280 servere i samme rack

Compaq lanserer sin første tettpakkede server, også i Norge. I én rack er det plass til 280 ProLiant BL 10e - inklusiv strømforsyning, nettkontakt osv.

Fysisk små servere som kan pakkes tett inntil hverandre i en rack svarer til behovene til store organisasjoner og tilbydere. Pioneren på området er det lille selskapet RLX Technologies med et sterkt innslag av tidligere Compaq-medarbeidere.

RLX selger tettpakkede servere rundt Transmeta-prosessoren Crusoe, mens Compaq gjorde det klart i mai i fjor at de ville satse på Intel-prosessorer. For et år siden lå det an til en rettsstrid mellom RLX og Compaq, men striden ble løst i minnelighet i april. Tettpakkede servere - eller tynne servere - monteres på ett kort og monteres loddrett tett inntil hverandre i en spesielt tilpasset hylle. I Compaqs konsept for ProLiant BL 10e - BL står for "blade line" - har hver hylle standard rackbredde, og en høyde på 3 U. Det er plass til 20 servere på hver hylle. Det gir til sammen 280 servere i en rack på 42 U.


Serverne har en avledet Pentium III M (for "mobil") prosessor i 700 MHz, en 30 GB disk som nøyer seg med 4200 omdreininger i minuttet - det skal spares strøm - to integrerte nettkort, 512 til 1024 MB minne, og selges enten enkeltvis eller ti og ti om gangen. Produktsjef Jan Fredrik Gunvaldsen i Compaq Norge antyder at prisen vil ligge på rundt 16.000 kroner eks mva.

Serverhyllen skal ikke bare holde serverne på plass, men også sørge for strøm og avkjøling. Hver hylle har fire vifter og to strømforsyninger, alle i redundante konfigurasjoner.

Hyllen koster rundt 23.000 kroner.

For å kople serverne til nettet trengs enda en enhet, som sklis bakfra på undersiden av serverne. I første omgang tilbys en "patch panel" til rundt 20.000 kroner, kalt RJ-45, med to nettutganger for hver server, svarende til de to nettkortene som er integrert på hvert serverkort. Fra mars tilbys et alternativ, en egen svitsj med fire nettutganger, hver på én gigabit per sekund.

Disken på hver server skal bare huse operativsystem og nødvendig programvare. Bruksområder vil være fokuserte anvendelser som webserver, nyttefunksjoner som domenenavn eller brannmur, og liknende. Nødvendige data vil komme fra nettet, for eksempel gjennom en applikasjonsserver.

For å sette opp og drifte mengder av slike tynne servere - også mengder av tyngre servere - har Compaq lansert en "Rapid Deployment Pack" som gjør slike jobber raskt og effektivt ved å bygge videre på kjente tanker om fjernstyring. Hensikten er å gjøre oppsettet like kjapt og desentralisert som når hundrevis av PC-er skal rulles ut i en organisasjon.

I Norge er ProLiant BL 10e under utprøving hos en stor typisk kunde, nemlig Telecomputing ASA.

Compaq lover en tynn server med to prosessorer i løpet av april, og regner med at en fire-prosessors-variant kan komme på markedet i tredje kvartal i år. Begge flerprosessor-utgavene vil være tilpasset hyller i 6 U høyde. To-prosessor-modellen vil få samme bredde som én-prosessor-modellen, slik at det totale tallet på prosessorer per skap vil holdes konstant.

Til toppen