Adobes advokat truet Linux-utvikler

Det åpne og gratis tegneprogrammet Killustrator skulle gjøre grafikk på Linux enda bedre. Så kom Adobes advokat og banket på døra.

Det åpne og gratis tegneprogrammet Killustrator skulle gjøre grafikk på Linux enda bedre. Så kom Adobes advokat og banket på døra.

En tysk professor har fått brev som truer med å endre Adobes "snill gutt"-stempel.

Dr Kai-Uwe Sattler skrev programmet KIllustrator, et tegneprogram av samme sort som Adobes Illustrator. En dag fikk han et skarpt brev i posten fra Adobes tyske advokat, skriver The Register.

Professor Sattler hadde laget Killustrator som del av et prosjekt ved universitetet i Magdeburg, der han jobber. Programmet er utviklet som en del av K Office, som er kontorprogramvare ikke helt ulikt for eksempel Microsoft Office eller StarOffice. K Office og Killustrator er skrevet for KDE-grensesnittet på Linux.

I brevet krevde advokatfirmaet Reinhard Skuhra Weise and Partner at universitetet endrer navnet på programmet, fordi det skader omdømmet til Adobes Illustrator. I tillegg krevde advokatene at universitetet trekker tilbake Killustrator, kommer opp med en liste over alle som har skaffet seg programmet, og henter frem alle detaljer om eventuell profitt de måtte ha skaffet seg fra å dele ut gratisprogrammet.

Advokatene ville også at universitetet betaler advokatenes omkostninger på rundt 18.000 kroner. Sattler var villig til å endre navnet på programmet, men ikke til å gi opp hele prosjektet. Han sier han er overrasket over at Adobe ikke bare tok kontakt med ham før de de sendte avgårde slike fiendtlige henvendelser.

Advokaten var fortsatt ikke fornøyd. Et brev med trusler om saksøking i størrelsesorden 3,6 millioner kroner, i tillegg til formuleringen "kjenner du noen advokat som jobber gratis?", ble sporenstreks sendt.

Dette har gjort mange i Linux-miljøet sure, skriver the Register, som antyder at advokaten kan ha operert til dels på egen hånd. Og derfor skal Adobe ha myknet opp sin linje overfor professoren. En talsmann for selskapet inrømmer at saken ble taklet feil.

- Dette er ikke måten Adobe jobber på. Vår fremste interesse er å beskytte varemerkerettighetene og godviljen som assossieres med Illustrator som produkt. Adobe har ingen intensjoner om å kreve distribusjonsstopp eller betaling av noen slags avgift til Adobe. Vi har tatt kontakt med ham og ønsker å finne en fredelig løsning på dette, sier en talsmann i Adobes PR-avdeling.

Oppdatering, tirsdag kl. 15:16:
Siste utvikling i saken er at professoren døper om programvaren sin til Kontour. Ifølge The Register kan det til og med hende at Adobe ikke hadde noe med de skarpe brevene som ble sendt ut - da tyske advokatfirmaer visstnok har muligheten til å sende ut slike brev med krav, uten å ha blitt hyret av en oppdragsgiver.

Til toppen