16 kjerner i kommende AMD-prosessorer

Dette blir selskapets serverprosessorer de neste årene.

Innmaten i AMDs «Istanbul» med seks kjerner.
Innmaten i AMDs «Istanbul» med seks kjerner.

Dette blir selskapets serverprosessorer de neste årene.

AMD feiret seksårsdagen for selskapets serverprosessor, Opteron, med å legge fram veikartet for de neste årene. Der ble det lagt fram planer for serverprosessorer med alt fra 6 til 16 kjerner.

Prosessoren med seks kjerner, kjent som «Istanbul», kommer på markedet i servere i løpet av juni i år. AMD har greid å framskynde lanseringen med flere måneder, i forhold til de opprinnelige planene. Denne prosessoren er det første nye produktet som skal produseres hos Globalfoundries, selskapets som har overtatt AMDs brikkeproduksjon.

Istanbul er beregnet for systemer med mellom to og åtte prosessorer. Den skal levere 30 prosent mer ytelse enn forrige generasjon, uten at strømforbruket øker. Heltallsytelsen ventes å øke mest.

I 2010 skal AMD lansere versjon 2.0 av selskapet Direct Connect Architecture (DCA 2.0). Denne skal fra starten av støtte prosessorer med opptil 12 kjerner, bedre virtualiseringsytelse og enda mer finjustert strømstyring.

DCA 2.0 skal støtte fire minnekanaler, dobbelt så mange som i dag, med blant annet minnetypen RDDR-3. Til sammen skal dette gi minnehastigheter som er 3,3 ganger høyere enn dagens.

HyperTransport-båndbredden økes dessuten med 90 prosent, mens cacheminnet i prosessorene vil kunne være mer enn dobbelt så stort.

Til sammen skal dette doble den totale ytelsen, uten at effektbruken endres.

Innmaten i AMDs «Istanbul» med seks kjerner.
Innmaten i AMDs «Istanbul» med seks kjerner.

AMD deler de første DCA 2.0-plattformene inn i to, 4000-serien og 6000-serien, som tidligere har vært kjent under kodenavnene «San Marino» og «Maranello». Hver av seriene skal bestå av ni ulike prosessorvarianter.

AMDs veikart for Opteron i årene 2010 til 2013.
AMDs veikart for Opteron i årene 2010 til 2013.

4000-serien vil i første omgang (2010) bestå av systemer med én eller to C34-sokler og prosessorer med fire eller seks kjerner. Disse prosessorene, som skal lages med 45 nanometers prosessteknologi, kalles foreløpig «Lisbon».

I 2011 vil Lisbon etterfølges av «Valencia», som skal baseres på 32 nanometers prosessteknologi. Den vil ha seks til åtte kjerner.

6000-serien vil fra første kvartal av 2010 leveres med opptil fire prosessorer som i dag har kodenavnet «Magny-Cours». Disse skal ha mellom åtte og tolv kjerner og er tilpasset G34-sokkelen. I 2011 erstattes disse av «Interlagos», som med 32 nanometers prosessteknologi kan utstyres med 12 til 16 kjerner.

Interlagos ventes å gjøre et kraftig sprang i flyttallsytelsen.

    Les også:

I tillegg til presentasjonen av framtidige Opteron-prosessorer, lanserte AMD i går lang rekke prosessorer som gjøres tilgjengelige nå. Dette inkluderer de to første 45 nanometers Opteron-brikkene med maksimalt effektbehov på 40 watt, samt raskere utgaver av blant annet de mest effektkrevende variantene (105 watt), nå klokket til 3,1 GHz. En oversikt over de ulike modellene finnes på denne siden.

Til toppen