HELSE-IT

Raser etter at teknologidirektør får ny jobb i Norsk Helsenett etter outsourcing-skandale

– Vi har ikke tillit til Thomas Bagley.

Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål. Illustrasjonsfoto.
Oslo universitetssykehus avdeling Ullevål. Illustrasjonsfoto. Bilde: NTB scanpix
19. mai 2017 - 14:49

Bagley har fått jobb som viseadministrerende direktør i Norsk Helsenett. Stillingen er nyopprettet. Det skriver NRK.

– Vi kan vanskelig se at Bagley er rett mann til å bygge opp igjen tilliten til at pasientdata lagres og deles på en trygg måte, sier president Trond Markussen i NITO til NRK.

Tilgang til 2,8 millioner pasientjournaler

Thomas Bagley trakk seg fra både sin stilling som teknologidirektør i Helse Sør-Øst og styreleder i Sykehuspartner.

Det skjedde etter at det ble kjent at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til 2,8 millioner pasientjournaler i Helse Sør-Øst. Men topplederen i helseforetaket hadde allerede den nye jobben i Norsk Helsenett i baklomma før han tok sin hatt og forlot det gigantiske helseforetaket på Østlandet.

Norsk Helsenett har ansvar for nasjonal informasjonssikkerhet mellom Norges sykehus og andre offentlige helseaktører. 

Var styreleder i Sykehuspartner

Bagley fungerte som teknologidirektør i Norges største helseforetak, og hadde siden 2016 fungert som styreleder i datterselskapet Sykehuspartner. 

Selskapet drifter IKT-infrastrukturen og systemene som blir brukt av sykehusene på Østlandet. 

Medarbeidere gikk ut i digi.no allerede i september i fjor og advarte ledelsen i Helse Sør-Øst og Sykehuspartner om at det ikke var mulig å drifte IKT-infrastrukturen uten å få tilgang til SQL-serverne hvor pasientdataene ligger lagret 

Fagforbundet frykter for tilliten til helse-Norge

Bagley har flere ganger i intervjuer med NRK benektet at utenlandske medarbeidere har hatt tilgang til sensitiv persondata. 

Fagforbundet er heller ikke fornøyd med nyansettelsen av Bagley i Norsk Helsenett. 

– Vi har ikke tillit til Thomas Bagley fordi han gjentatte ganger har tilbakevist våre påstander om at sikkerheten for pasientdata ikke var tilstrekkelig ivaretatt da Helse Sør-Øst konkurranseutsatte IKT-infrastrukturen, sier nestleder Sissel Skoghaug til NRK. 

Hun mener det går på tilliten løs når Norsk Helsenett ansetter en mann som har gått i bresjen for å tjensteutsette en kritisk bit av norsk infrastruktur. Hun mener hele det norske helsevesenet er avhengig av at brukerne har tillit til hva som skjer i alle ledd. 

Informert allerede 5. april

– Thomas Bagley, mener vi, har et stort ansvar for vedvarende feilinformasjon om tilgang til sensitive pasientdata i Helse Sør-Øst, sier Skoghaug til NRK. 

Den tidligere teknologidirektøren og styrelederen skal allerede 5. april ha blitt informert om den uautoriserte tilgangen i et styremøte. 

Ifølge NRK visste hverken helseministeren eller administrerende direktør Lofthus i Helse-Sør-Øst at de utenlandske IT-arbeiderne hadde så omfattende tilgang før 27. april. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Har tiltro til Bagley

Hvorfor disse opplysningene – som ble kjent i styremøtet 5. april – ikke har kommet frem til helseminister Bent Høie (H) før helt i slutten av april skyldes ifølge NRK at Bagley unnlot å legge alle kortene på bordet da han skulle underrette Høie (H) i forrige uke. 

Norsk Helsenett tar ikke kritikken til etterretning. 

– Vi har gjort en grundig vurdering av Bagleys kvalifikasjoner. Han har omfattende ledererfaring innenfor teknologi og forretningsutvikling, og han har hatt topplederjobber i både offentlig og privat sektor. Han har inngående kjennskap til helsesektoren og IKT-utfordringene som skal løses.

– Vi har respekt for at andre kan se det annerledes, men hans ledererfaring kombinert med hans sterke bakgrunn innen e-helse, teknologi og forretningsutvikling passer svært godt inn, og styrker oss, skriver HR- og kommunikasjonsdirektør Synnøve Farstad til digi.no i en SMS.

Bagley har ikke svart på digi.nos henvendelser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.