AKSJEKURS

Aksjeverdien til teknologigigantene føk i været i 2019

Trolig beste år siden 2013.

Det har vært livlig omsetning det siste året av teknologiaksjene som blant annet er notert på Wall Street-børsene.
Det har vært livlig omsetning det siste året av teknologiaksjene som blant annet er notert på Wall Street-børsene. Foto: Flickr/Ramy Majouji (<a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. jan. 2020 - 16:40

Alle som i på begynnelsen av fjoråret investerte i én eller flere av de amerikanske teknologigigantene, har tjent bra med penger på investeringen. Aksjekursene til en rekke av selskapene skjøt virkelig i været i 2019, skriver blant annet Techcrunch.

«Big Five»

Verdien på Apple-aksjen, for eksempel, steg 157,92 dollar den 2. januar til 293,65 dollar den 31. desember. Det er en vekst på nesten 86 prosent. 

Systemadministrator Alexander Landmann henter en server fra en serverhall i et tysk datasenter. Bildet er brukt som illustrasjonsfoto og har ingen ting med den pågående konflikten i Nordland.
Les også

Forlik i millionkrangel om 399 servere

Microsoft-aksjen har ikke steget i verdi like rakst, men en vekst på nesten 56 prosent må sies å være bruktbart. Facebook-aksjen klatret med mer enn 51 prosent.

Tilsvarende tall for Alphabet og Amazon var på henholdsvis 27 og 20 prosent. Amazon-aksjen skilte seg litt ut blant «Big Five» ved å ende betydelig under det som var toppnivået i fjor. 

Tosifret

Også blant de litt mindre teknologiselskapet var kursutviklingen positiv for mange. Salesforce-aksjen gikk opp med nesten 20 prosent, Apple-aksjen opp nesten 46 prosent, mens verdien på Intel-aksjen hadde 27 prosent høyere verdi da 2019 var over, til tross for store leveringsproblemer og turbulent kursutvikling gjennom året. 

Telia Norge-sjef Stein-Erik Vellan starter 2024 omtrent på samme måte som han startet 2023; med nedbemanning. 25 ansatte må gå i løpet av februar.
Les også

Telia: Ny nedbemanning tross milliardresultat

Også verdien på Oracle-aksjen svingte en del i fjor, men da børsen stengte på nyttårsaften var verdien omtrent 17 prosent høyere enn da børsen åpnet i januar i fjor. 

Cisco-aksjen skulle en nok ha solgt i juli, da verdien var langt høyere da enn i slutten av desember. Men verdien steg med nesten 12 prosent i løpet av året sett under ett.

Netflix-aksjen steg med nesten 21 prosent i løpet av fjoråret og Paypal-aksjen med 26 prosent.

Maskinvare

Mer imponerende var kursveksten til Nvidia-aksjen, som endte opp med nesten 73 prosent høyere verdi. Qualcomm-aksjen ble nesten 54 prosent mer verdt. 

Dette er likevel ingenting sammenlignet med AMD-aksjen, som økte i verdi med nesten 142 prosent i fjor. Intel-konkurrenten har fått opp dampen igjen og tjener selvfølgelig på at storebror sliter litt. 

Til sammenlign steg den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen med i underkant av 35 prosent i fjor. Ifølge Wall Street Journal var 2019 (for abonnenter) det beste året for det globale aksjemarkedet siden 2013. 

Mark Zuckerberg ville ha innsikt i konkurrentenes data. Her er han på scenen under F8-konferansen i 2019, samme år som spionløsningen ble lagt ned.
Les også

Spionerte på Snapchats krypterte trafikk i flere år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.