Kobler KI på verdens største maritime database

– Vi sitter jo på verdens største skipstekniske database, svarer prosjektleder Magnus Høiberget på spørsmålet om hva som gjør jobben i DNV interessant.
Han kom inn i kontrollsystem-seksjonen i forretningsområdet Maritime i starten på nyåret i 2023. Der sertifiserer og klassifiserer ingeniørene avanserte kontroll- og automasjonssystemer for skip og offshoreinstallasjoner.
Med en 160 år lang historie og virksomhet i over 100 land, sitter DNV på en gullgruve av data som i mange tilfeller kan være både verdifulle og livreddende.
Datadrevet assistanse løfter kvaliteten

Hundretusener av sensormålinger, tegninger og klassifikasjonsrapporter mates nå inn i maskinlæringsmodeller som flagger uvanlige mønstre tidlig i prosessen – lenge før et menneske ville ha oppdaget dem.
I Approval Assistance, pilotprosjektet Magnus Høiberget leder, får saksbehandleren et «dashbord» som fremhever de mest kritiske dokumentene og varsler mulige avvik som bør undersøkes nærmere.
– Datadrevet innsikt gir ingeniørene bedre forutsetninger for å bruke spisskompetansen sin og løse problemer mer effektivt og med enda høyere grad av faglig kvalitet, sier Høiberget.
Den samme datadrevne tilnærmingen danner også ryggraden i DNVs innovasjonstjeneste, som gir teknikere og ideene deres drahjelp ut i markedet.
Innovasjon i praksis
For å gjøre gode ideer markedsklare leder Nora Grue en støttetjeneste i DNVs innovasjonsøkosystem. Målet med tjenesten er å tilgjengeliggjøre ekspertise innen forskjellige fagfelt til innovasjonsteam.

– Mange team består av én–to teknikere med sterke ideer innenfor sine fagfelt, men de har gjerne begrenset erfaring med for eksempel prisstrategi eller UX, som også må til for å utvikle gode produkter og tjenester. Derfor kan de gjennom tjenesten booke sparringsmøter med eksperter innen alt fra juss til design, forklarer hun.
DNVs innovasjonsrammeverk, som ble etablert i 2019 og nylig oppdatert, gir innovasjonsteamene en felles prosess for å gå fra idé til marked. Målet er å teste både den tekniske og kommersielle levedyktigheten tidlig, slik at risikoen ved nye satsinger reduseres trinn for trinn.

Høiberget forteller at Approval Assistance ble bygget etter denne metodikken, med gradvise eksperimenter som dokumenterte behov, brukeropplevelse og betalingsvilje før utviklingen skjøt fart.
– Jeg la frem forslaget fire måneder etter at jeg begynte. Ledelsen sa: «Gjør det!» – og så var vi i gang, minnes han.
Teknologi som bygger tillit
Å forvalte så mye kritisk data krever nye kontrollmekanismer. Høiberget understreker at streng datadisiplin er avgjørende når man forvalter sensitiv informasjon på vegne av kunder.
– Dokumentasjonen tilhører kundene våre. Derfor må vi hente ut innsikt uten å avsløre forretningskritiske detaljer. En lekkasje ville vært katastrofe, påpeker han.
Løsningen er modeller som anonymiserer og aggregerer data før analysen starter, slik at DNV kan dele læring på tvers av prosjekter uten å kompromittere konfidensialiteten.
– Vi kan ikke lansere en funksjon bare fordi den er kul; alt må gjennom cyber-, eksport- og etikkontroller, sier Høiberget.

Parallelt utforsker Grue og kollegene AI Red Teaming as a Service og flere andre mulige løsninger innenfor kvalitetssikring av KI.
– Kundene våre vil vite at modellen deres gir riktige og pålitelige svar, også etter at den er i drift. Her er vår jobb å kontrollere at modellen fungerer som den skal innenfor satte rammer og finne eventuelle svakheter, sier hun.
Fremtidens utslippsfrie skipsfart
Neste milepæl er å koble datadrevet klassifisering med nye, lavutslippsdrivstoff som batteri, hydrogen og ammoniakk.

– Når vi kombinerer robuste datamodeller med felttesting av alternative energikilder, får rederiene gode beslutningsgrunnlag for investeringer fremover, sier Høiberget.
Grue legger til at KI også vil spille en nøkkelrolle i prediktivt vedlikehold og energieffektiv seilas.
– Første steg er automatisert dokumentkontroll, deretter kommer integrerte systemer som både reduserer utslipp og øker sikkerheten, sier hun.
Hun mener KI snart vil bli like selvfølgelig som internett.
– Spørsmålet er ikke om, men hvordan vi bruker den på en ansvarlig måte, sier hun.
Mer enn en arbeidsplass
På hovedkontoret på Høvik jobber omkring 1800 ansatte, og mange veksler mellom møterom og treningsrom i løpet av dagen. Det finnes allerede over 70 bedriftslag å velge blant, men det er også åpning for nye initiativ.
– Da jeg så at padel ikke sto på listen, samlet vi en liten gjeng og startet et eget lag. DNV gjorde det enkelt å skaffe baner og bli en del av det offisielle tilbudet, forteller Høiberget.

Kontorene ligger i en grønn park som skråner ned mot fjorden; mange tar et morgenbad, låner kajakk i lunsjen eller jogger via skulpturparken på Henie Onstad Kunstsenter.
Både Grue og Høiberget er enige om at DNV er et godt og trygt sted å ta neste steg i karrieren: Seks ukers ferie, fleksitid og en buddyordning gir myk landing for nyansatte.
CONNECT-nettverket kombinerer faglige foredrag med after-work-arrangementer.
– Det gjør det lett å finne mentorer på tvers av fag, sier Grue.
Og via Knowledge Booster-ordningen til DNV kan ansatte jobbe tre måneder ved et annet DNV-kontor i utlandet for å utveksle kompetanse:
– Det er litt som Erasmus for voksne – du kommer hjem med nye perspektiver og venner for livet, avslutter Grue.