Advares mot overmot

Mobil-guru og Omnipoint-sjef George Schmitt er krass i sin kritikk av de tre store mobiltelefonprodusentene Nokia, Motorola og Ericsson. - Dersom de ikke snarest bedrer servicenivået og produktkvaliteten kan Lucent/Philips eller Siemens overta hegemoniet over natta, spår Schmitt.

George Schmitts ord veier tungt i mobilbransjen, og det blir lagt merke til når han kommer med harde utfall mot telefonprodusentene slik han gjorde under en GSM-konferanse på Kypros nylig.

- Nokia lytter ikke til kundene lenger og deres minste telefon er alt for tung. Ericsson har slurvet med sin siste minitelefon, noe som forsinket lanseringen betraktelig, sier Schmitt, som savner skikkelig konkurranse mellom de tre store GSM-produsentene. Han viser til at etterspørselen etter GSM-telefoner det siste året har vært større enn tilgangen på produktene, og legger til at verken Nokia, Ericsson eller Motorola til neste år vil være i stand til å beholde sine høye marginer dersom dette får fortsette, skriver Dagens Industri.

Nå advarer Omnipoint-sjefen de tre mobilgigantene mot å bli overmodige.

- Dersom Lucent/Philips eller Siemens kan levere en bra telefon for under 1.000 kroner, vil Ericsson, Nokia og Motorola tape sin dominerende stilling over natta, sier han.

Schmitt er kjent for å si det han tenker, noe som har kostet ham en direktørjobb tidligere. Men i GSM-miljøet nyter han likefullt stor respekt og er en mann som blir lyttet til.

Derfor er det en dårlig nyhet for Nokia-sjef Jorma Ollila når Schmitt uttaler at Nokia ikke lytter til sine kunder lenger. Ifølge Schmitt høres det bra ut når Nokia sier at mobiltelefonmarkedet ikke er ensartet men krever ulike telefoner for ulike kundesegmenter. Nokia kan imidlertid fort lure seg selv så lenge de tydeligvis mener de selv vet best hvordan denne segmenteringen skal gjøres, advarer han.

- Slikt bruker å straffe seg. Se bare på Motorola, som lenge var den ubestridte markedslederen. Nå tvinges selskapet til å legge om sin strategi. Det er en situasjon som Nokia kan havne i om fire-fem år om ikke selskapet snarest slutter å opptre som det gjør, sier George Schmitt til Dagens Industri.

Han har mye godt å si om Ericsson-sjef Lars Ramqvists tidlige satsing på GSM - som nå står for hele selskapets overskudd - men Schmitt er opprørt over Ericssons siste organisasjonsendringer.

- Ramqvist gjorde en forferdelig stor feil da han delte opp mobildelen i to ulike virksomhetsområder. Det fungerer ikke bra for oss operatører, og det er fremdeles vi som kjøper mobiltelefoner av Ericsson, ikke sluttbrukeren, sier Omnipoint-sjefen, som dessuten er kraftig irritert over alle feilene som forsinket lanseringen av Ericssons minste modell 788.

Schmitt venter også på en lettere telefon fra Nokia. Dagens minste Nokia-modell som tilbys på det amerikanske markedet (2190) kan ikke konkurrere i størrelse med Ericssons lettvekter så lenge den veier nesten dobbelt så mye.

Til toppen