100 GB på en skive

Forskere i Taiwan har laget en plastskive som kan lagre 100 GB. Det tilsvarer 20 filmer i DVD-kvalitet, eller 150 CD-er uten komprimering.

100 GB på en plate. Det er resultatet av nylig presentert forskning ved Taiwans nasjonale universitet. Forsker Tsai Din-Ping og hans team har brukt nærfelts optisk teknologi ("near field"), et alternativ til blå laser og andre lagringsteknologier som skal tilby tilsvarende lagerplass på små plastskiver.

Les også:


- Vi brukte teknologien på optiske plater med høy tetthet fordi Taiwan er den største produsenten av optiske disker i verden, sier Din-ping til Taipei Times.

Han mener teknologien vil bli brukt av vanlige forbrukere, som vil ha nytte av å lagre store mengder film og musikk.

Taiwanske forskere begynte å studere nærfeltsoptikk bare to år etter at den lagringsrettede implementasjonen av metoden ble utviklet ved Bell Labs i 1992.

En av deltagerne i prosjektet som har ledet dem til 100 GB-disken, er Taiwanske Ritek Corp, som er verdens største produsent av plastplater.

Forskerne sitter på en rekke patenter i flere verdensdeler, og regner med å lansere platene innen 2004, når digital-TV vil gjøre det nødvendig med heftige lagringsløsninger i heimen. Platene skal kunne spilles på vanlige DVD-spillere, og blir overskrivbare, opplyser forskerne til Taipei Times.

Til toppen