AKSJEKURS

Aksjeverdien til teknologigigantene føk i været i 2019

Trolig beste år siden 2013.

Det har vært livlig omsetning det siste året av teknologiaksjene som blant annet er notert på Wall Street-børsene.
Det har vært livlig omsetning det siste året av teknologiaksjene som blant annet er notert på Wall Street-børsene. Foto: Flickr/Ramy Majouji (<a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. jan. 2020 - 16:40

Alle som i på begynnelsen av fjoråret investerte i én eller flere av de amerikanske teknologigigantene, har tjent bra med penger på investeringen. Aksjekursene til en rekke av selskapene skjøt virkelig i været i 2019, skriver blant annet Techcrunch.

«Big Five»

Verdien på Apple-aksjen, for eksempel, steg 157,92 dollar den 2. januar til 293,65 dollar den 31. desember. Det er en vekst på nesten 86 prosent. 

Nvidia-sjef Jensen Huang ved selskapets kontorer i Santa Clara i California.
Les også

Slo forventningene: Nvidia omsatte for 26 milliarder dollar

Microsoft-aksjen har ikke steget i verdi like rakst, men en vekst på nesten 56 prosent må sies å være bruktbart. Facebook-aksjen klatret med mer enn 51 prosent.

Tilsvarende tall for Alphabet og Amazon var på henholdsvis 27 og 20 prosent. Amazon-aksjen skilte seg litt ut blant «Big Five» ved å ende betydelig under det som var toppnivået i fjor. 

Tosifret

Også blant de litt mindre teknologiselskapet var kursutviklingen positiv for mange. Salesforce-aksjen gikk opp med nesten 20 prosent, Apple-aksjen opp nesten 46 prosent, mens verdien på Intel-aksjen hadde 27 prosent høyere verdi da 2019 var over, til tross for store leveringsproblemer og turbulent kursutvikling gjennom året. 

Microsoft overgikk forventningene og økte overskuddet med 20 prosent i første kvartal.
Les også

Microsoft økte overskuddet med 20 prosent

Også verdien på Oracle-aksjen svingte en del i fjor, men da børsen stengte på nyttårsaften var verdien omtrent 17 prosent høyere enn da børsen åpnet i januar i fjor. 

Cisco-aksjen skulle en nok ha solgt i juli, da verdien var langt høyere da enn i slutten av desember. Men verdien steg med nesten 12 prosent i løpet av året sett under ett.

Netflix-aksjen steg med nesten 21 prosent i løpet av fjoråret og Paypal-aksjen med 26 prosent.

Maskinvare

Mer imponerende var kursveksten til Nvidia-aksjen, som endte opp med nesten 73 prosent høyere verdi. Qualcomm-aksjen ble nesten 54 prosent mer verdt. 

Dette er likevel ingenting sammenlignet med AMD-aksjen, som økte i verdi med nesten 142 prosent i fjor. Intel-konkurrenten har fått opp dampen igjen og tjener selvfølgelig på at storebror sliter litt. 

Til sammenlign steg den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen med i underkant av 35 prosent i fjor. Ifølge Wall Street Journal var 2019 (for abonnenter) det beste året for det globale aksjemarkedet siden 2013. 

Som fagleder for blandet virkelighet (MR) i Sopra Steria tester Scott Leaman ut alle nye produkter og enheter som blir lansert innen VR, AR og MR.
Les også

Apple endrer virkeligheten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.