Advarer mot ny Linksys-ruter

Reinkarnasjonen av WRT54G ikke så åpen likevel?

Advarer mot ny Linksys-ruter
Linksys Bilde: Belkin

Bredbåndsrutere for privatmarkedet går det gjerne tretten av på dusinet, men i blant er det noen som skiller seg positivt ut. Den elleve år gamle Linksys WRT54G-familien er det beste eksempelet på dette, både på grunn av utseende og på grunn av mulighetene for å skifte ut programvaren med mer avanserte løsninger fra tredjeparter.

I vinter avduket Belkin, som nå eier Linksys, en reinkarnasjon av salige WRT54GL. Denne ruteren, Linksys WRT1900AC Wireless Router, har nå kommet i salg. Men den typiske brukergruppen advares mot å kjøpe den – i alle fall foreløpig.

Advarselen kommer fra OpenWrt Team, som står bak OpenWrt – en av de mye brukte programvarealternativene til blant annet WRT54GL. I januar ble det sagt at Belkin samarbeidet med OpenWrt-teamet og at en versjon av OpenWrt ville være klar samtidig med at ruteren kom i salg, men det har så langt ikke skjedd.

I kunngjøringen, som ble publisert på forsiden av nettstedet til OpenWrt i påsken, heter det at det ikke har vært noe teknisk samarbeid mellom teamet og Belkin før i begynnelsen av april, og da bare i form av noen oppdateringer som omtales som ufullstendige. Det største problemet er at OpenWrt-teamet ikke har tilgang til noen brukbar driver for 802.11ac-brikkesettet fra Marvell, som benyttes i enheten. I kunngjøringen fortelles det at Belkin jobber med å løse dette, men selskapet skal ikke ha gitt noen tidsestimater for dette.

– Standardfastvaren for denne enheten ser ut til å bruke en proprietær driver levert av Marvell, som bruker ikke-standard API-er for konfigurasjon. Vi vet ikke om Marvell vil åpne kildekoden til denne driveren eller jobbe med en alternativ Linux-driver. Vi mener at begge tilnærminger vil kreve betydelig innsats og tid, skriver Gregers Petersen i OpenWrt-teamet.

– På grunn av disse problemene vil vi for tiden ikke anbefale kjøp av enheten inntil vi har tilgang til programvaredelene som mangler for å gjøre den funksjonell med OpenWrt, skriver Petersen. Han legger til at teamet mener at Belkins påstander om at ruteren er «OpenWrt ready» og «Open Source ready» er villedende og i alle fall forhastede.

Siden kunngjøringen ble publisert, har det skjedd en utvikling i saken. Belkin har sendt en e-post til en OpenWrt-deltaker hvor selskapet kommer med relativt oppløftende signaler.

I e-posten heter det blant annet at Marvell jobber med en brukbar driver og med å få de nødvendige godkjenninger gjennom GPL. Belkin venter at dette arbeidet vil kunne fullføres i løpet av de neste ukene. Belkin har også publisert et SDK (Software Development Kit) her. Det er basert på Attitude Adjustment-utgaven av OpenWrt.

E-post har nok bidratt til noe mer optimisme i OpenWrt-teamet, men ikke nok til at den opprinnelige advarselen har blitt fjernet fra nettstedets forside.

    Les også: