Advarer mot wifi på fly 

– Åpen dør for hackere.

Advarer mot wifi på fly 
Boeings Dreamliner er et av flyene som kan være utsatt for hacking, ifølge en ny amerikansk rapport. Bilde: Boeing

Amerikanske GAO (Government Accountability Office) slapp i går en rapport der de advarer mot sårbarheter i wifi-nettverkene i flere moderne flytyper (via Wired). 

Det gjelder spesielt tre flytyper, nemlig Boeings 787 Dreamliner samt A350 og A380-flyene til Airbus. Disse har wifi-nettverk som er beregnet for passasjerene, men som bruker det samme nettverket som essensielle flysystemer.

Les også: Hacker hevder han kan fly gratis.

Det betyr at en potensiell hacker kunne forsere brannmuren som skiller de to nettverkene fra hverandre, men det er jo ikke noe som er umulig å gjennomføre, spesielt med tanke på at brannmurer kan feilkonfigureres. Ekspertene som bidro til rapporten påpeker at ingen brannmurer er hundre prosent sikre.

Høyteknologi er en utfordring

Det at de fleste om bord har smartmobiler eller nettbrett gjør ikke trusselen mindre, ifølge rapporten. 

En annen farlig mulighet er at en hacker kan få tilgang til flyets nettverk fra utsiden, siden nettet tross alt må kobles mot verden utenfor flyet. 

Et virus eller skadevare som befinner seg på sider som besøkes av passasjerer kunne brukes til slike formål, for eksempel. 

Eksperter har lenge foreslått at nettverkene på fly bør fysisk separeres, slik at en hacker som bryter seg inn i passasjernettet ikke kan nå flynettet. 

Boeing har respondert på rapporten, og sier at piloter har manuelle systemer som kan stanse forsøk på å ta over fly på denne måten.

Les også: Advarer mot hacking av fly.

Man har imidlertid advart mot denne type problematikk, spesielt på Dreamliner-fly, i en årrekke. Allerede i 2008 påpekte det amerikanske luftfartsverket at Dreamliner har et design som gjør flyet sårbart mot digitale angrep, siden flyets wifi-nettverk kobler seg direkte til kontroll-, navigasjon- og kommunikasjonssystemer. På den tiden sa Boeing at de bruker en kombinasjon av fysiske skiller og programvarebasert beskyttelse for å sikre flyene. 

Airbus har også svart på rapporten, og forteller at de sørger for at produktene deres er sikret på høyest mulig måte, men uten å gi noen detaljer om hvordan. 

Amerikanske FAA skal, i samarbeid med andre tilsyn over hele verden, være i ferd med å utarbeide nye sikkerhetssystemer, og kjører jevnlig simulasjoner på denne typen angrep.  

Hittil har heldigvis ingen angrep av denne typen skjedd, men sikkerhetseksperter har tidligere bevist at det er mulig. 

Les mer om: