FORBRUKERTEKNOLOGI

Acer skal satse tungt på Linux

Acer har presentert selskapets første «surfebrett» med Linux og lovere videre satsing.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juni 2008 - 15:39

Acer avduket denne uken maskinen Aspire One, en liten, bærbar PC i samme klasse som blant annet Asus Eee. Maskinen vil leveres med Windows XP Home Edition eller Linpus Linux Lite som operativsystem. Målet med løsningen skal være å gjøre brukernes hverdag enklere.

    Les også:

I presentasjonen fokuserer Acer først og fremst på det Linux-baserte operativsystemet. Dette skal være laget for å redusere oppstarts- og avslutt-tidene til et minimum. I et intervju med vnunet.com sier Gianpiero Morbello, en markedssjef i Acer, at oppstartstiden vil være på 15 sekunder.

Operativsystemet inkluderer en spesiell e-postapplikasjon som skal gjøre det enkelt å håndtere opptil seks separate e-postkonti i et enkelt vindu. Inkludert er også en lynmeldingsklient som skal ha støtte for de mest populære tjenestene, inkludert Skype og MSN Messenger.

Selve maskinen er utstyrt med en 8,9 tommers LED-opplyst skjerm med oppløsning på 1024 x 600 punkter. Breddde og dybde på maskinen er 24 x 17 cm.

Aspire One skal ha støtte for WLAN, integrert støtte for Wimax og ulike mobile 3G-teknologier, inkludert HSDPA og HSUPA, skal tilbys senere i år. Maskinen leveres med minnekortleser med støtte for 5 ulike kortstandarder. Gjennom programmet Smart File Manager skal lagringsplassen på minnekortene sømløst kunne slås sammen med den interne lagringsplassen som er tilgjengelig for brukerne.

Maskinen leveres med enten 8 gigabytes flashminne eller en 2,5 tommers 80 GB harddisk som intern lagringsplass.

Prosessoren i maskinen er Intels nye Atom-prosessor, klokket til 1,6 GHz. Dessuten er maskinen utstyrt med enten 512 eller 1024 megabytes med RAM, tre USB-kontakter og Ethernet-støtte.

Med standardbatteriet skal maskinen kunne brukes i inntil 3 timer, mens et sekscellers batteri skal gi en batteritid på inntil 7 timer.

Med standardbatteriet og flashminne er vekten 995 gram. Veksten øker med 265 gram dersom man velger harddisk og det største batteriet.

Til vnunet.com sier Morbello at Acer vil begynne å tilby Linux i flere PC-produkter. Allerede leverer Acer medie-PCer med Linux, snart står vanlige bærbare PC-er for tur.

- Vi har retter oss mot Linux på grunn av Microsoft. Microsoft har mye makt, og det kommer til å bli vanskelig, men vi vil jobbe hardt for å utvikle Linux-markedet, sier Morbello.,

Spesielt når det gjelder slike små og billige maskiner som Aspire One, har bruken av Linux økonomisk betydning.

- Microsofts operativsystem koster typisk omtrent 50 pund per enhet, sier David Drummond, daglig leder for Acer i Storbritannia, til vnunet.com.

- På en PC til tusen pund har dette liten betydning, men på maskin til 200 pund, er har det mye å si, mener Drummond.

Ifølge Forbes.com vil maskinen ha en startpris på 399 dollar, omtrent 2000 kroner + mva. Styreformann i Acer, J. T. Wang skal ifølge Forbes.com ha sagt at selskapet planlegger å selge 5 millioner eksemplarer av Aspire One innen året er over. Nøyaktig når maskinen kommer på markedet i Norge, er ikke blitt oppgitt.

Acer Aspire One
Acer Aspire One
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.