Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Hvor lenge lever en jobb-PC før den må skrotes?

Øivind Staveli, Client Solution Technologist i Dell, mener at det er viktig å tenke mer bærekraft når man bestiller utstyr.
Øivind Staveli, Client Solution Technologist i Dell, mener at det er viktig å tenke mer bærekraft når man bestiller utstyr. Foto: Dell
Del

Bærekraftig teknologi skal lønne seg. Med prosjektet Concept Luna jobber Dell med å sikre at fremtidens arbeidsplasser får en grønnere og mer kostnadseffektiv utstyrspark.

Mange virksomheter bruker mye penger på nytt IT-utstyr med kort levetid. Ifølge Dell Technologies kastes det globalt mer enn 57 millioner tonn elektronisk utstyr årlig. Det gir et enormt ressurstap for miljøet, og er ikke lønnsomt for virksomhetene.

– Jeg skulle ønske norske ledere tenkte mer på bærekraft når de bestiller nytt datautstyr. Mange er bundet av lave budsjetter, særlig nå som det er dyrtid, og ønsker å kjøpe mest mulig datakraft for pengene. Heldigvis ser jeg at den unge generasjonen er flinkere. De er opptatt av gjenbruk og miljø, sier Øivind Staveli, Client Solution Technologist i Dell.

Concept Luna-PCen.
Concept Luna-PCen.

I 2021 så Concept Luna dagens lys for første gang. Dette er et prosjekt der Dell tester ut bærekraftig teknologi og materialer som kan resirkuleres eller gjenbrukes. I dag består prosjektet av en bærbar PC helt uten skruer og kabler. Det eneste du trenger for å åpne datamaskinen er en liten pinne. Alle komponentene kan løftes ut og fjernes på få sekunder, noe som vil forenkle utskiftning av defekte deler. Til sammenligning har en tradisjonell bærbar PC opptil 400 skruer.

Jobber etter Lego-prinsippet

– Vi setter sammen komponenter med tanke på resirkulering. I arbeidet med Concept Luna fant vi en rekke smartere måter å bygge en bærbar PC på. Dette tar vi med oss videre når vi skal bygge nye modeller for salg. I framtiden er det viktig at disse lett kan repareres, og om vi kunne realisert alle design-ideene fra Concept Luna, kunne vi redusert karbonavtrykket på PC-produksjonen med 50 prosent, forteller Staveli.

Gi dine ansatte arbeidsplassen de fortjener »

Forlenget levetid og gjenbrukbare deler kan spare virksomheten for store investeringskostnader når du skal kjøpe nytt utstyr til ansatte. Dell har derfor kastet seg over en av de største utfordringene elektronikkbransjen har; å lage PC-er som kan leve lengre.   

– De fleste skifter ut sine bærbare arbeidsverktøy etter tre år. Vi mener vi kan forlenge levetiden til fem år ved å gjøre det mulig å bytte komponenter som batteri eller utvidet minne. Akkurat nå har hele bransjen en utfordring med batterimangel, på grunn av elbilutviklingen. Da er det ekstra viktig at batterier resirkuleres og gjenbrukes, sier Staveli.

Vis mer

Bærekraft i alle valg

Øivind Staveli, Dell.
Øivind Staveli, Dell.

Dell har allerede lansert flere produkter der innsikten de har fått fra Concept Luna er tatt i bruk. Blant annet har de utviklet et kraftig tastatur og en skjerm helt uten lim og skruer, der alle delene lett kan byttes ut. I tillegg er de først i bransjen til å bruke resirkulert aluminium. Dell ser også på muligheter for å lage enda mer miljøvennlige pappesker og bruker allerede minimalt med plast i emballasjen. Plast skal fases helt ut innen 2030.

– Vi har utviklet en emballasjetype hvor vi pakker opptil åtte PC-er om gangen. Det er en enkel ting som krever litt logistikk, men som sparer utrolig mye avfall og frakt. I tillegg har vi utvikler to serier med PC-ryggsekker laget av resirkulert plast. Vi ser på hele reisen en PC gjør fra fabrikk til arbeidsplass og forsøker å gjøre forbedringer, forteller Staveli. 

Vil ha felles bærekraftstandard

Vi mener vi kan forlenge levetiden på en PC til fem år, ved å gjøre det mulig å bytte komponenter som batteri eller utvidet minne.

Øivind Staveli, Dell

Norske virksomheter er ledende på å ta i bruk ny teknologi. Det skyldes god kjøpekraft og en solid oljefyrt norsk økonomi. I Europa og resten av verden bruker de elektronikk mye lengre.  For noen år siden fantes ikke tittelen “bærekraftansvarlig” i norske bedrifter, men nå har bærekraft kommet høyere på agendaen. Likevel finnes det ingen felles standard for å måle fotavtrykket blant elektronikkprodusentene.

– Jeg etterlyser en felles standard fra EU. Det er i dag umulig for virksomheter å sammenligne og finne ut hva som er det mest bærekraftige produktet. Det grønne skiftet fordrer en holdningsendring og annerledes tankegang blant norske ledere. For grønnere PC-er trenger ikke være dyrere, du må bare tenke annerledes. Gevinsten er at det lønner seg på sikt, for bedriften og for miljøet, avslutter Staveli.

Les vår guide om den gode, digitale arbeidsplassen »

 
 

Les flere artikler fra Atea