JUSS OG SAMFUNN

Advarer mot MyShoppingGenie

- Helt klare pyramidelignende trekk, sier Lotteritilsynet.

29. nov. 2010 - 14:12

Fredag kunne digi.no avsløre at det amerikanske nettverkssalgskonseptet MyShoppingGenie er i ferd med å etablere seg i Norge.

    Les også:

Den omstridte nordmannen Tor Einar Olaisen, tidligere verdensleder i skandalepyramiden World Games Inc, er blant de første distributørene her til lands. Olaisen nekter for at konseptet er et pyramidespill.

Lotteritilsynet var raske med å advare om at virksomheten har klare pyramidelignende trekk, men lovet samtidig en nærmere redegjørelse over helgen.

MyShoppingGenie er et nettlesertillegg som kaprer annonseområdet i søkemotorer som Google. Løsningen fremstiller seg selv som en «prisfinner» ved søk etter produkter. Ved å kjøpe lisens for å gi bort programmet til andre, fristes man med klikkinntekter, provisjoner og bonus i mange ledd.

Advarer mot MyShoppingGenie (MSG): Lotteritilsynets informasjonssjef Rune Timberlid. <i>Bilde: Lotteritilsynet</i>
Advarer mot MyShoppingGenie (MSG): Lotteritilsynets informasjonssjef Rune Timberlid. Bilde: Lotteritilsynet

Etter å ha kikket nærmere på konseptet med egne jurister gjentar nå Lotteritilsynet sin advarsel.

- MyShoppingGenie har klare pyramidelignende trekk ved at inntektene i stor grad ser ut til å komme fra betaling av deltageravgift og videre verving av nye deltagere, sier kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteri- og stiftelsestilsynet til digi.no.

Pyramidelignende konsepter opererer av natur ofte i en gråsone. Tilsynet påpeker at det er vanskelig å konkludere før systemet har fungert en tid.

- Rent generelt vil Lotteritilsynet advare folk mot å bruke penger på pyramider og pyramidelignende systemer. I de aller fleste tilfeller stopper slike systemer opp, med det som følge at mange taper pengene de har investert, advarer Timberlid.

Google vurderer på sin side å gå til rettslige skritt mot konseptet, som truer med å stjele annonseinntektene deres. Selskapet har også meldt fra til Forbrukerrådet.

- Vi er selvsagt i mot alle forsøk på å sverte vårt varemerke, renommé og brukernes opplevelse når de søker. Vi vurderer å forfølge dette rettslig, sa Googles norgessjef Jan Grønbech til digi.no på fredag.

Avventer

Lotteritilsynet har valgt å avvente den videre utviklingen med bakgrunn i at både Google og forbrukermyndighetene er engasjert i saken.

- Men vi vil følge nøye med dersom MyShoppingGenie starter aktivitet i Norge. Lotteriloven slår fast at tilsynet kan kreve dokumentasjon på om inntektene i et slikt system stammer fra salg eller forbruk av varer og tjenester – eller om de stammer fra verving av andre til systemet, sier Timberlid.

Slettet nettsiden

Vervingen av norske medlemmer til MyShoppingGenie-nettverket har etter det digi.no vet foregått i minst et par måneder allerede. Det fristes med muligheter til store inntekter, gjerne av andre som allerede er vervet som distributører.

Flere vi har pratet med er introdusert til konseptet gjennom videokonferanser avholdt av Tor Einar Olaisen. Han har selv registrert domenenavnet mygenienorge.no, som ser ut til å benyttes til dette formålet.

Nettstedet genienorge.com har i lengre tid varslet at offisiell norgeslansering skjer i desember 2010.

Her lå mengder av dokumenter om lanseringen, oppskrift på hvordan man verver nye medlemmer og presentasjoner av konseptet. Olaisen har innrømmet at han står bak den norske oversettelsen av disse dokumentene.

Etter at digi.no satte søkelyset på virksomheten fredag har innholdet på nettsidene genienorge.com blitt slettet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.