WHATSAPP

Advarer mot bruk av WhatsApp i Kina

Studenter ved University of California advares mot å benytte populære apper som WhatsApp i Kina, da det kan føre til spionmistanker.

WhatsApp er en av verdens mest utbredte meldingsapper.
WhatsApp er en av verdens mest utbredte meldingsapper. Illustrasjonsfoto: Andy Wong, AP / NTB scanpix
14. jan. 2019 - 08:40

– Selv om bruk av WhatsApp, WeChat og andre apper for kommunikasjon er lovlig i Kina, har vi sett at bruken av WhatsApp er blitt nevnt i anklager om spionasje i blant annet Russland, heter det i en epost fra universitetets ledelse til studentene, gjengitt av CNN.

– Vår bekymring går på om Kina kan finne på å anklage vestlige reisende for noe lignende eller bruke det som påskudd for å nekte utreise, heter det videre.

Strid med Canada

Kina har siden desember holdt flere utenlandske statsborgere tilbake, trolig som svar på at Canada 1. desember pågrep Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou som er etterlyst i USA for brudd på sanksjonene amerikanerne har innført mot Iran.

Meng, som også er styremedlem og datter av den kinesiske telegigantens grunnlegger Ren Zhengfei, ble senere løslatt mot kausjon, men saken har vakt sterke reaksjoner i Beijing.

13 canadiere ble i tiden etter pågrepet i Kina, men åtte av dem er senere løslatt. Blant dem som fortsatt sitter fengslet i Kina er den tidligere diplomaten Michael Kovrig, som er tilknyttet tankesmia International Crisis Group, og forretningsmannen Michael Spavor.

Kina nekter for at pågripelsene har en sammenheng med pågripelsen av Meng i Canada.

Overvåking og sensur

Overvåking av befolkningen har nådd nye høyder under Kinas nåværende president Xi Jinping. Sensuren på internett er skjerpet, mens ytringsfriheten er begrenset.

Sosiale medier som Twitter er forbudt i Kina, og da Google i fjor kunngjorde planer om å lansere en sensurert søkemotor i Kina, utløste det store protester blant ansatte i selskapet.

Ifølge planen ville søkeord som menneskerettigheter, demokrati, religion og fredelige protester bli blokkert i den sensurerte Google-versjonen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.