TELEKOM

5G får svært stor kapasitet

Veikartet for morgendagens mobilteknologi er klart.

Femte generasjons mobilteknologi skal kunne tilbyrelativt høye dataoverføringshastigheter til et svært stort antall enheter på en gang.
Femte generasjons mobilteknologi skal kunne tilbyrelativt høye dataoverføringshastigheter til et svært stort antall enheter på en gang. Bilde: Alexander Hellemans/General Physics Laboratory via Flickr (CC BY-ND 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. juni 2015 - 13:10

Den internasjonale teleunionen, ITU, kunngjorde før helgen at det har blitt utarbeidet et veikart for utviklingen av femte generasjons mobilteknologi. Målet for 5G, eller IMT-2020, som trolig blir det formelle navnet på teknologien, er å ha en IMT-2020-spesifikasjon klar til bruk innen nettopp 2020.

Visjonen: Europeisk enighet om 5G 

Krav og bruksområder

Det neste skrittet nå er å etablere detaljerte, tekniske ytelseskrav for radiosystemer med støtte for 5G. I dette arbeidet skal man ta hensyn til en rekke framtidige scenerier og bruksområder, for deretter å angi hvilke kriterier som skal brukes for evaluering av aktuelle radiogrensesnitteknologier for IMT-2020-familien.

Ifølge The Korea Times skal ITU blitt enige om at 5G-nettverk må være i stand til å overføre data med hastigheter på opptil 20 gigabit per sekund.

Dessuten må nettverket kunne tilby en gjennomsnittshastighet på mer enn 100 megabit per sekund til mer enn 1 million IoT-enheter (Internet of Things) innen et område på 1 kvadratkilometer.

– Disse nye systemene, som ventes å bli tilgjengelige i 2020, vil innvarsle nye paradigmer innen systemer for mobil bredbåndstilkobling, som for eksempel støtter videotjenester med ekstremt høy oppløsning, sanntidsapplikasjoner med kort responstid og fremveksten av tingenes internett, opplyser ITU i en pressemelding.

Veikart for spesifiseringen av IMT-2020, også kjent som 5G.
Dette er veikartet fram mot IMT-2020-spesifikasjonen, som skal danne grunnlaget for femte generasjons mobilteknologi. Bilde: ITU
 

Flere detaljer om de mange trinnene veikartet finnes her.

Leste du denne? Internasjonalt telesamarbeid fyller 150 år 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.