Tiktoks USA-skjebne i høyesterett – Trump har bedt om utsettelse
Dersom et Tiktok-forbud trer i kraft 19. januar, påvirker det halve USA. Høyesterett skal avgjøre om ytringsfrihet eller nasjonal sikkerhet veier tyngst.
Fredag startet behandlingen i USAs høyesterett hvor Tiktok legger fram sine argumenter om at Tiktok er et viktig instrument for ytringsfriheten i landet.
Staten skal på sin side argumentere for at videodelingstjenesten under sitt kinesiske moderselskap Bytedance er en trussel mot den nasjonale sikkerheten.
Tiktok har 170 millioner amerikanske brukere og 7000 ansatte i USA. Selskapet hevder et forbud vil gå utover både brukere, selskaper som reklamerer gjennom appen og skaperne av kreativt innhold.
– Kraftig spionasjeverktøy
I fjor stemte den amerikanske Kongressen med et dundrende flertall for at Tiktok enten må legge ned driften sin i USA innen 19. januar eller at den amerikanske delen av virksomheten må selges.
– Ingen bestrider at Kina ønsker å undergrave amerikanske interesser ved å samle inn sensitive data om amerikanere og delta i skjulte og ondartede påvirkningsoperasjoner, skriver det amerikanske justisdepartementet i et rettsdokument.
Departementet skriver videre at de mener appen med sine kraftige algoritmer tilpasset hver enkelt bruker er et sterkt spionasjeverktøy.
Trump trenger tid
USAs påtroppende president Donald Trump forsøkte i sin første presidentperiode å forby Tiktok. Men nå har han bedt høyesterett om mer tid.
– Sett i lys av hvor ny og vanskelig denne saken er, bør domstolen vurdere å utsette den lovfestede fristen for å gi mer pusterom til å håndtere disse temaene for å gi ham muligheten til å finne en politisk løsning, skriver Trumps juridiske team til USAs høyesterett.
Det er ikke bare Trump som ber om en annen løsning enn et rent forbud. Han får støtte fra blant annet flere ytringsfrihetsgrupper og innholdsskapere på Tiktok.
Ikke nødvendigvis svarte skjermer
Skulle det hele ende med at Tiktok blir forbudt i USA, betyr ikke det at amerikanske brukere mister tilgangen over natta. De som allerede har lastet ned appen til sin telefon, vil fortsatt kunne bruke den. Men det vil ikke lenger være mulig å laste ned appen, ei heller å motta nye oppdateringer.
Den amerikanske Tiktok-versjonen vil med andre ord til slutt bli en separat øy fra resten av Tiktok-verden.
To av Tiktoks og Bytedances advokater har også sagt at den mulige løsningen, som er å selge selskapets virksomhet i USA, er umulig både teknologisk og kommersielt.
Det er ventet at USAs høyesterett, der flertallet av dommerne er konservative, vil komme med en avgjørelse i løpet av dager ettersom dette er en hastesak.
Bygger bredbånd for 19 millioner i Akershus
Anska (Anskaffelser i Akershus, Buskerud og Østfold kommunalt oppgavefellesskap) inviterer til konkurranse om tilskudd til utbygging av bredbånd i kommuner i Akershus fylkeskommune. Estimert verdi for anskaffelsen er 19 millioner kroner, ifølge utlysningen på Doffin.
Anskaffelsen gjelder kommunene Lunner, Vestby, Nes, Eidsvoll, Nordre Follo, Ås, Lillestrøm, Hurdal, Asker, Frogn, Nesodden, Nannestad og Jevnaker, og er på Doffin oppført som bygge- og anleggsarbeider i forbindelse med kommunikasjonsledninger.
Finnmark-ordførere krever slutt på jamming
GPS-forstyrrelser fra Russland rammer nesten daglig skipsfart, ambulanser og brannbiler i Øst-Finnmark. Nå krever kommunene at norske myndigheter tar grep.
Ordfører Tor Erik Labahå (Sp) i Vardø, landets østligste kommune, er sterkt bekymmret over at elektronisk kommunikasjon jammes, og kaller det hybrid krigføring. Blant annet fiskebåter, sykebiler, brannbiler og fly kan havne i fatale situasjoner, skriver Klassekampen.
I flere år har det norske myndigheter sier er en russisk militær sender kuttet eller skapt feil for elektronisk satellitt-posisjonering (GNSS) i Øst-Finnmark. Tidligere er det fly- og helikoptertrafikk som har vært rammet. Nå rammes trafikk på bakkenivå.
Nasjonal kommunikasjonsmyndighet sa allerede høsten 2023 at det i hele 2020 var meldt inn 20 dager med utfall av GPS-signaler i Øst-Finnmark. I 2022 var det 120 dager, mens det nå er bortfall bortimot daglig.
GNSS står for Global Navigation Satellite System, inkludert systemer som GPS, Glonass, Galileo og Beidou.
Status for bredbånd via mobilnettet globalt
I USA og Norge sees bredbånd via mobilnettet (FTB/FWA) på som en løsning for spredt befolkede strøk – på landet. Slik er det ikke over hele verden. I India, Midtøsten og i Sørøst-Asia er det stor FTB-aktivitet, skriver Fierce Network i en artikkel som bygger på data fra analytikerne i Dell’Oro.
Analyseselskapet sier Sørøst-Asia, Midtøsten og Afrika vil oppleve langsiktig vekst for FTB, mye fordi det trengs billige måter å koble opp mange mennesker på. Verizon i USA åpnet FTB i 2018 og saudiarabiske Zain året etter. Zain brukte FTB som et strategisk redskap til å sprenge markedet for bredbånd. De har nå 1,1 millioner FTB-kunder. I Fillippinene, med sine 7000 øyer, har 4,3 millioner brukere FTB.
AP: Biden vil ikke håndheve Tiktok-forbud
USAs president Joe Biden vil ikke håndheve Tiktok-forbudet som skal tre i kraft dagen før han trer av, får AP opplyst.
Dermed ligger videoappens skjebne i USA i påtroppende president Donald Trumps hender. Appen har 170 millioner brukere i landet.
Kongressen vedtok i fjor at Tiktoks Kina-baserte eierselskap Bytedance enten må selge selskapet innen 19. januar eller leve med at appen blir forbudt i USA.
Dette ble begrunnet med at Kina kan benytte Tiktok som et redskap for å spionere.
Biden undertegnet loven, men en ikke navngitt person i Biden-administrasjonen sier til AP at Biden lar implementeringen av loven og eventuelt håndheving av forbudet være opp til Trump.
Trump, som i sin første periode tok til orde for å forby appen, har siden lovet å sørge for at den forblir tilgjengelig i USA, men han har ikke sagt hvordan.
Tiktok-sjef Shou Zi Chew ventes å delta på Trumps innsettelsesseremoni på mandag.
Bloomberg: Kinesiske hackere fikk tilgang til Yellens datamaskin
Kinesiske hackere fikk tilgang til finansminister Janet Yellens datamaskin da de gjennomførte et angrep mot USAs finansdepartement i desember, skriver Bloomberg.
Bloomberg får opplyst av to personer med kjennskap til saken at hackerne fikk tilgang til ikke-klassifiserte filer på både Yellens datamaskin og datamaskinen til to visefinansministre.
På Yellens maskin skal de ha fått tilgang til mindre enn 50 filer. I en rapport fra finansdepartementet som Bloomberg tidligere har fått tilgang til, heter det at hackerne tok seg inn i mer enn 400 datamaskiner. Der fikk de tilgang til de ansattes brukernavn og passord samt mer enn 3000 filer på ikke-klassifiserte maskiner. Angrepet ble oppdaget i desember.
De fikk også tilgang til noe sensitiv informasjon om etterforskninger ledet av Committee on Foreign Investment in the US, som undersøker sikkerhetskonsekvenser av enkelte utenlandske investeringer og penger i USA, skriver Bloomberg.
Den kinesiske regjeringen nekter for å ha hatt noe å gjøre med dataangrepet. Kina ble i 2023 anklaget for å ha skaffet seg tilgang til epostkontoene til flere høytstående personer i Biden-regjeringen.
Ungdom sover for lite – mobilen er grunnen
Ungdom mellom 14 og 17 år bør sove åtte til ti timer i døgnet, ifølge søvnrådene. Men en fersk undersøkelse viser at mange sover langt mindre.
– Nesten fire av ti unge oppgir at de sover seks timer eller mindre hver natt, og bare tre av ti oppnår den anbefalte søvnmengden på åtte til ti timer. Det er urovekkende tall, sier Magnus Ingebretsen til Stavanger Aftenblad.
Han er doktorgradsstudent i psykologi ved UiT Norges arktiske universitet, og viser til tallene i den nyeste Ungdata-undersøkelsen.
I undersøkelsen kommer det blant annet fram at 12 prosent sov ni timer eller mer, at gutter i ungdomsskolealder sover mer enn jenter, og at ungdom generelt sover mindre etter at de starter på videregående.
Rundt seks av ti hadde problemer med å sovne én eller flere ganger den siste uka før undersøkelsen, og omtrent like mange oppga at de var så søvnige at det gikk ut over skole eller fritid.
– Vi ser at søvnproblemer øker i befolkningen, og at særlig mange unge sover for lite, sier Ingebretsen.
– Jentene er verst. Jeg har snakket med flere unge som står opp veldig tidlig, gjerne allerede i 5-tiden, for å stelle seg og gjøre seg klare for skolen. Og da har de gjerne skrollet på Tiktok og Snapchat til langt på natt kvelden i forveien, fortsetter han.
Ingebretsen påpeker at 62 prosent av de unge oppgir skjermbruk som en stor bidragsyter til at de sover for lite. Barn og unge sover også mindre nå enn for noen tiår siden, og en hel time kortere enn for 100 år siden.
– Mange lar mobilen være på om natten, uten å slå på «ikke forstyrr». De begrunner det med frykten for å gå glipp av noe, sier han, og mener at ungdom og unge voksne må prioritere tiden sin annerledes.
Forskeren peker på at det er en betydelig sammenheng mellom livskvalitet og søvnmengde, og viser til en studie fra Universitetet i Agder (UiA) som slår fast at ungdom som sover nok, er også mer fornøyde med livet.
(©NTB)
Domstolenes nettsider nede til over helga
Nettsidene til Norges domstoler er nede fra torsdag til mandag fordi de skifter driftsleverandør.
– Domstol.no, inkludert Pressetjenesten og Aktørportalen, er utilgjengelig i perioden torsdag 16. januar klokken 17 til mandag 20. januar klokken 6, heter det i en melding på domstol.no.
I Aktørportalen får blant andre advokater og meddommere tilgang til saksdokumenter og informasjon om saker de skal delta i.
Pressetjenesten brukes av journalister for å finne opplysninger om tiltaler, rettsavgjørelser og beramminger av rettssaker.
(©NTB)
Gritera åpner nytt kontor, denne gang i Bergen
Ikke før har IT-konsulentselskapet utvidet til Larvik, så inntar de vestlandshovedstaden.
Med nyetablering i Bergen åpner de sitt andre kontor denne måneden. De fire siste årene har de etablert seg i Oslo, Stavanger og Kristiansand og vokst fra null til over hundre ansatte.
– Strategien er å beholde erfarne rådgivere for kontinuitet i prosjektene, noe kundene verdsetter. For å lykkes skal vi fortsette rekrutteringen av gode folk, uttaler Geir Pedersen, daglig leder og medgründer i Gritera.
Fredrik Kvinge er hentet inn for å lede satsingen i Bergen. Han kommer fra Deloitte.
– Vi ser et stort potensial for å bidra med tjenestene våre i området, og har ambisjoner om rask vekst, sier Kvinge i en pressemelding.
Telia: Norge er svindelfavoritt i Norden
Norge er fortsatt et populært mål for svindlerne, ifølge Telias svindelrapport. I år venter teleselskapet mer personrettet svindel.
«Sammenlignet med de andre nordiske landene er antall svindelforsøk rettet mot norske mobilkunder fortsatt veldig høyt, med 60 prosent av alle forsøk mot Norge», skriver Telia i svindelrapporten for 2024.
Sverige er på andreplass med 25 prosent, viser Telias oversikt. Den viser også at teleselskapet stanset 98,9 millioner svindelanrop, en dobling fra året før. Pakistan, Tunisia og Maldivene er de landene det ringes mest fra.
Øivind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge, anslår at SMS-svindel fortsetter med uforminsket styrke i år også.
– Vi forventer også en økning i det vi har sett tendenser til gjennom 2024, nemlig at ditt navn blir misbrukt til å opprette abonnement og utføre svindel med nummeret. Dette kan i verste fall lede til at du blir mistenkt i svindelforsøk mot andre, sier han.
Han tror også svindlere i større grad kommer til å bruke kunstig intelligens for bli stadig mer troverdige i sine svindelmetoder.
Anonym gruppe vil avduke bredbåndsløsning i Haugesund
En gruppe som ikke vil fortelle hvem de er, lover å avduke et konsept for åpne bredbåndsnett under konferansen Telecom World i Haugesund i april.
Digi har omtalt det foreløpig hemmelige konseptet tidligere. Der kan du lese at Nkom går god for at det er kjente, seriøse aktører bak. Nå sier de anonyme i en epost at de er inne i en testfase som har levert svært positive resultater. Løsningen lover å gi sluttkunder reell valgfrihet og konkurransedyktige priser, samtidig som den åpner for nye inntektsmuligheter for både tjenesteleverandører og netteiere.
Ut fra den sparsomme informasjonen som er offentliggjort, ser vi at TV-leverandører skal kunne utvide sitt tjenestetilbud til bredbåndsmarkedet, og at mobiloperatører kan dra nytte av sin kundebase for å bli bredbåndstilbydere. Nye aktører skal kunne utfordre de etablerte på like vilkår.