53-åringen rigget lotteriet ved hjelp av et rootkit, og lurte til seg millioner av dollar

En amerikaner klarte å lure til seg flere millioner dollar ved å rigge dataløsningen bak lotteritrekningene. Illustrasjonsfoto.
En amerikaner klarte å lure til seg flere millioner dollar ved å rigge dataløsningen bak lotteritrekningene. Illustrasjonsfoto. (Bilde: Kallestad, Gorm)

En tidligere amerikansk programmerer og sikkerhetssjef er dømt til 25 års fengsel etter at han rigget lottotrekningene i flere amerikanske delsstater.

– Jeg er veldig lei meg for hva jeg har gjort. Det er vanskelig for meg å unnskylde meg med tanke på alle de menneskene jeg har såret, sier Eddie Tipton til CNN.

53-åringen fungerte som sikkerhetsdirektør for det bransjeeide tilsynsorganet Multistate Lottery Association (MLA) inntil etterforskningen av ham startet i 2010.

Rigget flere trekninger

Ifølge rettsdokumentene rigget Tipton lottotrekningene i fem amerikanske delstater.

Det kunne han gjøre fordi han i begynnelsen av sin karriere jobbet som programmerer ved MLA, og var med på utviklingen av nummergeneratoren som styrer trekningene i 33 delstatslotterier.

Ved hjelp av sin inngående kjennskap til algoritmene som styrer trekningene kunne 53-åringen derfor utvikle et rootkit som gjorde at han klarte å lure til seg vinnertallene.

Smuglet inn rootkit

Oppgaven med å smugle inn programvaren som skulle lure trekningssystemet på MLAs hovedkontor var krevende.

Serverrommet som styrer lotteritrekningene er ikke koblet til internett, og rommet er konstruert som et glassbur som er kameraovervåket 24 timer i døgnet.

Når vedlikehold skal utføres, ledsages teknikerne alltid av en annen person som skal sørge for at systemet ikke blir tuklet med.

Vant topppremie syv ganger

Allikevel skal Tipton ha klart å smugle inn en USB-pinne og installert rotkitet på trekningsserveren.

Dermed kunne 53-åringen innkassere toppremiene i syv forskjellige lottotrekninger i fem ulike delstater ved hjelp av bekjente som hevet premiene for ham. 

Først da en anonym vinner ville innkassere en gevinst på 14 millioner dollar begynte MLA å fatte sin mistanke. Lotteriorganet nektet å utbetale pengene, og begynte å lete etter en syndebukk internt i organet.

Må betale tilbake 2,2 millioner dollar

Ifølge CNN tilrøvet den tidligere sikkerhetsdirektøren og programmereren til seg flere titalls millioner dollar igjennom flere år.

53-åringen har ifølge rettsdokumentene akseptert å betalte tilbake 2,2 millioner dollar til de ulike delstatslotterieierne. Hvordan han skal klare å tilbakebetale pengene, har ikke den straffedømte amerikaneren noe klart svar på.

Selv om den tidligere sikkerhetssjefen og programmereren er dømt til 25 års fengsel, tror statsadvokaten at han vil sitte inne i maks fem av de idømte årene. 

– Når du misbruker makten som stillingen din gir deg på denne måten må du forvente å se innsiden av en fengselscelle til slutt. Vi er veldig fornøyd med at Eddie Tipton nå blir sendt i fengsel, sa statsadvokaten til CNN etter at fengselsstraffen var et faktum.

Kommentarer (18)

Kommentarer (18)
Til toppen