Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Abonner
Ledige stillingerNyhetsbrevNyhetsstudioTips oss
Nyheter
TelekomSikkerhetDigitalisering og offentlig ITIT-BransjenKunstig intelligensJuss og samfunn
Meninger
DebattKommentar
Tjenester
TUDigieBladTekjobbKonferanser
Info og kontakt
Om ossBedriftsabonnementAnnonseinfoTa kontaktKundeserviceDebatt retningslinjer
Tips oss
Abonner
Min konto
Nyhetsbrev
Kundeservice
08:46:36Nyhetsstudio
SisteMest lest
24. mars 2025, 06:59Redaksjonen

Trenger Forsvaret egne datasentre?

Datasentre finnes det allerede mange av i Norge, og hos våre allierte. Hvorfor trenger Forsvaret egne datasentre når det er en mengde private og offentlige aktører som også trenger datasenter? Å eie og drifte alt dette i en væpnet konflikt vil være enormt ressurskrevende for Forsvaret, skriver utviklingsoffiser Øyvind Jøsok i Cyberforsvaret på nettstedet Strategem.

Vi opprettholder i dag en nasjonal felles IKT infrastruktur for Forsvaret som ifølge nasjonalt CIS-konsept består av Forsvarets kommunikasjonsinfrastruktur (FKI) og sammensatte CIS-kapabiliteter. FKI består av kjernenett, aksessnett og forsvarets radionett. Disse nettverkene benytter fiberkabler, radiolinje, satellittkommunikasjon og internett som bærere. Cyberforsvaret drifter hele verdikjeden fra datasenteret, fiber, fjelltopper med radiolinje og radioer til pc og printer på kontoret. Spørsmålet er om dette konseptet er levedyktig lenger.

Trenger vi Cyberforsvaret med militært ansatte for å drifte IKT på Forsvarets baser? Trenger Forsvaret en egen kommunikasjonsinfrastruktur i Norge? Og trenger vi egne datasenter? Dette er viktige spørsmål å stille både på grunn av drivere som teknologisk utvikling og geopolitiske endringer, men like viktig fordi vi allerede nå vet at det kommer til å bli knapt med penger for å realisere ambisjonene i langtidsplanen.

07:40Redaksjonen

Røkke øker investeringen i undervanns-wifi

Det italienske vekstselskapet Wsense har datterselskap i Bergen og en investor i Norge. De har nylig avsluttet en emisjon på 85 millioner kroner. Selskapet utvikler teknologi for trådløs kommunikasjon under vann, for det de kaller «internet of underwater things» (IOUT), skriver Shifter, som siterer en pressemelding.

Flere av investorene fra en runde i 2023 er også med nå, blant annet Røkke og Akers ventureselskap Runway FBU, CDP Venture Capital SGR, Swen’s Blue Ocean og Axon Partners Group. Wsense har også fått 12 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet. (hf)

07:32Redaksjonen

Eidsiva Digital fikk 494 millioner kroner fra eierne

Selskapet som til 24. mars i år het Eidsiva bredbånd, nå Eidsiva Digital, leverte et driftsresultat etter første kvartal på 40 millioner kroner, opp fra 34 millioner kroner i samme kvartal i 2023. I dette tallet er også resultater fra Eidsiva Fiberinvest inkludert. Økningen skyldes ifølge en pressemelding: «skalering og økt inntekt per kunde». Den omtaler også kundevekst, men uten å tallfeste veksten.

I rapporten for Q1 ser vi også at Eidsiva Digital er tilført 494 millioner kroner fra eierne. Heller ikke her står det noe konkret om veksten i antallet bredbåndskunder.

Eidsiva-konsernet leverte et underliggende driftsresultat på 1167 millioner kroner i første kvartal 2025, en økning på 80 millioner fra samme kvartal i 2024. Samlede driftsinntekter i Q1 er på 3412 millioner kroner (3028 millioner kroner). Konsernets resultat etter skatt for første kvartal 2025 ble 1267 millioner kroner (1019 millioner kroner).

07:08NTB

Pakistan hevder regjeringskonto på X ble hacket

Natt til fredag la Pakistans næringsdepartement ut en tweet der de ba om lån fra verdenssamfunnet på grunn av konflikten med India. Nå sier de at de ble hacket.

Meldingen på X handlet om at Pakistan trengte lån fra landets internasjonale partnere på grunn av den spente situasjonen med India.

– Vi jobber med å få deaktivert kontoen, sier næringsdepartementet nå til nyhetsbyrået Reuters.

Det er ikke kjent hvem som har lurt til seg tilgang til X-kontoen

Reuters trakk en sak om tweeten da det ble kjent at den var falsk.

07:04Redaksjonen

Kommune-anbud: Vil ha elektronisk system for gravemeldinger

Fauske kommune har hatt ute på anbud en anskaffelse av et elektronisk system som skal håndtere gravemeldinger, gravesøknader, arbeidsmeldinger og håndtering av utleie av kommunens areal. Tjenesten skal gi kommunens kunder mulighet til å gjøre sine bestillinger digitalt på en enkel og effektiv måte.

Kommunen skriver i en kunngjøring at det bare er gjennom en avtale med Geomatikk AS at Fauske kommunes kunder får tilgang til kart og påvisning med beskrevne netteiere. Kontrakten de vil inngå med Geomatikk vil ha en varighet på ett år som kan utvides til fire. Prisen på anskaffelsen er stipulert il 1,2 millioner kroner.

06:55Redaksjonen

Strand Consult: USA-lov vil avslutte Big Techs gratisreise på bredbånd

Eksplosiv vekst i internett-trafikk gir stor belastning på bredbåndsleverandører globalt. Det er vanskelig å få tilbakebetalt investeringer i nettverk. I USA ønsker den politiske ledelsen å øke investeringene i bredbånd, samtidig som prisene holdes lave. Men Big Tech (Google, Meta, Amazon, Microsoft, Apple, Tiktok og Netflix) tjener på økende nettverkskapasitet uten å bidra til å dekke kostnadene de skaper.

«Lowering Broadband Costs for Consumers Act of 2025» foreslår foreslår endringer i et fond for universelle tjenester på ni milliarder dollar. Det foreslås her at universelle tjenester også skal inkludere bredbånd- og tilbydere i randsoner i nettene. Dette inkluderer Big Tech.

I dag omsetter Big Tech-selskaper rundt 200 milliarder dollar årlig fra regioner som er finansiert av universelle tjenester, uten å bidra til programmet på ni milliarder dollar, ifølge Strand Consult.

I går, 15:48NTB

Bill Gates vil gi bort 200 milliarder dollar de neste 20 årene

Stiftelsen til Microsoft-gründer Bill Gates planlegger å bruke over 200 milliarder dollar over de neste 20 årene, før den legges ned i 2045.

Tidligere var planen at Gates Foundation skulle holde på i 20 år etter Bill Gates' død, men nå fremskyndes altså oppløsningen av stiftelsen.

200 milliarder dollar, som i dag tilsvarer rundt 2200 milliarder kroner, utgjør 99 prosent av formuen til Gates.

Pengene skal blant annet gå til globalt helsearbeid og utdanning i USA.

Fremskyndingen kommer som følge av at stiftelsen ser mulighetene som ligger i kunstig intelligens for at mennesker skal få det bedre, samtidig som flere land reduserer bevilgningene til bistand.

I går, 09:16NTB

WP: USA presser land til å godkjenne Musks Starlink

I forhandlingene om handelsavtaler legger USA press på andre land for å få dem til å godkjenne Elon Musks satellittnettverk Starlink, ifølge Washington Post.

Under to uker etter at president Donald Trump kunngjorde 50 prosent toll på Lesotho, holdt landets kommunikasjonsmyndighet et møte med representanter for Starlink.

Musks selskap ble da tildelt landets første lisens for satellittbaserte internettjenester, skriver Washington Post.

Intern kommunikasjon som avisen har fått tilgang til fra USAs utenriksdepartementet og amerikanske ambassader, viser hvordan det legges press på flere land for å få dem til å anerkjenne amerikanske satellittselskaper, særlig Starlink, selv om dette ikke eksplisitt er nevnt som et krav.

I forbindelse med slike forhandlinger har Starlink inngått avtaler med flere land, blant annet India, Somalia, Kongo, Bangladesh, Pakistan og Vietnam.

USAs utenriksdepartement understreker i en uttalelse at konkurransen med kinesiske selskaper er viktig og at «enhver patriotisk amerikaner bør ønske at et amerikansk selskap lykkes globalt».

Starlink er et prosjekt i regi av det amerikanske romfartsselskapet Space X, der mangemilliardær og Trumps rådgiver Elon Musk er største aksjonær.

I går, 07:56Redaksjonen

Onecall til topps innen kundetilfredshet

Telia-eide Onecall vinner i år som i fjor bransjekategorien «mobilabonnement» i Norsk Kundebarometer, og havner på en svært sterk femteplass totalt sett. Telia mobil klatrer til pallplass på bransjelisten, ifølge en pressemelding fra Telia.

– Hos Onecall skal du kunne bruke mobilen som du vil, uten å betale mer enn du må. Det har vært vår filosofi i over 20 år, og det at vi nå har vunnet denne prisen syv av de siste åtte årene viser at vi lykkes. Vi er utrolig glade i kundene våre, og blir selvsagt henrykt når følelsen er gjensidig! Vi jobber alltid for å gjøre ting billigst mulig, men må innrømme at det ble en ekstra salami på brødskiva i dag, sier Jonatan Asplin, leder for Onecall og Mycall.

– I tillegg vil vi nok en gang si tusen takk for tilliten. Vi har jo verdens beste kunder, så derfor varmer det utrolig godt å få disse tilbakemeldingene fra dem!

I går, 07:53Redaksjonen

Fiber-seier i Porsanger

Infranord Fiber åpner for bestillinger etter at de vant anbudet i Porsanger. Selskapet skal bygge ut bredbånd med høy hastighet i området Holmfjord-Mårnes-Ytre Leirpollen. Prosjektet omfatter strekking av fiber fra Børselvnes til Ytre Leirpollen, skriver Radio Nordkapp.

Infranord Fiber har totalansvar for prosjektering, bygging, eierskap og drift av nettverket. – Tilgang til raskt og stabilt internett er en forutsetning for bosetting, bolyst og næringsutvikling i distriktene. Vi er stolte av å bidra til digital utvikling i Porsanger, sier Håkon André Opgård, teknisk leder i Infranord Fiber.

I går, 07:48Redaksjonen

– Unødvendig med gigabit-ytelse

Nextgentel lanserte under Telecom World-konferansen en ny kunde-app som viser hvor mye kapasitet og hastighet hver enkelt faktisk bruker på bredbåndet sitt. Målet er å hjelpe kundene med å velge riktig abonnement og avdekke det selskapet omtaler som «hastighetsbløffen» i bredbåndsmarkedet, skriver Telecom Revy.

– Vi selger altfor mye kapasitet og hastighet i forhold til det kunden faktisk trenger, sa Trond Bjorøy Larsen, administrerende direktør i NextGenTel, fra scenen.

Larsen argumenterer med at gigabit-ytelse slett ikke er nødvendig for den store majoriteten av norske bredbåndsbrukere. Han gikk så langt som å vise til salget av stadig raskere bredbånd som «hastighetsbløffen».

Ansvarlig redaktør:
Kristina Fritsvold Nilsen
Nyhetsredaktør:
Tor M. Nondal
All journalistikk er basert på Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten
Bruk av kunstig intelligens i TU Media
Tips redaksjonen:
tips@digi.no
Annonsere:
Informasjon og priser
Abonnere:
Digi Ekstra
Kontakt oss:
Kontaktinformasjon
RSS:
RSS-feed forside
Nyhetsbrev:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Besøksadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Grensen 3, 0159 Oslo
Postadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Fakturaadresse:
Teknisk Ukeblad Media AS
Postboks 380 Sentrum, 0102 Oslo
Org.nr. 919 646 683
Telefon:
23 19 93 00
© 1996–2025 Teknisk Ukeblad Media AS

Digi.no-redaksjonen:

Journalist:
Heidi Sævold
Direkte telefon: +47 404 90 006
Journalist:
Marianne Gjessing
Direkte telefon: +47 900 66 151
Journalist:
Martin Braathen Røise
Direkte telefon: +47 924 95 943
Journalist:
Marius Jørgenrud
Direkte telefon: +47 908 58 819
Journalist:
Per Helge Seglsten
Direkte telefon: +47 907 99 074
Journalist:
Oskar Hope-Paulsrud
Direkte telefon: +47 902 66 958