11. mars 2025, 07:43 - Redaksjonen

Reynir Johannesson: Digital sikkerhet er nasjonal sikkerhet

– I Justiskomiteens høring om totalberedskapsmeldingen løftet vi i Lyse et viktig tema: Hvordan sikrer vi at digital infrastruktur og samfunnskritiske tjenester som nødnummer og nødnett faktisk tåler en krise? Skriver Lyses Reynir Johannesson på Linkedin. Der ligger også videolenke til selve innlegget.

Kort oppsummert mener han at telekombransjen bør samarbeide mer om utvikling av flernett-løsninger som kan avlaste hverandre og gjøre det vanskeligere å ta tjenestene helt ned.

– Dette er det dessverre ikke kultur for i Norge. 2024 ga oss flere alvorlige påminnelser. I tillegg til nedetid grunnet uvær og graveskader var nødnummer ute av drift flere ganger, togene stod et helt døgn grunnet feil i GSM-R nettet og det var roaming-feil i kjernenett hos en internasjonal leverandør som berørte bl.a. våre egne kunder, sier Johannesson.

– Feil skjer, enten det skyldes menneskelig svikt, tekniske problemer eller ondsinnede angrep. Spørsmålet er om vi jobber med løsninger som fungerer og skjermer kundene våre når krisene inntreffer.

– Vi må spre risiko. Kritiske samfunnsfunksjoner bør ikke hvile på én enkelt aktør eller ett kjernenett. Vi må bygge robusthet gjennom flere uavhengige infrastrukturer, ta dem i bruk og samarbeide. Det handler om beredskap, trygghet og motstandskraft, sier han. (hf)

06:49 - Redaksjonen

Telia tester ren 5G i Klaipėda i Litauen

Neste steg for 5G er å frigjøre teknologien fra 4G, ved å ta i bruk også en 5G-kjerne. Det gir rene 5G-nett, eller 5G stand alone. Telia skal nå teste teknologien i havnebyen Klaipėda. Her skal Klaipėda State Seaport Authority og bedrifter som opererer i havnen teste ut fordelene ved 5G-nettverk.

Telia skriver i en pressemelding at testen i havnen vil bane vei for utrulling av kritisk infrastruktur i hele det baltiske landet. I Klaipėda skal nettverket dekke et område som strekker seg ti kilometer. Svartid i nettet vil være mindre enn 10 millisekunder, sikkerheten mot hybride trusler høyere og datahastigheten bedre.

06:33 - Redaksjonen

Afrika har stort potensial for vekst innen tele

En rapport fra McKinsey mener mobilpenetrasjonen i Afrika vil nå 50 prosent i 2030. Det tilsvarer 751 millioner mobilabonnenter, opp fra 44 prosent eller 527 millioner abonnenter i 2023.

Airtel Africa og det pan-afrikanske teleselskapet MTN har levert robuste tall for første kvartal 2025. Også Orange og Vodafone tjener på tilstedeværelse i Afrika, skriver TelecomTV.

MTN hadde 10,4 prosent vekst i salget og endte på 21 milliarder kroner. Det er særlig stor vekst i Ghana og Nigeria, med 40 prosent vekst. Veksten i datatrafikk var på 30,4 prosent, mens finansielle transaksjoner økte med 13,9 prosent. Totalt har MTN nå 296,8 millioner mobilabonnenter på kontinentet. Airtel Afrika har til sammenlikning 166,1 millioner kunder og en vekst i omsetning på 17,8 prosent.

05:46 - Redaksjonen

Meta ber dommer avslutte monopolsak

Meta ber en føderal dommer forkaste saken der det amerikanske handelstilsynet FTC anklager selskapet for ulovlig markedsmakt.

Tilsynet mener Facebooks eierselskap ulovlig har dominert markedet for sosiale medier gjennom oppkjøpene av Instagram og WhatsApp. Torsdag avsluttet tilsynet sin bevisførsel i saken torsdag.

I saken sier FTC at de mener Meta har et monopol blant sosiale medier som brukes til å sende meldinger og dele ting med venner og familie. De påpeker at sosiale medier som Tiktok, Youtube og X i større grad brukes til å dele innhold med et bredere publikum, som i hovedsak består av fremmede.

Meta er ikke enig i det skillet FTC setter opp. Selskapet sier Tiktok på mange måter minner om deres egne plattformer og sier torsdag at de også har vært nødt til å imitere Tiktok for å overleve.

Etter planen skal saken fortsatt vare i noen uker, men Meta ønsker fortgang og ber dommer James Boasberg erklære at handelstilsynet FTC ikke har oppfylt bevisbyrden og dat saken dermed avvises.

Dersom dommeren konkludere med at Meta har et ulovlig monopol, må det en ny sak til for å avgjøre hvilke tiltak som er nødvendige.

(©NTB)

Vendela Kirsebom ble tillagt falske sitater fra KI i VG – avisen beklager

VG beklager etter at Vendela Kirsebom ble gitt to falske sitater og tildelt feil mellomnavn i en artikkel publisert torsdag morgen.

– Det har ikke vært en helt morsom formiddag, sier Kirsebom til Journalisten.

I en artikkel om en merkevarekrangel med Victoria Beckham ble Kirsebom tillagt to falske sitater, samt at hun ble feilaktig gitt mellomnavnet Birgitta.

Hun sier at VG har ordnet opp i feilen og beklaget.

Ifølge avisen har de ikke fått klarhet i hvor sitatene stammer fra, men i en rettelse nederst i saken skriver de at det har skjedd en feil ved bruken av kunstig intelligens, som burde vært kvalitetssikret bedre.

– Veldig tydelig at KI ikke kan erstatte journalister. Falske nyheter kan spre seg fort, og det er ikke hyggelig, skriver Kirsebom i en SMS til Journalisten.

Hun understreker at det kan være farlig, belastende og ødeleggende for den det gjelder, men sier hun har lagt saken bak seg og at alle kan gjøre feil.

– Men i et prinsipielt perspektiv er journalister noe jeg heier på, ikke KI, sier hun.

I går, 10:50 - Redaksjonen

Ny teknisk direktør for Telenor Sverige

Per Stenström blir ny teknisk direktør (CTO) for Telenor Sverige. Han tar over for Magnus Zetterberg som har hatt stillingen siden 2022. Stenström har vært konstituert markedsdirektør (CMO) i Telenor Företag siden januar, og har tidligere vært leder for produktstrategi og utvikling.

Telenor Sverige-sjef Jonas Edén takker Magnus Zetterberg for innsatsen med å modernisere nettet. Zetterberg forlater nå Telenor. Per Stenström tiltrer som CTO 1. juli, skriver Telenor Sverige i en melding.

I går, 08:43 - Redaksjonen

Norge fosser videre i strømmemarkedet

80 prosent av norske husholdninger abonnerer nå på én eller flere strømmetjenester, ifølge en fersk undersøkelse fra analyseselskapet Mediavision AB. Det er en klar økning fra i fjor, da andelen var 75 prosent. Dermed fortsetter Norge å ligge godt foran sine nordiske naboer, hvor snittet ligger rundt 70 prosent.

Veksten skyldes særlig økt bruk av reklamefinansierte strømmeabonnementer (også kjent som HVOD – Hybrid Video on Demand), samt pakkeløsninger inkludert i TV- eller bredbåndsabonnement. Ifølge Mediavision har HVOD-bruken nesten doblet seg siden våren 2024, og mer enn 650 000 norske husholdninger benytter slike tjenester. – Forbrukerne responderer tydelig på fleksible og verdibaserte måter å få tilgang til innhold på, sier senioranalytiker Fredrik Liljeqvist.

I går, 06:55 - Redaksjonen

Foreslår ny periode for Telenor-styreleder

Valgkomiteen for styret i Telenor ASA har foreslått gjenvalg av Jens Petter Olsen som styreleder. Også nestleder Gyrid Skalleberg Ingerø foreslås gjenvalgt. Ottar Ertzeid foreslås også gjenvalgt som styremedlem.

I tillegg til disse foreslår komiteen å velge to nye medlemmer av styret for to år: Marianne Dahl og Mats Granryd. Marianne Dahl vil i så fall erstatte Nina Bjornstad og Mats Granryd er nominert til å erstatte Jan Geldmacher. Marianne Dahl er født i 1974 og er dansk statsborger med erfaring fra blant annet Boston Consulting Group og sist Microsoft. Mats Granryd er svensk og nok mest kjent for å ha ledet GSMA i en årrekke.

Om forslagene tas til følge, vil styret i Telenor ASA ha ti medlemmer, inkludert tre som representerer de ansatte.

I går, 06:55 - Redaksjonen

Vodafone tester koniske 5G-antenner i tunneler

Svært mange pendlere vet at mobildekningen i tog er dårlig mange steder. Særlig tunneler er vanskelige å dekke med radiosignaler. Vodafone Tyskland tester ut en ny type koniske antenner som støtter mange ulike frekvensbånd. Målet er mer stabil 5G-dekning i tunneler.

Selskapet har satt inn fem slike antenner i den 1400 meter lange tunnelen Arlinger nær Pforzheim, med forbedret mobildekning som resultat. Leverandør av antennene er Ericsson. Den koniske formen gjør antennene robuste mot de kraftige vindene tog og biler skaper. Rystelsene kan nemlig endre ytelsen til antenner.

Antennene støtter både 4G- og 5G-frekvenser samtidig, skriver Mobile Europe.

I går, 06:55 - Redaksjonen

Rekordomsetning for Nofence – virtuelle gjerder for beitedyr

Det helnorske Agri-tech selskapet Nofence rapporterer om en rekordomsetning på 200 millioner kroner i 2024. En økning på nesten 70 prosent fra året før. Selskapet leverer virtuelle gjerdesystemer for beitedyr og har vekst i alle markedene de opererer i : Norge, Storbritannia, Irland, Spania og USA, melder de selv i en pressemelding, skriver Norsk Landbruk.

– Vi opererer i et marked med et enormt potensial. Virtuelle gjerder har for lengst gjort sitt inntog i norsk landbruk. Ved å slippe å sette opp fysiske gjerder og vedlikeholde disse, kan store beitearealer utnyttes på en helt annen måte. Samtidig får dyrene en helt annen frihet til å bevege seg i naturen. Driften blir enklere, mer effektiv og dermed mer lønnsom. Dette er universelt for hele verdensmarkedet, sier Joachim Kähler, CEO i Nofence.

Det er ikke bare landbruksnæringa som nyter godt av den norske beiteteknologien. På Sunnmøre sørger Nofence-teknologien for at frittgående geiter beiter og holder vegetasjonen nede i Arena Overøye alpinanlegg. I Færder Nasjonalpark på Tjøme, har geiter med Nofence-klaver jobben med å holde vegetasjonen nede slik at det flotte naturområdet forblir tilgjengelig for turister og fastboende, skriver Nofence.

I går, 06:46 - Redaksjonen

Vil bruke lyktestolper som basestasjoner i mobilnettet

Telefonica Deutschland og 5G Synergiewerk har startet en nasjonal utvidelse av et prosjekt for å benytte gatelys til å øke mobildekningen i urbane områder og ved turistområder. Prosjektet startet i Frankfurt, Köln og Wurzburg, og erfaringene herfra tas videre.

Operatøren sier prosjektet vil utvide mobildekningen og øke kapasiteten i travle områder med master som knapt vil være synlige på gateplan, skriver Mobile World Live.