordmenn vipset i løpet av nasjonaldagen. De tæppet i butikken, betalte venner, bedrifter, restauranter, lag og foreninger, og sendte pengegaver som aldri før, sier administrerende direktør Rune Garborg i Vipps.

Før 17. mai advarte Vipps mot svindelforsøk på nasjonaldagen. Svindlere utgir seg for å være Vipps og sier at man må oppdatere kundeinformasjon. Nasjonaldagen har vært utnyttet av vipps-svindlere tidligere.

(©NTB)

VG endrer KI-verktøy etter Vendela-tabbe

VG justerer sitt KI-verktøy etter at de torsdag morgen publiserte sitater fra Vendela Kirsebom som ikke var ekte.

Vendela Kirsebom fikk feilaktig mellomnavnet «Birgitta» og ble tillagt to falske sitater i VG-artikkelen. Nå bekrefter rampelys-sjef Randi Elise Midtskog at de gjør endringer til Journalisten.

Sitatene kom i en artikkel om en merkevarekrangel mellom Vendela Kirsebom og Victoria Beckham.

– Vi har nå gjort endringer i verktøyet for å unngå at vi kan gjøre samme feil igjen. Vi har også gjennomgått rutinene våre for å sikre at vi skal lære av feilen til neste gang, sier Midtskog til Journalisten.

Polens regjeringsparti rammet av dataangrep – peker på Russland

Nettstedet til Polens regjeringsparti Borgerplattformen er utilgjengelig fredag, to dager før landet holder presidentvalg. Det skal skyldes et dataangrep.

– Siden klokka 9 har det vært et pågående DDoS-angrep mot Borgerplattformens nettside, sier statsministerens stabssjef Jan Grabiec på X.

DDoS-angrep er en form for overbelastningsangrep.

Søndag holder Polen presidentvalg. Borgerplattformens kandidat, Warszawa-ordfører Rafal Trzaskowski, leder på meningsmålingene. Det er ikke kjent om dataangrepet er knyttet til presidentvalget.

16. mai 2025, 06:49 - Redaksjonen

Telia tester ren 5G i Klaipėda i Litauen

Neste steg for 5G er å frigjøre teknologien fra 4G, ved å ta i bruk også en 5G-kjerne. Det gir rene 5G-nett, eller 5G stand alone. Telia skal nå teste teknologien i havnebyen Klaipėda. Her skal Klaipėda State Seaport Authority og bedrifter som opererer i havnen teste ut fordelene ved 5G-nettverk.

Telia skriver i en pressemelding at testen i havnen vil bane vei for utrulling av kritisk infrastruktur i hele det baltiske landet. I Klaipėda skal nettverket dekke et område som strekker seg ti kilometer. Svartid i nettet vil være mindre enn 10 millisekunder, sikkerheten mot hybride trusler høyere og datahastigheten bedre. (hf)

16. mai 2025, 06:33 - Redaksjonen

Afrika har stort potensial for vekst innen tele

En rapport fra McKinsey mener mobilpenetrasjonen i Afrika vil nå 50 prosent i 2030. Det tilsvarer 751 millioner mobilabonnenter, opp fra 44 prosent eller 527 millioner abonnenter i 2023.

Airtel Africa og det pan-afrikanske teleselskapet MTN har levert robuste tall for første kvartal 2025. Også Orange og Vodafone tjener på tilstedeværelse i Afrika, skriver TelecomTV.

MTN hadde 10,4 prosent vekst i salget og endte på 21 milliarder kroner. Det er særlig stor vekst i Ghana og Nigeria, med 40 prosent vekst. Veksten i datatrafikk var på 30,4 prosent, mens finansielle transaksjoner økte med 13,9 prosent. Totalt har MTN nå 296,8 millioner mobilabonnenter på kontinentet. Airtel Afrika har til sammenlikning 166,1 millioner kunder og en vekst i omsetning på 17,8 prosent. (hf)