FORBRUKERTEKNOLOGI

Acer skal satse tungt på Linux

Acer har presentert selskapets første «surfebrett» med Linux og lovere videre satsing.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juni 2008 - 15:39

Acer avduket denne uken maskinen Aspire One, en liten, bærbar PC i samme klasse som blant annet Asus Eee. Maskinen vil leveres med Windows XP Home Edition eller Linpus Linux Lite som operativsystem. Målet med løsningen skal være å gjøre brukernes hverdag enklere.

    Les også:

I presentasjonen fokuserer Acer først og fremst på det Linux-baserte operativsystemet. Dette skal være laget for å redusere oppstarts- og avslutt-tidene til et minimum. I et intervju med vnunet.com sier Gianpiero Morbello, en markedssjef i Acer, at oppstartstiden vil være på 15 sekunder.

Operativsystemet inkluderer en spesiell e-postapplikasjon som skal gjøre det enkelt å håndtere opptil seks separate e-postkonti i et enkelt vindu. Inkludert er også en lynmeldingsklient som skal ha støtte for de mest populære tjenestene, inkludert Skype og MSN Messenger.

Selve maskinen er utstyrt med en 8,9 tommers LED-opplyst skjerm med oppløsning på 1024 x 600 punkter. Breddde og dybde på maskinen er 24 x 17 cm.

Aspire One skal ha støtte for WLAN, integrert støtte for Wimax og ulike mobile 3G-teknologier, inkludert HSDPA og HSUPA, skal tilbys senere i år. Maskinen leveres med minnekortleser med støtte for 5 ulike kortstandarder. Gjennom programmet Smart File Manager skal lagringsplassen på minnekortene sømløst kunne slås sammen med den interne lagringsplassen som er tilgjengelig for brukerne.

Maskinen leveres med enten 8 gigabytes flashminne eller en 2,5 tommers 80 GB harddisk som intern lagringsplass.

Prosessoren i maskinen er Intels nye Atom-prosessor, klokket til 1,6 GHz. Dessuten er maskinen utstyrt med enten 512 eller 1024 megabytes med RAM, tre USB-kontakter og Ethernet-støtte.

Med standardbatteriet skal maskinen kunne brukes i inntil 3 timer, mens et sekscellers batteri skal gi en batteritid på inntil 7 timer.

Med standardbatteriet og flashminne er vekten 995 gram. Veksten øker med 265 gram dersom man velger harddisk og det største batteriet.

Til vnunet.com sier Morbello at Acer vil begynne å tilby Linux i flere PC-produkter. Allerede leverer Acer medie-PCer med Linux, snart står vanlige bærbare PC-er for tur.

- Vi har retter oss mot Linux på grunn av Microsoft. Microsoft har mye makt, og det kommer til å bli vanskelig, men vi vil jobbe hardt for å utvikle Linux-markedet, sier Morbello.,

Spesielt når det gjelder slike små og billige maskiner som Aspire One, har bruken av Linux økonomisk betydning.

- Microsofts operativsystem koster typisk omtrent 50 pund per enhet, sier David Drummond, daglig leder for Acer i Storbritannia, til vnunet.com.

- På en PC til tusen pund har dette liten betydning, men på maskin til 200 pund, er har det mye å si, mener Drummond.

Ifølge Forbes.com vil maskinen ha en startpris på 399 dollar, omtrent 2000 kroner + mva. Styreformann i Acer, J. T. Wang skal ifølge Forbes.com ha sagt at selskapet planlegger å selge 5 millioner eksemplarer av Aspire One innen året er over. Nøyaktig når maskinen kommer på markedet i Norge, er ikke blitt oppgitt.

Acer Aspire One
Acer Aspire One
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.