NEDBEMANNING

For fem dager siden ble salget gjennomført. Nå går det mot brutale kutt i Oslo

Nær en tredjedel av de ansatte ved Operas hovedkvarter i Nydalen mister jobbene sine.
Nær en tredjedel av de ansatte ved Operas hovedkvarter i Nydalen mister jobbene sine. Bilde: Marius Jørgenrud
9. nov. 2016 - 11:04 | Endret 9. nov. 2016 - 10:34

Fredag i forrige uke sendte Opera Software ut en børsmelding om at salget av forbrukerdelen for 575 millioner dollar er endelig gjennomført.

Det norske teknologiselskapet blir i praksis splittet opp i to. Få dager senere er det klart at mange ansatte skyves ut i kulda.

Cirka 85 medarbeidere, hvorav omtrent 50 personer ved hovedkvarteret i Nydalen i Oslo har fått beskjed om at jobbene deres forsvinner.

De ansatte fikk den triste beskjeden i går, kan digi.no nå avsløre.

Kuttene skjer i nettleserselskapet, Opera AS, altså delen som har fått kinesiske eiere.

Opera ASA forblir derimot notert på Oslo børs under ledelse av konsernsjef Lars Boilesen. Dette er den resterende virksomheten som ikke ble solgt og som i hovedsak består av annonsevirksomheten (Opera Mediaworks), apper og spill, Opera TV, Skyfire og SurfEasy.

Dette er en tung tid for Opera-ansatte og særlig i Oslo

Les også: Stykkes opp - kineserne overtar nettleseren, navn og varemerke

Sluttpakker

– Det som skjer er at vi har to store B2B-inntektskilder, nettleseravtaler med teleoperatørene og lisensiering av teknologi, som har vært fallende over tid. I dag er Opera et 100 prosent konsumerselskap hvor inntektene kommer direkte fra sluttbruker.

– Nedbemanningen vi gjør nå er en konsekvens av at vi må tilpasse kostnadene, sier kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl i Opera AS til digi.no.

Arkivfoto av Karin Greve-Isdahl i Opera AS. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Arkivfoto av Karin Greve-Isdahl i Opera AS. Bilde: Harald Brombach

Hun forteller at det er et mål å unngå tvungne oppsigelser.

Dette gjøres ved å tilby sluttpakker til de berørte, men hun kan ikke svare på om de kommer i mål med frivillighet.

Tilbudet gikk ut til de ansatte i går. – Målet er helt klart å unngå oppsigelser.

Bakgrunn: Hodeflukten i Opera har pågått lenge

En tung tid for Opera-ansatte

Hardest går det utover Oslo-avdelingen, men også utviklerkontorene i Polen får merke kuttene. I tillegg til enkelte globale stillinger.

– Vi reduserer kostnadene for å skaffe rom til å investere i teknologi, ikke minst til distribusjon av Operas produkter. Vi håper at merkevaren og kompetansen kommer styrket ut av prosessen. Men det er klart at dette er en tung tid for Opera-ansatte og særlig i Oslo, sier Greve-Isdahl.

Hun har ellers lite å si om hvilke signaler de nye kinesiske eierne har kommet med, enten det måtte være forventninger eller krav eller fremtidige planer.

Den kinesiske mangemilliardæren Zhou Yahui, en sentral del av konsortiet som har kjøpt opp den norske nettleseren, varslet lenge før oppkjøpet var klart om oppsiktsvekkende planer om å kutte dypt i staben. Det var mens den opprinnelige planen om å kjøpe hele Opera Software fremdeles lå på bordet, og ikke deler av virksomheten slik fasiten ble til slutt.

– Skjer uavhengig av oppkjøpet

Kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl hevder nå at nedbemanningen de kunngjorde internt på tirsdag ville ha skjedd uavhengig av oppkjøpet.

– Det jeg kan si er at nedbemanningen nå skjer uavhengig av oppkjøpet. Det skjer faktisk som en konsekvens av fallende B2B-omsetning over tid, sier hun.

Det kinesisk-eide Opera AS vil ifølge henne ha i underkant av 400 ansatte etter at de nevnte kuttene er gjennomført.

Leste du denne? Medgründer Jon von Tetzchner: – Operas skjebne er trist

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.