IT-BRANSJEN

40-åringen omtales som en «mastermind». Sånn svindlet han til seg over en halv milliard kroner

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Interpol
2. aug. 2016 - 13:41

Interpol har sammen med nigerianske myndigheter pågrepet en 40 år gammel mann for å svindle til seg over en halv milliard kroner ved epostsvindel. Det skriver Interpol i en pressemelding.

Mannen er mistenkt for å lede et globalt nettverk av svindlere, og ble pågrepet i begynnelsen i juni i Port Harcourt i Nigeria. 

509 millioner kroner

40-åringen som omtales som en «mastermind» skal ifølge pressemeldingen ha jobbet sammen med 40 andre personer fra hele verden. Interpol antar at han står bak svindel for tilsammen 509 millioner kroner - rundt 60 millioner dollar.

Ligaen skal ha tatt over epostkontoene til små og mellomstore bedrifter over hele verden, og på den måten har de skaffet seg tillit. Ofrene for svindlingen skal ha vært andre selskaper.

Hvordan er denne formen for svindel mulig. Det har NorSiS prøvd å svare på tidligere i en digi.no-sak.

– Manipulerer heller mennesker

– Når det blir vanskelig å bryte seg inn prøver man heller å manipulere mennesker, har Roger Johnsen i NorSIS uttalt til oss tidligere

Et selskap skal ha blitt lurt til å betale ut en sum på 16,4 millioner dollar - nesten 140 millioner kroner.

Ifølge en advokat i International Fraud Group er ikke dette summer som er spesielt oppsiktsvekkende. 

– Beløpet er lite i den store sammenheng. Det som er oppsiktsvekkende er at de blir tatt. De er vanligvis svært gode til å skjule sporene sine, og gjemmer seg bak hundrevis av zombieservere, sier advokat Gary Miller til AP ifølge VG.

Kyberkriminalitetøkonomien antas å være i størrelsesordenen en til to milliarder dollar.

40-åringen som antas å lede spamnettverket er løslatt mot kausjon i påvente av videre etterforskning i saken. 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.