Mozillas nye toppsjef kutter 60 stillinger
Utgiveren av nettleseren Firefox kvitter seg med stillingene som ledd i en reorganisering.
– Vi trapper ned investeringene på noen områder for å satse på andre, der vi føler vi har størst sjanse til å lykkes, heter det i en uttalelse fra tech-selskapet.
VPN, epost-alias med Firefox Relay og en tjeneste for overvåkning av personopplysninger på avveie, er eksempler de vil satse mindre på. De skal også avvikle en virtuell 3D-verden kalt Hubs som ble lansert i 2018.
I stedet skal de bygge såkalt «pålitelig» kunstig intelligens (KI) inn i nettleseren, samt vri ressurser mot produkter som mobilutgaven av Firefox.
Varselet om nedbemanning kommer en uke etter at Mozilla utpekte Laura Chambers til ny toppsjef. Hun er tidligere leder i Airbnb og Ebay som ble styremedlem i Mozilla for tre år siden.
Om lag 5 prosent av staben mister jobbene sine. De berørte fikk beskjed på tirsdag, ifølge Bloomberg.
Southampton-kapteinen utvist for lugging mot Chelsea – Strand Larsen og Wolverhampton fikk bank
Southamptons Jack Stephens ga eget lag tøffe arbeidsforhold da han ble utvist for å rive Marc Cucurella i håret i 1-5-kampen mot Chelsea.
Southampton er helt sist i Premier League med bare fem poeng etter 14 kamper. Onsdagens nederlag på hjemmebane var klubbens ellevte denne sesongen.
Chelsea tok ledelsen etter sju minutter da Axel Disasi enkelt fikk nikke ballen i mål, men fire minutter senere var lagene like langt. Kyle Walker-Peters lurte Enzo Fernández og slo ballen inn. Der kom Joe Aribo og scoret sikkert.
Etter 17 minutter tok gjestene igjen føringen ved Christopher Nkunku. Southampton mistet ballen rundt egen boks og ga Nkunku en enkel jobb med å score.
Etter en drøy halvtime la Noni Madueke på til 3-1 med en flott avslutning, før Southampton ble redusert til ti mann like etterpå. Kaptein Jack Stephens rev Marc Cucurella i håret og fikk sitt annet røde kort denne sesongen.
Etter pause fastsatte Cole Palmer og Jadon Sancho resultatet med sine scoringer. Chelsea har levert en god sesong hittil og har sju poeng opp til serieleder Liverpool.
Everton slo Jørgen Strand Larsens Wolverhampton 4-0.
Hjemmelaget tok ledelsen med et flott mål av veteranen Ashley Young, som fra 18 meter bøyde frisparket rundt muren og i nettet. Fem minutter senere fikk Everton annullert en scoring grunnet offside.
Før pause skulle hjemmelaget likevel få scoring nummer to. Orel Mangalas skudd fra 16 meter gikk i hjørnet etter å ha endret retning. Like etter pause var Wolves-stopper Craig Dawson uheldig og satte ballen i eget mål ved to anledninger.
Everton har tatt 14 poeng hittil. Wolverhampton sliter i bunnen med bare Southampton bak seg.
Kinesisk hackergruppe angriper amerikanere – stor mengde data stjålet, sier tjenesteperson
Et stort antall amerikaneres metadata skal ifølge en amerikansk tjenesteperson være stjålet av den kinesiske hackergruppen «Salt Typhoon».
Hvor mange personer som er rammet av hackergruppens datatyveri, ville ikke tjenestepersonen si noe om.
President Joe Biden skal ha gjort hackerangrepet en prioritet for Det hvite hus, og han har blitt brifet om det ved flere anledninger.
Tjenestepersonen sa videre at Kinas tilgang til amerikanske telekommunikasjonsnettverk potensielt er bred og at det er en fare for at den er pågående.
FBI fraråder bruk av ukrypterte tekstmeldinger i USA
Under en telefonkonferansen tirsdag ble medlemmer av den amerikanske pressen informert av to FBI-representanter at ingen kan garantere at den antatt kinesiske infiltrasjonen av amerikanske telenettverk, som ble offentlig kjent i oktober, er over. Tvert imot mener FBI at hackeroperasjonen fortsatt er pågående. Dette skriver blant annet Politico.
FBI-medlemmene sa videre at det fortsatt er mye som er ukjent om operasjonen for de amerikanske justismyndighetene, men at inntrengningen trolig er mer omfattende enn tidligere antatt. Så mange som 80 telekomselskaper kan være berørt.
Samtidig fraråder FBI nå amerikanske innbyggere å bruke ukryptert kommunikasjon.
– Vårt forslag, det vi har sagt til folk internt, er ikke nytt: Kryptering er din venn, enten det gjelder tekstmeldinger eller desom du har mulighet til å bruke kryptert talekommunikasjon, sa den ene av FBI-representantene, Jeff Green, ifølge NBC News. Han er en assisterende direktør for cybersikkerhet i en avdeling i FBI.
Eide: – Hybridtrusselen må tas på alvor
Nato frykter mer sabotasje og nye cyberangrep på alliansens territorium. En trussel som må tas på alvor, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
– Situasjonen er alvorlig, og vi er nødt til å ta dette på stort alvor, sier Eide til norsk presse på Natos utenriksministermøte i Brussel.
– Vi har sett en lang rekke handlinger som er rettet mot stabilitet, mot infrastruktur, mot økonomi, mot tryggheten i vestlige land. I ytterste konsekvens kan dette lede til at vi må møtes her og snakke om tiltak etter både artikkel 4, og kanskje også artikkel 5, framholder han.
Artikkel 4 utløses når et Nato-land mener dets sikkerhet, politiske uavhengighet eller territorielle integritet er truet. Artikkel 5 sier at alle medlemsland har et kollektivt ansvar for å bistå dersom ett av landene kommer under angrep.
Skal dele informasjon
Saken sto på dagsordenen på Natos utenriksministermøte onsdag.
– Vi har blitt enige om å dele på informasjon om dette, prøve å se etter mønstre og også snakke om hvordan vi skal kunne reagere på dette.
– Når skal vi snakke høyt om det, når skal vi peke på kilden, og hva slags mottiltak kan vi sikre. Dette er ikke bare noe som teoretisk kan skje i framtida, det er noe som skjer her og nå, i en rekke europeiske land, ikke minst rundt Østersjøen, sier Eide.
Nato-sjef Mark Rutte bekreftet på en pressekonferanse onsdag at man har sett en kraftig økning i tallet på hybride angrep mot allierte land.
– Vi har diskutert Russlands ondsinnede angrep på Nato-territorium, sier han.
Russland bak flest
En høytstående tjenestemann i Nato sier til nyhetsbyrået DPA at særlig Russland har blitt mer aktivt.
Men også Kina, Iran og Nord-Korea er aktive når det gjelder cyberangrep, både for spionasjeformål og for å true stabiliteten, sier tjenestemannen.
Kabelbruddet i Østersjøen nylig, som et kinesisk skip mistenkes for å ha forårsaket, har gjort saken brennaktuell.
Et annet eksempel er et større angrep mot grensekontrollsystemet til Nato-landet Albania, som Iran mistenkes å stå bak.
Vil digitalisere alle Vatikanets kilder til norsk historie
Nasjonalbiblioteket har langt erfaring med å digitalisere trykte tekster. Nå har bibliotektet inngått en intensjonsavtale med Vatikanets apostoliske bibliotek og Vatikanets apostoliske arkiv om å å digitalisere, transkribere og oversette alle kilder til norsk historie som finnes i disse institusjonene. Dette opplyser Nasjonalbibiotektet i en pressemelding.
– Om vi får til dette, vil vi gi folk i Norge tilgang til en del av historien som dels har vært glemt og dels lukket fram til nå, sier Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.
Målet er å gjøre dokumentene tilgjengelige for offentligheten fram mot jubileet for slaget på Stiklestad i 2030.
Oljefondet dropper israelsk telekomselskap
Etter råd fra etikkrådet har Norges Bank besluttet å utelukke det britiske stål- og gruveselskapet Evraz og det israelske telekomselskapet Bezeq fra oljefondet.
Når det gjelder Evraz, peker etikkrådet på grove brudd på grunnleggende etiske normer. Selskapet bidrar til å opprettholde og muliggjøre den folkerettsstridige aggresjonskrigen Russland fører mot Ukraina, ifølge etikkrådet.
– Etikkrådet mener det er en uakseptabel risiko for at Evraz blant annet leverer stål til russisk forsvarsindustri, heter det i tilrådingen.
Evraz er et britiskregistrert stålproduksjons- og gruveselskap, og selskapets hovedaktivitet er i Russland hvor det blant annet produserer stål. Evraz er notert på London-børsen, og handelen i selskapets aksjer har vært suspendert siden mars 2022. Oljefondet eide aksjer for nær 44 millioner kroner i Evraz ved utgangen av 2023.
Når det gjelder Bezeq The Israeli Telecommunication Corp, begrunner etikkrådet tilrådingen om utelukkelse med en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner. Selskapet leverer telekommunikasjonstjenester til virksomheter og privatpersoner i Israel og til israelske bosetninger på Vestbredden.
Norges Banks hovedstyre besluttet å utelukke de to selskapene tirsdag 3. desember.
Samtidig ble det også bestemt at observasjonen av selskapet Hyundai Engineering & Construction Co Ltd skal oppheves. Selskapet har vært under observasjon siden juli 2021 på grunn av det etikkrådet mente var uakseptabel risiko for at selskapet har bidratt til eller selv vært ansvarlig for grov korrupsjon. Nå skal imidlertid et antikorrupsjonssystem være på plass. Dette er på de fleste områder i tråd med internasjonalt anerkjente anbefalinger for slike systemer.
– Risikoen for grov korrupsjon i selskapets virksomhet anses derfor ikke lenger som uakseptabel, heter det.
Europol infiltrerte kryptert meldingstjeneste
Europol har infiltrert og stengt ned den krypterte meldingstjenesten Matrix, som ble brukt av kriminelle i flere land.
Meldingstjenesten ble blant annet brukt for å kommunisere om narkotika- og våpensalg, samt hvitvasking av penger, ifølge pressemeldingen fra Europol.
Meldingstjenesten ble oppdaget på telefonen til en person som ble dømt for drapet på krimjournalisten Peter R. De Vries på åpen gate i Amsterdam i 2021. Dommen falt i juni i år, og tre menn ble dømt til lange fengselsstraffer.
Nederlandske og franske politimyndigheter infiltrerte tjenesten og overvåket meldinger i tre måneder. Mer enn 2,3 millioner meldinger på 33 språk ble dekryptert og dermed mulig å lese. Meldingene vil nå bli brukt som bevis i andre etterforskninger.
Hovedserverne i Frankrike og Tyskland ble stengt ned. En mistenkt person er pågrepet i Frankrike og to i Spania.
I tillegg er det gjennomført ransakinger av hus i Litauen.
Fra før har andre krypterte meldingstjenester blitt infiltrert og stengt ned, deriblant Encrochat, Sky ECC og Ghost.
(©NTB)
Russland lykkes dårlig med å erstatte vestlig programvare
Russiske virksomheter har vanskeligheter med å finne russisk programvare som fullt ut kan erstatte mange vestlige produkter. Ifølge en artikkel i Medusa, som delvis siterer russiskspråklige Vedomosti, gjelder dette ikke minst produkter fra Microsoft, Oracle og SAP. Kilder sammenligner det med å bytte fra en Mercedes til en Lada Aura. De har vesentlige likheter, men forskjellene er likevel enorme.
Medusa skriver også at det er mange russiske virksomheter, også statlige, som tilbyr bortimot identitiske erstatningsprodukter. Men helt identiske er de likevel ikke, noe som betyr at virksomhetene opplever kompatibilitetsproblemer, ikke bare mot originalproduktene, men også mellom de ulike russiske alternativene.
Dette gjør ifølge Medusa at mange virksomheter fortsetter å bruke vestlig programvare, til tross for sanksjonene og risikoen for at de kan miste tilgangen til denne programvaren når som helst.
If advarer om e-postsvindel i selskapets navn
Forsikringsselskapet If har denne uken blitt varslet av kunder som har mottatt falske e-poster som ber om informasjon som kan brukes for å tappe bankkontoer for penger. Dette skriver If i en pressemelding.
De aktuelle kundene oppgir at de har fått en e-post om at en pengesum er trukket ekstra ved en feiltakelse på siste faktura fra If, og at de derfor har penger til gode. Ved å oppgi kontonummer og kredittkortopplysninger skal kunden deretter få summen refundert, står det i e-posten.
If opplyser at de aldri vil be om slik informasjon via epost eller SMS.
Forsker advarer om at KI i valgkampen kan villede tyske velgere
Bruk av kunstig intelligens (KI) i valgkampen i Tyskland kan føre til økt spredning av feilinformasjon og manipulasjon i sosiale medier, advarer en KI-forsker.
I en samtale med det tyske nyhetsbyrået DPA nylig uttrykte forsker Gerard de Melo, som er professor ved Hasso Plattner-instituttet (HPI) i Potsdam, bekymring for KIs potensial til å generere helt fabrikkert informasjon, blant annet bilder og videoer, som kan villede velgere.
– Problemet for øyeblikket er at Tiktok og andre plattformer rett og slett tjener mer penger når folk bruker mer tid klistret til enhetene sine og ser stadig mer ekstremt innhold, forklarte de Melo.
Ifølge ham kan KI-drevne chatboter, som nå kan uttrykke seg på svært menneskelige måter, brukes til å påvirke befolkningens meninger. De Melo påpekte imidlertid at det fulle omfanget av trusselen mot valget i februar fortsatt er uklart.
Tysklands innenlandske etterretningstjeneste BfV har sagt at det er bekymret for muligheten for utenlandsk innblanding ved bruk av slik teknologi.