IT-NORGE

- Agresso hadde baller nok til å si ifra

Nav misbruker anbudsmakt, sier IKT-Norges Per Morten Hoff.

Unit4 Agresso får ikke levere konsulentbistand på Agresso-løsningen til Nav i opptil fire år fremover. Selskapet er ute av dansen om lukrative rammeavtaler etter å ha nektet å godta tøffe kontraktsvilkår.

Som digi.no kunne avsløre i dag, er selskapet vraket i anbudskonkurransen ene og alene fordi de tok forbehold mot kravet fra Nav: «Leverandører ikke kan holde tilbake ytelser som følge av Kundens mislighold».

- Hadde baller til å si ifra

De oppfatter kravet som urimelig. Nå får de støtte av bransjeorganisasjonen IKT-Norge, som lover å forfølge saken mot myndighetene.

- Etter mitt syn er det viktig at Agresso her ikke fremtstilles som den som tapte muligheten til å kjempe om Nav, men snarere er den bedriften som hadde «nok baller til å si ifra», tordner generalsekretær Per Morten Hoff i en e-post til digi.no.

Urimelige vilkår

IKT-Norge har også tidligere tatt opp at store offentlige aktører misbruker pondusen sin ved å fronte det Hoff kaller direkte urimelige vilkår. Etter digi.nos avsløringer vil han nå forfølge problemstilligen på nytt.

- Dette er noen av etterlevningene fra 1970- og 1980-tallets dataskandaler. Det offentlige er livredd for ikke å sikre seg på alle bauger og kanter, sier han.

Norge taper

I likhet med direktør Helge Strypet i Unit4 Agresso, oppfatter Per Morten Hoff at de tøffe kontraktsvilkårene kan slå tilbake på det offentlige.

- Igjen ser vi at leverandører som definitivt er kvalifisert ikke blir med i finalen. Det fører til at det offentlige kanskje ikke alltid får den beste løsningen, hvilket er tragisk, samt at norske aktører ikke blir valgt fordi de ikke kan ta like stor risiko som internasjonale aktører. På sikt kan dette utarme norsk IT-næring, skriver generalsekretæren.

Han lover derfor å ta saken opp med Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) og det overordnede Fornyingsdepartementet.

Her svarer NAV på det omstridte kontraktskravet

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.