- 64-bits bærbare vanlig innen to år

Bærbare PC-er med 64-bits prosessorer kan bli det vanlige innen to år, mener taiwanske PC-produsenter.

Bærbare PC-er med 64-bits prosessorer kan bli det vanlige innen to år, mener taiwanske PC-produsenter.

AMD har for lengst kommet med 64-bits prosessorer for PC-er, også for bærbare maskiner. Intel ventes å annonsere PC-prosessorer med 64-bits støtte denne våren.

Foreløpig er prisen på 64-bits prosessorer for høy til at de umiddelbart blir allemannseie, men taiwanske produsenter av bærbare PC-er mener at slike prosessorer vil være vanlige i bærbare maskiner innen ett til to år. Kilder i denne bransjen sier til DigiTimes at dette vil kunne skje hvis prisen på 64-bits maskinene blir så lav som 1500 dollar i framtiden.

Flere produsenter av bærbare PC-er er allerede i gang med å tilby eller å lansere PC-er med AMDs Athlon 64-prosessorer. Allerede i november testet digi.nos søsternettsted Dinside.no en slik maskin fra Zepto. Men også PC-produsenter som Acer, eMachines og HP vil innen kort tid kunne tilby bærbare PC-er med Athlon 64-prosessor, skriver DigiTimes. Maskinene vil lages av henholdsvis Wiston, Arima Computer og Compal Electronics.

Asustek Computer (Asus) og BenQ vil derimot selge slike maskiner under eget merkenavn. Også disse maskinene ventes å komme på markedet innen kort tid.

    Les også:

Spørsmålet som melder seg er om kundene egentlig vil ha disse maskinene. 32-bits maskiner med omtrent like god ytelse, vil i overskuelig framtid være rimeligere. Det er støtten for langt større minne som er den største fordelen med 64-bits prosessorer framfor 32-bits. 32-bits prosessorer støtter i teorien 4 GB med minne, i praksis er grensen gjerne noe lavere.

De fleste som kjøper PC i dag, velger 256 eller 512 MB med minne. Ikke fordi dette nødvendigvis er tilstrekkelig til enhver tid, men fordi det koster betydelig å øke mengden utover dette, spesielt til de bærbare PC-ene.

Med mindre prisene på minne går drastisk ned de nærmeste årene, er det lite som tyder på at de fleste kundene vil kjøpe maskiner med mer enn åtte ganger så mye minne som det de gjør i dag.

Til toppen