JUSS OG SAMFUNN

Advarer mot nei til datalagring

Norge vil bli mer terror-utsatt, mener PST-sjef Janne Kristiansen.

PST-sjef Janne Kristiansen advarer mot konsekvensene av et nei til EUs omstridte datalagringsdirektiv.
PST-sjef Janne Kristiansen advarer mot konsekvensene av et nei til EUs omstridte datalagringsdirektiv. Bilde: Ingar Sørensen / PST
12. apr. 2010 - 06:47

Oslo (NTB): Norge vil bli mer utsatt for terror hvis Norge sier nei til EUs datalagringsdirektiv, mener PST-sjef Janne Kristiansen.

Kripos gikk nylig knallhardt ut og advarte mot et norsk nei til EUs datalagringsdirektiv. Nå advarer også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot konsekvensene av et nei, skriver Aftenposten.

- Om Norge sier nei vil det vil føre til betydelig lavere grad av sikkerhet i Norge enn det er i resten av Europa når det gjelder terror. Det er i så fall et ansvar som politikerne må ta. Vårt arbeid vil bli betydelig vanskeliggjort hvis Norge stiller seg utenfor resten av Europa. Jeg begriper nesten ikke at det vil skje, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

- Vi er en del av Europa, og i terrorsammenheng er Europa ett område, sier Kristiansen og viser blant annet til PSTs trusselvurdering.

I trusselvurderingen fra februar slås det for første gang fast at radikale islamister har fått fotfeste i Norge, og at det foregår aktivitet i enkelte miljøer i Norge som kan utgjøre en terrorfare.

Hun frykter også at et norsk nei, mens resten av Europa sier ja, vil føre til at organiserte kriminelle søker seg til Norge.

- Hvis det skjer, risikerer vi å få en tilstrømning av kriminelle som vi til nå ikke har sett, sier hun.

PST tar i sitt høringssvar til orde for strenge regler for å hindre misbruk av trafikkdata og foreslår at brudd på taushetsplikt må føre til straff. Men PST vil ha bort kravet om at politiet må ha skjellig grunn til mistanke mot konkrete personer for å få utlevert trafikkdata. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.