10.000 Ericsson-ansatte må trolig gå

Ericsson-aksjen falt kraftig på Stockholms Fondbørs da planene om å si opp ansatte i 1999 ble kjent torsdag. A-aksjen falt med 35 svenske kroner til 210 kroner, mens B-aksjen falt 38,50 til 199 kroner.

Ericssons varsel om lavere inntjening skapte nærmest kaos i det svenske aksjemarkedet som ikke bare sendte Ericsson-aksjene ned, men også trakk med seg andre aksjer innen samme bransje. For Ericsson er Stockholms-børsens største selskap og så store utslag som en så i dag for konsekvenser for mange i det svenske aksjemarkedet.

B-aksjen ble omsatt for over 7 milliarder svenske kroner, A-aksjen for 10,5 mrd. kroner. Den totale aksjeverdien på Ericsson ble redusert med 75 milliarder kroner torsdag ettermiddag.

Konsekvenser i markedet fikk også meldingen om at 10.000 ansatte ventes sagt opp fra selskapet i løpet av neste år.

Analytikermøtet i dag gav en nyhet som verken journalister - som ikke fikk delta - eller fagforbundene hadde fått rede om på forhånd; kostnadene skal reduseres og overskuddet berges ved å si opp ansatte.

Av de 104.000 Ericsson-ansatte verden over arbeider vel 45.000 i Sverige, og de 10.000 ansatte eller litt over 10 prosent av avrbeidsstyrken, skal fordeles over hele konsernet.

Til toppen