Advarsel mot alvorlige sikkerhetshull i Office

Microsoft advarer at det er oppdaget nye alvorlige sikkerhetshull i Office XP og 2000 for Windows, samt 98 og 2001 for Macintosh. Gratis fikser er lagt ut til nedlasting.

I erkjennelse av at makrovirus var i ferd med å bli et alvorlig sikkerhetsproblem, nedfelte Microsoft et eget makrovern i Office-suiten, fra og med Office 98 for Mac, og Office 2000 for Windows. I juni ble det avslørt at det var mulig å skrive makroer som satte makrovernet i Word ute av spill, for så å gå videre med virkelige ødeleggelser som sletting av filer, reformatering av harddisker og så videre.

Torsdag sendte Microsoft ut nytt varsel. Det er oppdaget et tilsvarende makrohull i Powerpoint og Excel i de tre Office-versjonene 98 (for Mac), 2000 (for Windows) og XP (for Windows). Det betyr at hvis noen bevisst lager en makro som utnytter dette sikkerhetshullet, og nedfeller den i en presentasjon eller et regneark som du åpner som vedlegg til mottatt e-post, ligger du tynt an. Sannsynligheten for at dette skal skje i umiddelbar fremtid er liten. På den andre siden viser Nimda hvordan virusmakerne er i ferd med å kombinerer flere former for ondsinnethet i samme kode, og det kan gjerne tenkes et innfløkt virus der denne sårbarheten utnyttes samtidig med en rekke andre. Nimda og Code Red infiserte først og fremst gjennom sikkerhetshull som Microsoft hadde sendt ut sikkerhetsfikser på flere måneder i forveien.


For å laste ned Microsofts gratisfikser går du her for Excel og Powerpoint og her for Word.

Hvis du ikke har gjort noen form for oppgradering til Office 2000 siden du installerte den, bør du gå først til Word-oppgraderingen. Du vil geleides derfra til en tjeneste som undersøker hvilke oppgraderinger du trenger til din installasjon av Office 2000. Siden noen fikser, blant annet makrofiksen for Word, forutsetter slike oppgraderinger, kan du belage deg på litt sikkerhetsarbeid. Med en norsk "ur Office 2000", kreves "Office 2000 Service Release 1a" på rundt 25 MB.

Til toppen