Testdata-revolusjon: – Det som tok dager, kan nå gjøres med få klikk
Jobben med å hente ut data fra Test-Norge var både manuell og tidkrevende. Så fikk Skatteetaten en genial idé.

Offentlige aktører, som Skatteetaten, er ansvarlige for løsninger som berører svært mange. Det er derfor essensielt at alt som rulles ut blir testet skikkelig og fungerer trygt og godt.
Både Skatteetaten og andre har behov for syntetiske testdata, altså data som skal etterligne ekte personer eller virksomheter, men som er syntetisk generert og som ikke bruker reelle personopplysninger.
For fem år siden ble det lansert et verktøy som skal gjøre akkurat dette mulig på en sikker og brukervennlig måte. Det heter Tenor testdatasøk, og det lar brukerne få enkel tilgang til Test-Norge, som igjen er et slags virtuelt landskap som etterligner virkeligheten.
Fra manuelle prosesser til få klikk
Tenor sørger for at utviklere og testere kan hente ut testdata umiddelbart, samtidig som GDPR og personvern etterleves.
En som kjenner Tenor veldig godt er Linda Granstad, som jobber som testmiljøkoordinator i Skatteetaten.
– Når vi tester løsningene våre er det bare syntetiske data som gjelder. Så poenget er å kunne dele syntetiske data med hverandre i en søkeløsning.
– Tidligere hadde man mye mer manuelle prosesser. Man sendte eposter til hverandre, hentet ut data «for hånd». Det var mye mer tidkrevende. Så det kom et initiativ om å utvikle en mer brukervennlig og effektiv løsning, slik at det som tidligere tok dager, kan nå gjøres med få klikk, forklarer hun.
Skatteetaten tok initiativet

Linda forteller at ideen om å utvikle Tenor kom fra Tverretatlig testsamarbeid.
Flere etater startet samarbeidet om testdata i 2016, og etablerte visjonen om Test-Norge med syntetiske testdata på tvers. Skatteetaten har siden oppstarten vært pådriver for samarbeidet.
– Etatene så behovet for en enkel måte å gi tilgang til testdataene fra Test-Norge på, og ble inspirert av søkeløsningen til Norsk Helsenett. Med tolv samarbeidende etater og midler fra medfinansieringsordningen etablerte vi et prosjekt for å realisere Tenor testdatasøk.
Tenor ble lansert i april 2020. Det betyr at utrullingen av løsningen skjedde i hovedsak fra hjemmekontor.
– Det sier egentlig litt om det dyktige miljøet hos Skatteetaten. Vi fikk til å lansere hele prosjektet under pandemien, hjemmefra, og alt har gått smertefritt. Det har vært en solskinnshistorie hele veien. Vi søkte om midler i mars 2019, og lanserte i april 2020, uten å gå over budsjett. Vi har klart alle de målene vi har satt oss underveis, sier Linda Granstad.
– Det var også veldig hyggelig at Tenor testdatasøk og Test-Norge i 2021 ble tildelt Datatilsynets pris for innebygd personvern. Det satte vi stor pris på.
En løsning for både privat og offentlig sektor
Skatteetaten fikk ansvaret for å forvalte og videreutvikle Tenor. Da Tenor ble lansert var den første kilden syntetisk Folkeregister (Skatteetaten).
– Deretter har vi i tett samarbeid med etatene jobbet for å få inn flere kilder med syntetiske data. Nå kan du også søke på virksomheter fra enhetsregisteret (Brønnøysundregistrene), skattedata (Skatteetaten), kjøretøyregisteret (Statens vegvesen), kontakt- og reservasjonsregisteret (Digitaliseringsdirektoratet) og Aa-registeret (NAV). Og målet er hele tiden å få inn flere aktører, ikke bare innen det offentlige.
Samtidig videreutvikles Tenor kontinuerlig. For eksempel er Linda selv veldig opptatt av brukeropplevelsen og grensesnittet. Det skal se profesjonelt ut og brukeropplevelsen skal være god.

– Ved å bruke søkeløsningen, enten via brukergrensesnittet eller API’et, kommer man raskt i gang med testen. Dette er nyttig dersom du skal teste uthenting av data fra Skatteetatens delingstjenester, teste løsninger som skal hente data fra Folkeregisteret, kjøretøyregisteret eller andre av kildene som finnes i Tenor, sier Linda.
Hun nevner også at alle de involverte aktørene er veldig interessert i å bidra så godt som mulig. Det er nå til sammen 18 virksomheter som samarbeider videre om syntetiske data. Test-Norge samarbeidet har månedlige møter, erfaringsutvekslinger og arrangerer seminarer.
Et arbeidsmiljø som satser på kompetanse
Linda er klar på at den smertefrie utviklingen og utrullingen av Tenor, og videreutvikling av plattformen, hadde ikke skjedd uten det dyktige IT-miljøet hos etaten.
– Alt dette henger sammen med innovasjonen i Skatteetaten. Vi er gode på å oppsøke nye verktøy eller utvikle dem selv.
Et såpass godt miljø, som gir de ansatte muligheter til å utvikle seg og vokse, fører også til at de ikke tar med seg kompetansen et annet sted.
– Vi pleier å si at du trenger aldri å gjøre noe annet enn å jobbe i Skatteetaten! Det er fordi det alltid er masse muligheter. Du blir aldri ferdig utlært. Blir man litt lei av det man jobber med, kan man gjøre noe annet, uten å søke en annen jobb.
– Jeg har selv nylig vært på GDPR-kurs, for eksempel, sammen med juridisk avdeling. Personvern er tross alt ekstremt viktig for oss.
Setter pris på hverandre
Ikke minst påpeker hun verdien av en god arbeidshverdag, som mulighetene for trening i arbeidstiden og mange sosiale aktiviteter.
– Vi er også veldig flinke til å feire hverandre. Nylig feiret vi femårs-jubileet for Tenor, der vi også fikk besøk av digitaliseringsminister Karianne Oldernes Tung. Det ble på mange måter den feiringen vi aldri fikk under korona.
Linda Granstad har selvfølgelig også blikket rettet mot fremtiden, og nevner blant annet nettsky som et område med veldig mye kompetanseøkning.
– Vi håndterer helt enorme mengder data og vi beveger oss mer og mer mot sky. Det stiller helt nye spørsmål og krav til det meste. Vi må henge med på utviklingen, utfordre oss selv og være forberedt på det som kommer. Det er det som gjør jobben i Skatteetaten så spennende, avslutter hun.